UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Життя в колективі
  5. Як поводити себе, якщо керівник молодший за вас?

Як поводити себе, якщо керівник молодший за вас?

30.03.2021 540Автор: Олександр Мавлідінов
Як поводити себе, якщо керівник молодший за вас?

Як поводити себе, якщо керівник молодший за вас?

30.03.2021     540Автор: 

Лідер, керуючий, старший у команді – будь-яка людина, підсвідомо «сприймає» такі ознаки іншої особи, як такої, яку вона певним чином наділяє більшим за власний, досвідом, притаманністю мудрощів, та навіть одразу й такою, яка старше й роками.

Так стається, бо кожен з нас прагне матиме серед головуючих тих людей, які знають куди вони ведуть команду, довіряти їм, як професіоналам та ще й тому, що нашої особистості простіше «підкоритися» вимогам саме такого «головного».

Звичайно, потрапив до колективу, який очолює літній, мудрий та справедливий керівник, нормальній людині буде на складно працювати там. Але що станеться, якщо раптом, ваш керівник виявиться молодшим за вас, та ще й з суттєвою різницею у віці, років так з 15?

Така ситуація не диво на сучасному ринку праці, який у певних сферах діяльності суттєво «молодшає» за середнім показником віку шукачів та працівників. Часто виникають ситуації, коли колективом працівників середніх літ, цілком вдало керує двадцятип’ятирічний бос, тому, треба бути готовому та розуміти, якщо самі потрапите до подібної ситуації.

Дилема: «поважний – неповажний» вік

Поважати вік – цілком нормальна ситуація у сучасному суспільстві. Проте, вона ніяким чином не стосується професійної сфери, бо саме в цьому аспекті людського життя, багато років досвіду не завжди обумовлюють зростання кар’єрними сходами. Так, ваш керівник може бути молодим але талановитим фахівцем в своєї сфері діяльності та піти набагато далі аніж ви, й до того ж, зробити це швидко.

Можливо, не просто підпорядковуватися молодику, який вступав до вишу задля отримування знань, у той момент, коли ви практично доводили їх ефективність. Зазвичай, сумління, щодо можливості їм виконання обов’язків вашого шефу, можуть зіпсувати налагоджену вами роботу та наразити на конфлікти з новим недосвідченим керівником.

Погляньте на це питання глибше. Навколо вас чимало людей – великих професіоналів своєї справи. Проте, навряд чи більшість з них змогла керувати іншими особистостями. Вміння керувати- окреме «надбання», й часто, воно взагалі відокремлене від суто професійної специфіки роботи. До того ж, роботодавець найняв цю людину на таку посаду з певних причин, про які ви не можете знати, а значить, треба дати новому керівнику шанси продемонструвати себе.

Звичайно, не гідним вчинком є потайне очікування моменту, коли помилка, яку скоїв молодий шеф, призведе до його звільнення. Краще намагатися повірити молодому керуючому та зрозуміти відповідальність, яку він не побоявся узяти на себе. Навіть. Якщо ви дійсно більш досвідчений працівник, ви зможете без зайвих наголошень, допомогти молодому керівникові швидко «стати на рейки» роботи.

Тим більше, коли він зверне увагу на ваше прагнення співпраці та готовність прийти на допомогу, можливо саме він й стане вашим майбутнім «поршнем», який стане здатним підштовхнути до кар’єрного зростання й вас.

Дисонанс: ваш «вчорашній учень»

Не менш складна ситуація, коли босом стає ваш вчорашній колега, який має менший за ваш досвід, молодший за віком та взагалі, довго працював в якості вашого «молодшого» колеги чи учня. Можливо, така ситуація цілком не справедлива, й саме ви очікували місце на цій посаді, або знаєте хто на вашу думку став би дійсно гідним керівником вашого колективу. Таке часто трапляється у компаніях, які мають корпоративну політику пошуків керуючого складу з числа власного штату, мотивуючи тим самим працівників, які змогли проявити себе.

Не забувайте, по-перше, про те, що за призначенням цієї людини на посаду стоять ті люди, які найняли й вас та яким ви певним чином довіряєте, бо співпрацюєте саме з ними. По-друге, постаньте самі на місці цієї людини. Уявіть, як складно їй у такій ситуації, та яка відповідальність скотилася до її ніг. Від того. наскільки вдало керівник зможе налагодити або зберегти робочий процес, залежатиме робота колективу, винагороди його членам та майбутнє команди, в цілому.

Чи не настав час, й справді проявити себе, як гідний професіонал та незважаючи на обставини, виказати підтримку новому шефові та свою готовність ділитися досвідом роботи?

Як то кажуть, «в бізнесі є лише один бос – й це ваш потенційний клієнт». Тож, й ваша робота, й робота такого новоствореного керівника полягає в тому, щоб задовольнити ваших клієнтів, а значить, не час ухилятися від своїх обов’язків та надання допомоги. Крім того, як й військовий командир, будь-який керівник вимагає певної поваги, згідно з субординацією, тож з боку працівників очікується саме таке ставлення до роботи.

Проблема: жертва «ігор молодої крові»

Трапляється й так, що молодий «талановитий» керівник, не стає гарним босом та навпаки, постійно наражає й компанію, й підлеглих на ризик появи проблем у роботі. Або, таку посаду, «випадково» отримала персона, поява якої на цьому місці – прямий наслідок «родинної допомоги» чи інших корупційних схем.

Навіть, якщо ваш керівник чесна людина, тат в нього не зовсім виходить керувати, завдяки молодому вікові, він може надто емоційно сприймати обставини та реагувати на виникнення певних робочих проблем.

Не слід забувати, що й швидке просування кар’єрними сходами, також може сприяти появі завищеної самооцінки в людини, наражаючи її на отримання «зіркової хвороби». До появи надто негативного ставлення до помилок команди та окремих підлеглих, а також, й до загального холодного ставлення до підлеглих, молодого керівника можуть підштовхнути власна невпевненість та страхи відповідальності, яка притаманна його новій посаді. Скоріше за все, з часом, коли шеф адаптується та стане розумітися на нюансах роботи компанії та власної команди, він стане спокійніше та його «холодна поведінка» суттєво потеплішає. В цьому, йому, також краще допомогти.

Можливо, його така поведінка, як раз й продиктована незручною для нього ситуацією. Коли всі його підлеглі є людьми, які набагато старше за нього та мають більший практичний досвід роботи. Острахи того, що його не сприйматимуть у якості керівника, можуть підштовхувати його на такі невірні прояви власної «спроможності», як наприклад, агресивність у поведінці та показова, напускна «важливість».

молодий керівник

Помилка молодого боса – це ваша спільна помилка

Зазвичай, мова не йде про те, що ви маєте постійно «пестити» молодого керівника, виконуючи та контролюючи його роботу. але, вам також й слід розуміти, що чимало помилок, які припускають саме керівники, стають такими проблемами, які відображаються й на компанії, й на конкретному колективі, у тому числі. Тож, набагато мудріше, максимально заздалегідь попередити всі можливі помилки керуючого, а у разі їх скоєння, швидко виправити їх гуртом, пропонуючи реальні виходи з ситуації, яка створилася. Ви кажете, що є досвідченим у професійній сфері та житті цілком? За саме той момент, коли треба вмикати власну мудрість та дивитися «уперед». Тоді, молодий шеф буде розуміти, що команда на його боці, й скоріше за все, відплатить людям такою самою «монетою2 у подальшому.

Ваш вік «відштовхує»?

Іноді, людина віком старше, самостійно починає запевнювати себе, що вікові відмінності з його керівництвом, роблять з нього «поганого» друга чи, просто, співрозмовника. Така дука – не вірний та хибний шлях.

Звичайно, більш молодшій людині більш притаманне спілкування з однолітками та людьми, які є його «віковій ділянці». З ним, йому також краще знаходити й спільну мову, й «порозуміння», й взагалі, відчувається власна керуюча посада, більш реалістичніше.

Проте, певне ігнорування вас, може стати й наслідком того, що керівнику не комфортно почувати себе поруч з таким професіоналом, яким є ви. Можливо, ви часто виказуєте гідні робочі пропозиції, плюс до того, маєте реальні перемоги в очах колективу та старший за віком. Або, він підозрює, що саме ви прицілялися до посади, яка раптово відійшла до нього й він побоюється певної помсти від такого робітника.

Зумів знайти порозуміння та прозоро запевнити молодого боса у власній лояльності, ви лише виграєте від цього. Можливо, ви самі відсторонилися від молодого покоління та дивуєтеся, чому керівник йде на зустріч та більше спілкується саме з тими підлеглими, хто виказує зацікавленість у такому спілкуванні. Тож, аналіз ситуації, яка виникла із появою в колективі керівника, молодшоговіком за вас, починайте завжди з себе самого.

Проаналізуйте своє ставлення до свого боса та скористайтеся нагодою проявити себе в повній мірі перед молодим та недосвідченим керівником, став його незамінним помічником та мотивуючи його стати тією людиною у вашому професійному житті, яка згодом, зможе віддячити вам за ваше відношення до неї в перші дні на його першій керуючій посаді.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору