UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Кар'єра
  5. Як правильно побудувати вашу кар'єрну стратегію

Як правильно побудувати вашу кар'єрну стратегію

30.06.2022 879Автор: Лоліта Платошкіна
Як правильно побудувати вашу кар'єрну стратегію

Як правильно побудувати вашу кар'єрну стратегію

30.06.2022     879Автор: 

Будь-який досвідчений спеціаліст, що прагне досягти успіху в професії мріє про кар’єру. Кар’єра вказує не тільки на статус, а на усвідомленість спеціалістом власного професійного шляху, кінцевих цілей. Цілком вірне є твердження, що кар’єра не будується самотужки, це більше глибший рушійний процес прийняття рішень спеціалістом, що зосереджується на мотивації та саморозвитку. Ніколи не пускайте власну кар’єру на самоплив, а будуйте кар'єрну стратегію, що стане вам опорою та послідовним планом з досягненням успіхів в професії.

Принципи кар’єрної стратегії

Відповідно від типів кар'єрного розвитку, кар'єрна стратегія може відрізнятися, проте її принципи залишають єдиними. Щоб побудувати кар’єрну стратегію необхідно усвідомити основні правила.

Постановка реальних цілей - перше правило побудови кар'єрної стратегії. Цілі повинні відповідати вашій спеціальності. Адже якщо ви менеджер в компанії, а ваші гарячі мрії - стати директором компанії, то навряд чи ви можете розраховувати на успіх. Хай ваші цілі й будуть амбітними, високими, цілеспрямованими, проте покладатися повинні на ваш вже пройдений професійний досвід.

Усвідомлення можливостей та оцінка ресурсів - правило друге.

Якщо ви досі цього не зробили, то серйозно рекомендуємо вам взятися за власний перегляд та оцінку можливостей, власних ресурсів. Це допоможе не тільки оцінити власні сили, а й зрозуміти, що заважає вам рухатись власним бажаним шляхом. Наявність лідерських якостей дають зрозуміти, що ви готові до керівної посади тощо.

Самонавчання, саморозвиток, самоаналіз - третє правило побудови кар'єрної стратегії.

Постійне но розширювати власні знання, уміння, навички, вдосконалювати власний характер допомагають рухатись далі. Це певна рушійна сила, що допомагає зрозуміти, куди ви йдете професійним шляхом. Ніколи не полишайте потягу відвідати лекції, конференції, курси тощо. До того ж це ще одна можливість отримати та набути корисних контактів. Така зацікавленість в професії не залишить вас без успіху.

Готуйтесь до ризику, боріться зі страхами - правило четверте.

Досить складно переступати через себе кожний день, бути не таким, як очікують всі. Розумійте власні ризики, а також відповідність їх вашим цілям. Іноді доводиться змінювати роботу чи навіть сферу діяльності, щоб йти наміченим вами професійним шляхом. Іноді потрібно й ризикнути, щоб отримати бажане. Для цього потрібно не боятися бути інакшим, поза рамками шаблонів та чужих очікувань.

Як будувати кар’єрну стратегію

Визначіться із сферою діяльності. Якщо ви досі стоїте на розпутті, то час визначитись зі сферою діяльності. Покладайтесь на власні уподобання та потяг. Досить складно працювати в тій галузі, яка не приносить наснаги. Тому рекомендуємо вам переглянути не тільки місце роботи, а й спеціальність і навіть галузь, в якій працюєте. Змінити власне життя ніколи не пізно й обрати те, що вам до серця.

Оберіть компанію та роботодавця. У кожного є робота своєї мрії. Для когось це посада, а для когось це навіть компанія чи роботодавець. Все одно є певний ідеал компанії, в якій би хотілось працювати, на які показники рівнятись чи розміри заробітної плати чиї досягають вашого ідеалу. Навіть якщо не вдасться працевлаштуватися в компанію вашої мрії, наблизьте власну мрію максимально, підбираючи компанію схожу за цими показниками.

Оцінюйте власні перспективи. Чито ви знаходитесь на етапі працевлаштування, чито залишаєтесь в компанії, оцінюйте власні перспективи, що ви отримуєте при цьому. Якщо в процесі оцінки ви розумієте, що не отримаєте більшого, а залишаєтесь на тому ж самому рівні, то перед тим, як приймати рішення, подумайте власні майбутні перспективи.

Складіть кар'єрний план. Починаючи з власних цілей, пропишіть поетапний процес його реалізації. Найчастіше такі плани складають на певний відрізок часу, щоб оцінити його ефективність та відкоригувати, якщо буде така необхідність. Обов’язково зазначайте дедлайни, щоб не навантажувати себе та вчасно переходити від одного етапу до наступного.

складання кар'єрного плану

Знайдіть куратора. Кращою підтримкою для вас в цей час стане куратор. Для цього можете самостійно обрати більш досвідченого спеціаліста чи керівника, що допоможе вам створити чи відкоригувати ваш власний план розвитку. В будь-якому плані, вам потрібна людина, яка зможе з боку подивитися на ваш план, стратегію та відмітити його хибні сторони. Дуже часто це допомгає знайтв помилки чи попередити проблемні пункти вашої стратегії.

Приступайте до реалізації плану. Якщо в процесі реалізації ви розумієте, що вам не вистачає умінь чи знань, намагайтесь одразу коригувати власний план дій для досягнення цілей. Оцінюйте, яких ресурсів вам не вистачає. Не соромтесь просити допомоги більш досвідчених спеціалістів, власних колег чи навіть керівників.

Відмічайте та оцінюйте власні результати. Відзначайте все, що у вас виходить і вчасно хваліть та заохочуйте себе. Робіть нотатки щоденно, щоб зафіксувати деталі власного успіху чи поразок, адже через час ви можете не згадати їх деталі, що можуть вам ще знадобитися в подальшому житті. Такий щоденник кар’єрної стратегії допоможе все занотувати, запам’ятати важливі деталі та відредагувати їх, якщо не буде виходити задумане.

Не зупиняйтеся на досягнутому та не слідуйте сліпо лише прописаній кар’єрній стратегії, вмійте крокуючи коригувати власні плани, обираючи найкращі та найкомфортніші місця роботи. Адже в реальному світі важко передбачити, куди вас можете завести цей кар’єрний навігатор.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору