UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Ваша зарплата
  5. Як правильно просити підвищення зарплати?

Як правильно просити підвищення зарплати?

17.05.2022 402
Як правильно просити підвищення зарплати?

Як правильно просити підвищення зарплати?

17.05.2022     402

Це болюче питання для багатьох людей. І навіть якщо співробітник відчуває, що таке питання давно назріло, він все одно боїться обговорити з роботодавцем збільшення винагороди. Часто трапляється так, що ви зустрілися зі своїм керівником, обговорили нагальні питання, а одне з найважливіших для вас запитань так і зависло в повітрі. Вас запитують: «Чи є ще питання, які б хотіли обговорити?», а ви відповідаєте «Ні» і подумки відкладаєте його на потім. Знайома ситуація, чи не так?

І що ж далі?

А далі відбувається ось що. Яким би професіоналом не був ваш керівник, думки читати він не вміє. В результаті омріяне підвищення ви не отримуєте, бо навіть не насмілилися озвучити, наскільки важливим для вас є це питання. Але вас мучить те, що інший працівник, виконуючи ту ж саму роботу, отримує більшу зарплату, ніж ви. Настирлива думка, яка переслідує вас, сягає критичної позначки: все, потрібно звільнятися, бо мої знання та працю тут не цінують.

І якщо поглянути на цю ситуацію під ширшим кутом зору, ось що виходить насправді. Роботодавець втрачає цінного працівника, навіть не розуміючи, що проблема полягала в банальному перегляді заробітної плати. Працівник втрачає роботу в компанії, де його цінують, а HR-спеціалісту доводиться затрачати час та гроші компанії на пошук, залучення та навчання нового спеціаліста.

Страх просити підвищення – де його першопричина?

Відповідь до банальності проста: ми додумуємо багато зайвого. Наприклад, ось такі думки:

  • Я не заслуговую на підвищення. Ох уже цей старий добрий синдром самозванця, коли ми вважаємо, що інші люди набагато кращі за нас у всіх відношеннях! А всі ті чудові результати, яких ми досягли – що ж, тут нічого особливого чи видатного;
  • Гадаю, мені відмовлять. Що ж, гадати можна вічно – відмовлять чи не відмовлять. Такі вагання породжують у нас впевненість в тому, що керівник обов’язково відповість «Ні» на наше прохання. Але ж ми навіть не спробували, ось у чому річ!
  • Я не вмію вести перемовини. Зрозуміло, що прохання про підвищення зарплати не обмежиться фразами «Хочу підвищення» – «Окей, нема проблем». Вам потрібно аргументовано довести доцільність свого прохання, тому перемовини минатимуть як серія запитань і відповідей. І якщо працівник не готовий до такого розвитку подій – ясна річ, він не зможе достойно провести такі переговори.
  • А якщо я втрачу роботу, піднявши питання про підвищення зарплати? Ще одна стоп-думка, яка заважає попросити про підвищення чи бажання перейти в інший відділ. Але правда полягає в тому, що ніхто вас не звільнить, особливо якщо ви цінний працівник для компанії.

Підберіть вдалий час для обговорення зарплати

Вибір оптимального часу для розмови – важлива складова усього процесу підготовки до подібної бесіди. Дізнайтеся про бюджетні процеси компанії, тобто коли закладається фінансовий план на наступний рік. Навіщо це потрібно? Щоб у вашого керівника була змога заздалегідь запланувати зміни.

Перерахуємо ще декілька вдалих періодів:

  • Коли ваша команда завершила успішний проєкт. Особливо акцентуйте увагу на тому, що ваш внесок в загальну роботу був значним. Ви знайшли вдале рішення, компанія отримала велику вигоду від цього проєкту – чим не вагомі аргументи на вашу користь?
  • Щорічний (чи щоквартальний) перегляд ефективності вашої роботи. Це час, коли підбиваються підсумки вашої діяльності. Отже, це також вдалий час для перегляду розміру винагороди за вашу працю.
  • Вам збільшують робоче навантаження. Тут важливо не затягувати на місяць-другий, адже втома від понаднормової роботи дасться взнаки, що ускладнить перемовини. Та й ви можете бути роздратованими від додаткових завдань, а роздратованість та злість – не найкращі союзники в перемовинах. Краще обговорити все заздалегідь.
  • Ваш керівник в чудовому настрої. Вважаємо це важливим фактором для успішних переговорів. Коли людина не в доброму гуморі, ймовірність ефективних перемовин суттєво знижується.

А от коли однозначно не потрібно вести перемовини – так це за келихом вина, на корпоративах та застіллях. Вино має коротку пам’ять, факт.

Підготовка до перемовин

Розглянемо найважливіші кроки, щоб якнайкраще підготуватися до розмови про підвищення зарплати.

1. Підготуйте аргументи на свою користь

Які ваші досягнення за останній час?

Щоб не пропустити щось важливе, ведіть записи з усіма вашими досягненнями. Так ви значно спростите собі підготовку до перемовин, бо все потрібне буде у вас під рукою. Під час розмови оперуйте конкретними фактами та цифрами. Керівники люблять факти та цифри, тож зіграйте на цьому полі впевнено і ефектно.

Поміркуйте, що вас вигідно вирізняє з-поміж інших працівників.

Які ваші сильні сторони? Генерація крутих ідей чи їхнє практичне втілення? Пошук цінних клієнтів чи щось інше? Якщо ви прагнете підвищення зарплати, у вас повинні бути вагомі аргументи для цього.

Фокус на майбутньому.

Підготували розповідь про свої актуальні досягнення? Чудово. А тепер не забудьте зробити акцент на тому, як ваші hard і soft skills допоможуть зростати компанії в майбутньому.

Зростання компанії завдяки вам

2. Здійсніть аналіз ринку праці

Поцікавтеся, які зарплати отримують спеціалісти вашого профілю в інших компаніях. Якщо вони отримують більше – довідайтеся, за які заслуги. Можливо, вони мають більший досвід, або ж отримали частину акцій компанії тощо. Для проведення аналізу ринку праці скористайтеся загальнодоступними аналітичними ресурсами, сайтами з пошуку роботи. Зверніться до колег з інших індустрій, поспілкуйтеся з працівниками рекрутингових агенцій. Звісно, отримані дані будуть відносними, але приблизне уявлення ви отримаєте.

3. Назвіть точну цифру

Не говоріть керівнику, що бачите свою зарплату в діапазоні «від і до». Краще назвіть конкретну цифру.

4. Власне, підготовка до розмови

Йти на таку важливу бесіду непідготовленим – це провальна стратегія. Не чекайте, що під час розмови у вашій голові з’являться усі вагомі аргументи. Підготуйте їх заздалегідь. А ще краще – напишіть sales pitch, тобто «промову, що продає». І добряче попрактикуйтеся, перш ніж звертатися до керівника з розмовою про підвищення зарплатні. Ви повинні чітко знати, з чого розпочнете розмову, як будете аргументувати своє прохання, яку цифру готові озвучити. А якщо керівник погодиться зійтися на зарплаті, яка на 10% менша від названої вами суми – якою буде ваша реакція? А що ви скажете у випадку відмови?

Бачите, скільки речей вам потрібно продумати наперед?

Йдемо далі.

5. Налаштованість на розмову

Не зайвим буде згадати й про це. Ви повинні бути впевненим у собі під час розмови, але не зверхніми чи агресивними. Будьте готові з гідністю сприйняти відмову. Але в такому разі обов’язково запитайте про ваші подальші кроки, щоб наступна розмова з керівником стосовно зарплати принесла бажаний результат.

Чого однозначно не варто робити?

Зверніть увагу на декілька негласних правил, щоб не провалити майбутню бесіду з керівником.

Уникайте порівнянь з іншими працівниками і не тисніть на те, що ваш колега отримує більше. Про чужу зарплату не потрібно згадувати хоча б тому, що це конфіденційна інформація. І вас не стосується.

У своїй аргументації уникайте акцентів на особисті обставини. Безумовно, особисте щастя працівників сприяє їхній продуктивності та ефективності на робочому місці, але керівнику важливіше знати, як саме ваша праця сприяє росту компанії.

Забудьте про таке слово, як шантаж. До таких речей вдаються «погані хлопці», а ви ж вважаєте себе хорошою людиною, так? Тим паче, на ваш шантаж керівник може відповісти: «Гаразд, звільняйтесь, незамінних людей немає». І що ви будете робити? Підете до кінця, тобто у відділ кадрів писати заяву на звільнення? Не надто грамотний підхід до вирішення ситуації.

Спробуйте тримати емоції та хвилювання під контролем. Демонструйте спокій та впевненість. Перед розмовою повторіть собі декілька разів, що ви спокійні, не хвилюєтеся і варті кращого.

І все ж вам сказали «Ні». Як це виправити?

Дуже часто трапляється так, що причина полягає в самій людині. Не керівник чи компанія в цілому погані, а сам працівник недопрацьовує. Або ж із ним складно працювати. З конфліктною людиною легше попрощатися, ніж терпіти її постійну невдоволеність всім і вся. Виняток – працівники на зразок геніїв Шелдона Купера чи доктора Хауса (даруйте вже за кіношні приклади, але такі персонажі у житті теж трапляються). Таких цінних працівників терпітимуть попри їхні нестерпні характери.

Може трапитися таке, що вам би й раді підвищити зарплату, але в компанії немає ресурсів на це. Або ж ваша зарплата сягнула максимуму. В такому разі обговоріть з керівництвом інші варіанти вашого кар’єрного росту.

Словом, будьте наполегливими та активними. І якщо ви кожного дня прокидаєтеся з думкою про те, що вам мало платять, це причина задуматися: можливо, справа не лише в цьому? Чим іще ви незадоволені в житті? Шукайте відповіді на ці питання самостійно або ж зверніться до людей, які дадуть вам достойну пораду і вкажуть шлях, як вибратися з цієї ситуації.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору