UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Це важливо знати кожному
  5. Як правильно відпочивати після роботи

Як правильно відпочивати після роботи

11.04.2020 1802Автор: Олександр Мавлідінов
Як правильно відпочивати після роботи

Як правильно відпочивати після роботи

11.04.2020     1802Автор: 

Насиченість подіями та швидкий темп сучасного суспільства, обумовлюють доволі стресове середовище існування людини. Як й у побуті, так й в професійній діяльності, чимало турбот та переживань, провокують виникнення в людини різних захворювань, що можуть, навіть, призвести до летальних випадків.

Правильне харчування, відкидання шкідливих звичок та повноцінний відпочинок – ось три головні «кити», на яких базується довгий строк здорового життя людини. Саме це здатне допомогти людині у відновленні сил та збереженні правильного психічного настрою – складових, без яких неможливо вдало працювати й, тим паче, будувати успішну кар’єру.

Бажаючи відпочивати, багато хто намагається дочекатися кінця робочого тижня, щоб за день-два встигнути добре погуляти задля нових сил на майбутній тиждень. Проте, такий тип проведення часу немає нічого спільного з відпочинком, що здатен допомогти. Навпаки – спроби охопити увесь спектр розваг за короткий термін уїк-енду, хіба що здатні виснажити людину ще більше, нівелюючи й можливий позитив від вдалого проведення часу.

Справжній відпочинок — важлива складова нашого здоров'я, та, щоб гармонійно поєднувати режим роботи та дозвілля, треба дотримуватися простих але необхідних правил.

Мати та контролювати свій розпорядок дня

Офіційною нормою праці для здорової людини, встановлений термін не більш, ніж 40 годин роботи на тиждень. Спроби працювати більше, лише призведуть до виснаження, вигоряння та стану депресії, якого досить складно позбавитися. Організовуйте свій графік так, щоб, після роботи у вас залишалося трохи сил й ви могли приділяти час близьким, прогулянкам, легкому спорту або саморозвитку. Діючи таким чином, ви зможете збільшити свою продуктивність та здійснити «перезавантаження» перед новим робочим днем.

Сон за правилами

Буває так, що людина спить мало, уривками та часто прокидаючись. Згадайте, як після такого сну ви відчуваєте себе? Лише нормальний та повноцінний сон здатен тримати нервову систему, а через це, й загальний стан людини на належному рівні. Не менш, ніж 7-8 годин на добу людина має провести у ліжку, щоб сон «спрацював» так, як треба.

Сон буде спокійнішим та більш корисним, якщо:

  • кімната для сну регулярно провітрюється;
  • вечеря закінчується не пізніше сьомої години вечора та складається з «не важких» продуктів;
  • людина відходить до сну не пізніше 23:00;
  • перед тим, як засинати, не слід розмірковувати над завданнями та проблемами та, жодного разу, не користуватися гаджетами.

Мобільні телефони та планшети краще відкладати подалі та не торкатися їх з самого ранку після пробудження та наприкінці дня, коли ви йдете спати. Вплив, що здійснюють гаджети на сучасних людей, досить сильний та негативний, тому краще позбавитися нього перед тим, як збираєтесь відпочивати.

Вміння протистояти стресу

Якщо, ви не вмієте тримати удари стресу, навіть повноцінний сон не зможе допомогти відновлюватися вчасно. Сон, у такому стані стає нервовим, дуже чутким та не приносить відпочинку. Напрацювати стійкість до стресу можна й необхідно, тому психологи радять:

  • не приймати занадто близько до серця численні «дрібниці»;
  • намагатися мати суто позитивний стан думок, абсорбуючись від життєвих викликів;
  • навчитися бачити позитивний результат у кожній ситуації;
  • спілкуватися з тими людьми, з ким вам приємно це робити.

Правильне харчування, відмова від паління та алкоголю, здоровий сон та розумні активні фізичні навантаження – саме це є сьогодні, найбільш необхідним для сучасної людини. Лише у такий спосіб, вона може зберегти здоров’я та сили, регулярно відновлюючись та починаючи кожен тиждень роботи, як після справжньої та дуже вдалої відпустки.

відпочинок вдома

Налагодити справжній якісний відпочинок після робочого дня

Вченні давно довели. що працівники інтелектуальної праці також мають суттєві проблеми із втомою, як й люди, які займаються фізичним трудом чи іншими видами роботи. Перенавантажуючи мозок, людина змушує його, сприймати таку роботу, як важкі фізичні навантаження зі всіма наслідками, що має перевтома. Щоб такого не сталося, не зволікайте рухової активності. Пробіжка парком, їзда на велосипеді або просто прогулянка додому, замість користування транспортом зможуть надати вам сил і бадьорості більш, ніж ви отримаєте, одразу посів на дивані перед телевізором. проте, не маючи нагоди робити це, можна не зволікати від таких навантажень й займатися вдома.

Якщо у вас немає проблем із судинами та серцем, навантаження можуть бути більш суттєвими, за допомогою такого знаряддя, як гантелі та штанга. в інших випадках, легка гімнастіка стане в нагоді та час, що ви проведете за цим заняттям, посприяє покращенню кровообігу, позитивно вплине на дихальні органи, допоможе швидко та міцно заснути.

Читання, також вважається правильним типом відпочинку після роботи. Це допомагає відволіктися від реальних клопотів та навантажити мозок, вже правильним чином. Звичайно, читати краще художню літературу й жодного разу не використовувати для цього новинну пресу.

Візміть онлайн уроки з танцю, якщо ваше приміщення дозволяє. Таким чином, ви будете певний бонус для самого себе, щоб нагороджуватись їм, після виконаної роботи й також, ви зможете суттєво акумулювати власні сили й настрій для довгого робочого тижня.

Відпочинок наприкінці тижня

Відпочивати правильно треба не лише кожного робочого дня, але й на вихідних, також. При цьому, довгий сон у вихідні, не може вважатися правильним варіантом відпочинку. Звичайно, якщо для цього не існує суттєвих причин. Від того, як ви проведете час у вихідні, залежить й ваша продуктивність, й загальне самопочуття протягом тижня.

Природа або дача – найкращі варіанти проведення уїк-енду з близькими та друзями. Під час коли це неможливо, треба знайти реальну альтернативу у власній оселі, головне, протягом свого відпочинку, вживання алкоголю, краще скасувати. Це не принесе вам нічого, окрім нездорового самопочуття, яке можливо протримається до самого понеділка.

Ідеально, коли часу залишиться й на всілякі культурні заходи, які можна проводити зараз, буквально не виходячи з помешкань. Онлайн подорожі та мандрівки світовими музеями не лише прикрасять такий час але й стануть доречними, розвиваючи ваш світогляд. При цьому головне, щоб вам було залюбки таке заняття. Власне дозвілля треба проводити з користю для себе, щоб правильно боротися з втомою, мати позитивний настрій, хороше самопочуття та високу продуктивність роботи.

Коли ваші вихідні пройдуть виключно з позитивом, навіть повернення до роботи буде сприйматися радісно. А, регулярна відсутність якісного відпочинку, як після робочого дня, так й наприкінці тижня, однозначно та швидко погано позначиться на людині. При тому, це відобразиться не лише на здоров'ї, але й на психологічному стані людини, емоційному кліматі та загальній атмосфері її спілкування з близькими та колегами, стосунках з друзями та інших важливих аспектах життя.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору