UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Кар'єра
  5. Як правильно завершити робочий день

Як правильно завершити робочий день

10.04.2021 680Автор: Олександр Мавлідінов
Як правильно завершити робочий день

Як правильно завершити робочий день

10.04.2021     680Автор: 

Часто буває так, що після важкого робочого дню, всім серцем хочеться просо «встати та пійти», залишивши весь «робочий тягар» й на столі, й на робочому місці взагалі. Втома та емоційне виснаження штовхає нас до відпочинку, який доволі часто, таким не стає, а лише додає непотрібного нашому організмові навантаження. Прагнення до відпочинку, може стати тим поганим мотиватором, який спонукатиме нас завжди залишати роботу та робоче місце таким чином, щоб по скоріше розпочати відпочинок. Проте, саме те, як людина закінчує свій робочий день, багато в чому, й обумовлює те, як вона розпочне наступний.

Про підготованість до робочого дню вже писали та казали не один раз. Практично доведеним є той факт, що лише правильна підготовка та внутрішнє «налаштування» на роботу «на завтра», стає справжньою запорукою вдалого початку свого робочого дня людиною. Тут важливе все: й здоровий сон, й правильне засинання, й пробудження, разом із сніданком.

Але, не менш важливим є й те, у якому стані ви залишаєте своє робоче місце, до якого вам треба повернутися з ранку. Та чи не почнеться ваш новий день з розгрібання залишків минулого та важкого робочого дню?

Зверніть увагу на те, що кажуть тренери з мотивації та інші успішні люди,які розповідають про шляхи досягнення успіхів в житті та на роботі. Всі вони акцентують увагу на тому, наскільки важливо правильно розпочати свій робочий день, але, найчастіше, вони не кажуть про необхідність підготовки «нового дню» ще з вечора. Тому, у багатьох складається враження, що достатньо лише прокинутися раніше, аніж звичайно та одразу отримати повний заряд енергії та працездатності. Скоріше за все, якщо ви не будете підготовляти своє робоче місце з вечора, на вас чекатиме сумний початок дня та втрата часу на «налаштування» на роботу, яка очікує на вас сьогодні.

Звичайно, можна нехтувати такими рекомендаціями, проте, якщо ви вже не успішна та самодостатня людина, чи не є це приводом замислитися над тим, що все ж таки вам треба щось змінювати у вашому професійному та побутовому житті.

Треба зрозуміти, що такі зміни, які виникають після опанування людиною саме таких «непомітних» аспектів її життя, стають помітними й в її роботі та й її результатах. Зазвичай, таку ефективність, також помічають й ті люди, від кого залежатиме «доля людина» принаймні, її професійна складова.

Кажуть, що лише людина із розстроєнням психіки здатна на однотипні дії без змін, продовжуючи очікувати на новий результат кожного разу. В інших випадках, якщо ви прагнете чогось досягти та шукаєте підказки – вам просто необхідно негайно спробувати розпочати свій робочий тиждень з правильного завершення саме робочого дню.

Треба уважно роздивитися те, як насправді перетікає завершення дня роботи в тих самих «вдалих та успішних» людей, щоб перейняти собі такі корисні та необхідні звички.

Як закінчити робочий день правильно?

Для цього треба зрозуміти те, що завершення роботи, завжди має означати для вас лише відпочинок без усяких «доробок» того, що ви не встигли зробити. Кінець роботи на сьогодні – є її відсутність.

Домінація роботи у житті людини може призвести лише до появи трудоголізму та інших проявів нервових захворювань, й успішні люди розуміють наскільки важливо відпочивати. У випадку відсутності повноцінного відпочинку, доволі швидко наступає ефект вигоряння, який чреватий настанням проблем із фізичним та психічним здоров’ям людини.

Це сточується, навіть тих, для кого робота є улюбленою справою, тож треба правильним чином проводити вечір робочого дню.

Відкладіть усю роботу

Вам треба обов’язково відкласти всі робочі дії, хоча би за де-кілька годин до вашого відходу до сну. Спеціалісти рекомендують вимикати робочі телефони, відключати повідомлення від електронної пошти та інших «робочих месенджерів». Всі невирішені питання мають почекати до наступного ранку.

Ніколи не беріть роботу «до дому», бо вашому організму потрібен справжній відпочинок. Вам треба обов’язково навчитися залишати в офісі чи на іншому робочому місці всі ваші професійні справи та «перемикатися» на ті аспекти, які здатні вам допомогти гарно відпочити та отримати необхідний заряд бадьорості.

Перед засинанням – лише читання

Так, мова йде про те, що лежачі у ліжку можна дозволити себе трохи почитати, але ніяким чином не вдаватися до перегляду відео контенту. Проте, навіть таке читання має бути «відстороненим» від вашої професійної діяльності. Тож, не треба використовувати цей час для додаткового навчання, а краще, зосередитися на читанні розважальної або художньої літератури чи «нейтральних» цікавих новин.

Якщо, ви вирішити поєднати «засвоєння нового» на щось нове із відпочинком, краще схиляйтеся на бік все того самого відпочинку.

Година «гаджетфрі»

Фахівці кажуть, що принаймні, за годину до вашого відходу до сну, треба припинити користування будь-якими гаджетами. Специфічне, так зване «синє світло» екранів таких сучасних пристроїв створює хибне враження на психіку, формуючи в неї «відчуття денного світла» та мотивуючи організм до активності, яка заважає здоровому засинанню. Наскільки далеко та завчасно ви відкладете смартфони та інші пристрої, настільки ж гарно ви заснете та виспитися.

А перегляд перед сном соціальних мереж та ресурсів з новинами, взагалі, ніколи не зможе принести бажаного розслаблення та навряд чи налаштує вас на сон.

Необхідна «рутина»

Можливо комусь може здатися, що такий вечір успішної людини доволі сумний та нагадує певну рутину: коли треба в один той ч-самий час вимикати гаджети, відмовляти собі у зайнятті, яке полюбляєте, вкладатися спати «за графіком» та таке інше. Проте, успіх завжди має свою ціну, й така поведінка – одна з її проявів.

закінчення робочого дню

Справа в тому, що з часом, ваш організм під лаштується під такий правильний графік та віддячить вам накопиченням енергії, гарним настроєм зранку та повнотою сил у роботі, яка виражається гідними результатами.

Тож, без усвідомлення необхідності наслідування такої «рутини» вам не досягти бажаних висот.

Розумні фізичні навантаження

Незважаючи на те, що частина людей погано відходить до сну після тренувань, певна частка – навпаки, доволі гарно засинає після фізичних навантажень. Чи використовувати такі навантаження увечері після робочого дню можете вирішувати саме ви. Але, не треба вдаватися до зайнять важкими навантаженнями по спорту. Краще провести цей час за прогулянкою на свіжому повітрі чи проїзду на велосипеді.

Спілкування з рідними

Не менш гарно «під заряджує батареї» й спілкування людини зі своєю родиною та близькими людьми. Звичайно, в таке спілкування не треба заносити різні важливі, виховальні та просто негативні розмови з членами родини, які можна залишити на новий день. Краще провести час за позитивним спілкуванням або витратити його на колективний похід до кінотеатру чи парку.

Нотатки «на завтра»

Якщо ви маєте певні спонтанні думки щодо вашої завтрашньої роботи – записуйте їх тезисне та негайно. Це все допоможе вам скласти більш ефективний план власних дій на завтрашній робочий день. До того ж, вважають, що занотовані думки розвантажують ваш мозок та допомагають вам зосередитися на чомусь найбільш важливому.

«На згадку» - лише позитив

Акцентування думок на вдалих моментах вашого минулого дня, також гарний спосіб отримати правильне налаштування на день, який на вас очікує.

Навіть, якщо вам є про що негативне згадати та поміркувати над цим, перед самим засинанням, краще зосередитися на тих позитивних моментах, які були. Відкидаючи увесь зайвий негатив.

Відволікатись по-іншому

Навіть, невелике прибирання, теж може стати способом відволіктися від вашого навантаження, яке ви отримували протягом робочого дня, який минув. Головне, щоб такі навантаження увечері не стали поганим додатком до того, що ви вже накопичили за день. Якщо ви контролюєте цей процес – будь ласка, оберіть ту справу, яка саме вам зможе допомогти розслабитися та гідно відпочити перед новим днем вашої роботи.

Й, останнє

Алкоголь та його замінники не є гарним способом розслаблення та скоріше за все, нагадають про себе з ранку, з самого свого негативного боку. Принаймні, протягом робочого тижня, всі успішні люди уникають вживання алкоголю, особливо ввечері, напередодні сну. Таке правило обумовлює для них безпроблемне настання нового дню, повного енергії та позитивних думок, необхідних для досягнення своїх цілей.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору