UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Роботодавцю
  4. Все про підбір персоналу
  5. Як шукати співробітників, якщо ви відкриваєте офіс в Польщі: поради рекрутерки

Як шукати співробітників, якщо ви відкриваєте офіс в Польщі: поради рекрутерки

28.03.2023 209
Як шукати співробітників, якщо ви відкриваєте офіс в Польщі: поради рекрутерки

Як шукати співробітників, якщо ви відкриваєте офіс в Польщі: поради рекрутерки

28.03.2023     209

Чимало українських компаній, які вимушено релокувалися до Польщі, шукають там співробітників. Однією з перепон на цьому шляху є відмінності між українським та польським ринком праці. Пропонуємо вам добірку порад, як шукати співробітників, якщо ви відкриваєте офіс в Польщі.

Кандидати із знанням польської мови

Приміром, нещодавно український інтернет-супермаркет «Розетка» запустив польський сайт. Для роботи з ним шукають працівників із знанням польської мови. Усі вакансії, про які було оголошено представництвом компанії, потребують саме таких працівників: модератора перекладу та контент-менеджера. Можливо, для вашого офісу не потрібні працівники з ідеальним знанням польської мови, але бодай на базовому рівні її знати потрібно.

З іншого боку, якщо робота окремо взятих працівників не вимагає залучення до зовнішньої комунікації, знати польську мову їм не обов’язково. Достатньо добре володіти українською.

Менше кандидатів на вакансію

Чи довго доведеться шукати персонал для польського офісу? Складно сказати, але Польщу загалом можна віднести до тих країн, громадяни яких звикли працювати по 10-15 років в одній компанії. Якщо проаналізувати польський ринок праці, можна виявити, що така тенденція повільно, але неухильно змінюється. Але до українських реалій, коли фахівці працюють в одній компанії по декілька років, ще далеко. Тому приготуйтеся, що кандидатів у відкритому пошуку на польському ринку праці може виявитися набагато менше.

Шукаючи співробітників на польських сайтах пошуку роботи, не розраховуйте на безліч відгуків. Також врахуйте той факт, що вартість розміщення вакансій коштуватиме значно дорожче, ніж в Україні. Крім того, тут ви не знайдете доступу до баз резюме.

Офіс чи віддалена робота?

Для наших громадян потужним трендом в останні роки стала віддалена робота. В сусідній країні ситуація дещо інакша, чимало консервативно налаштованих громадян віддадуть перевагу офісному варіанту. Тому про облаштування офісу потрібно подбати заздалегідь. Звичайно, в умовах до вакансії потрібно чітко прописати, чи є можливість віддаленої роботи чи вам потрібні працівники лише в офіс.

Офіс

Ментальність європейської країни

Для українських роботодавців, особливо в сфері малого та середнього бізнесу, вже стало звичкою шукати дуже мотивованих співробітників, які понад усе прагнуть розвиватися і готові навіть перепрацьовувати. Не варто розраховувати на такий підхід в Польщі, інакше ще на старті зазнаєте невдачі. Польський ринок праці відрізняється від українського стабільністю, різниця в зарплатах невелика, та й особисте життя тут загалом на першому місці, а не робота чи навіть кар’єра. Поляки цінують ворк-лайф баланс, врахуйте це, коли шукатимете працівників у свій офіс.

Що потрібно зробити найперше?

Щоб вберегти себе від розчарувань, розпочніть пошук співробітників за один-два місяці перед відкриттям офісу в Польщі. Доручіть юристам ознайомитися з нюансами польського законодавства, адже вони відрізнятимуться від українських реалій. В деяких моментах – досить суттєво. Визначтеся, яку заробітну плату готові запропонувати, але щоб вони відповідали ринковим. За меншу зарплату в Польщі, звісно ж, ніхто не погодиться працювати. Хіба що українські біженці, але тут теж маємо цікаву статистику. За результатами нещодавнього опитування «Воєнні біженці з України. Рік у Польщі» роботу в сусідній країні вже знайшли 84% працездатних українців, які виїхали до Польщі після повномасштабного вторгнення.

Для визначення рівня зарплат проаналізуйте статистику щодо місцевих зарплат. Такі статистичні дані ви без проблем відшукаєте у відкритому доступі. Можна також зазирнути на спеціалізовані сайти, щоб проаналізувати їхні показники рівня заробітних плат за усіма спеціальностями та локаціями. Наприклад, ось один з таких сайтів: wynagrodzenia.pl.

Без різниці, де плануєте розміщувати вакансії: чи в соцмережах, чи на тематичних сайтах-порталах – але врахуйте, що вказувати вік та стать в країнах Євросоюзу заборонено. Звісно, якщо не хочете мати проблем з дискримінацією працівників за вказаними параметрами. Цей момент стосується також співбесід – не потрібно цікавитися в кандидатів про сімейний стан чи особисте життя.

Всі необхідні матеріали та рекомендації для працівників підготуйте польською мовою, навіть якщо плануєте наймати виключно українців. А при вибудовуванні бізнес-процесів врахуйте, що в ідеалі вони повинні збігатися з найпоширенішим робочим графіком в Польщі, тобто з 8 до 16-ї год.

Наймайте як українців, так і місцевих мешканців. Звичайно, ви можете переслідувати благородну ідею найняти лише українських переселенців для свого офісу. Це чудова ініціатива, безперечно, але в ідеалі у вашій команді нехай будуть і українці, і польські громадяни. Адже складно буде розраховувати на процвітання вашого бізнесу в Польщі, якщо ваші співробітники не знатимуть мови, місцевого ринку та менталітету поляків. Такі нюанси важливі для розвитку компанії, тож обов’язково їх врахуйте.

Агенції працевлаштування в Польщі – чи варто їм довіряти?

Ще один відносно швидкий шлях підшукати співробітників для офісу в Польщі – звернутися до агенцій з працевлаштування. Звичайно, на цю справу вам потрібно виділити певні кошту, адже послуги агенцій – не безкоштовні. Перш ніж співпрацювати з такою агенцією, переконайтеся в її професійності. Щоб не мати сумнівів щодо їхньої діяльності, таку агенцію можна перевірити за допомогою Національного реєстру агенцій працевлаштування (KRAZ). Просто зайдіть на їхній сайт і в рядку пошуку впишіть назву агенції.

І наостанок хочеться зауважити: ретельно підготуйтеся до виходу на польський ринок праці. Такий крок вбереже вас від потенційних невдач на старті. Бажаємо вам успіхів у розвитку українського бізнесу за кордоном! Нехай чудові результати не заставлять себе чекати!

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору