«Працювати потрібно не 12 годин, а головою», – сказав Стів Джобс і попав прямо в ціль. Так хочеться працювати не більше, а з розумом. Не засиджуватися вечорами та у вихідні, і при цьому вважатися справжнім майстром. Тільки ось як, якщо справ завжди занадто багато?
Мортена Хансена, професора кафедри менеджменту Каліфорнійського університету в Берклі, теж хвилювало це питання. Одного разу він помітив, що колега справляється зі справами не тільки швидше, але і краще. Він спробував дослідити цей феномен. З'ясувалося: секрет не в таланті чи удачі. І не в роботі від зорі до зорі.
Є декілька практичних методів, які допомагають робити менше, але краще. І що ще крутіше – знайти баланс між роботою та особистим життям. Отримувати задоволення від того, чим займаєшся. Це і є майстерність.
Витискали коли-небудь сік з лимона? Спочатку він ллється водоспадом, але швидко закінчується. Ви тиснете все сильніше, а отримуєте лише кілька крапель. Далі намагатися марно – соку не буде. Так само ми видавлюємо з себе гарну роботу. В якийсь момент продуктивність перестає рости – і все.
Робити більше – провальна стратегія. Забудьте про нічні пильнування і «попрацюю в вихідні». Щоб стати майстром, треба відсікти зайве. Запитайте себе: від скількох завдань я можу відмовитися, враховуючи, що мені потрібно бути на висоті? Відповідь «Ні від скількох» – неправильна.
Перша заповідь майстра: робити настільки мало, наскільки це можливо, але не менше, ніж ви зобов'язані.
Розвиток майстерності вимагає часу, але де його взяти? Хороша новина: для відпрацювання важливих навичок буде потрібно лише 15 хвилин на день і робити це можна без відриву від виробництва.
Фокус в тому, щоб не просто повторювати одне і те ж раз за разом, а отримувати зворотний зв'язок. Зробили – оцінили – поліпшили. І так до тих пір, поки не досягнете досконалості. Але тут важливо: опановуйте по одному ма-а-аленькому навику за раз, не хапаючись за все одночасно.
Який один навик найбільше допоміг би вам у роботі? Присвятіть йому 15 хвилин в день і рухайтеся по петлі навчання.
Щоб стати майстром, треба спілкуватися з колегами, обмінюватися ідеями. А от ділитися готові не всі, особливо якщо у вашій компанії це не прийнято. Спробуйте метод, який використовували в Heineken.
Колись там панував страх і звичка мовчати. Бізнес йшов на дно. Тоді новий менеджер приніс на нараду різнокольорові картки. На червоній було написано: «Я проти. У мене є інша ідея». На зеленій: «Повністю за! Запитайте мене чому». Сіра повідомляла: «Не відволікайтеся на дурниці, поверніться до теми». Такий простий інструмент здатний розрядити атмосферу і допомогти навіть самим скромним висловити свою думку.
Йди за мрією, досягнеш успіху. Красива формула, але вона не зовсім вірна: багато людей, що кинули все заради своєї пристрасті, залишилися ні з чим. Вся справа в другому.., про який ми часто забуваємо, – сенсі. Щоб стати майстром, треба поєднувати пристрасть і сенс. Пристрасть – це робити, що ти любиш. Сенс – робити те, що приносить користь іншим. Разом вони створюють енергію. Це і є розумна робота. Перегляньте свій щоденник і знайдіть ті справи, в яких немає ні пристрасті, ні сенсу. Не витрачайте на них час.
Якщо вас приваблює виробництво фільмів, ви прагнете будувати кар’єру в кіноіндустрії, зверніть увагу на цікаві професії зі світу кіно.
Українські видавництва публікують чимало цікавих новинок в жанрі нонфікшн. Нещодавно ми писали про цікаві книги для представників творчої індустрії, а в цій добірці пропонуємо вашій увазі нонфікшн-новинки для менеджерів.
Читайте найважливіші поради для успішного старту в ролі керівника.
Що запитати в рекрутера на співбесіді, щоб справити хороше враження? Портал з працевлаштування Jobs.ua пропонує підготувати шпаргалку на важливу співбесіду.
Якщо не прагнете опановувати digital-професію, натомість хочеться робити щось руками і стати в цьому справжнім професіоналом — радимо приглянутися до сучасних перспективних професій не зі сфери онлайн.