UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Навчання, розвиток, підвищення кваліфікації
  4. Навчання і робота
  5. Як студенту знайти першу роботу

Як студенту знайти першу роботу

31.08.2021 1022
Як студенту знайти першу роботу

Як студенту знайти першу роботу

31.08.2021     1022

Підробітки у студента, коли він ще тільки навчається на першому, другому чи третьому курсі – можуть бути різними. Можна влаштуватися в службу кур’єрської доставки і у вільний час розвозити піцу, можна роздавати листівки чи знайти ще якийсь підробіток, який напряму не пов’язаний із спеціальністю, яка здобувається. Але можна піти іншим шляхом. Про кар’єрний розвиток варто подбати вже з другого курсу як мінімум.

А чому не з першого курсу?

Перший рік навчання – це період адаптації студентів на новому місці. В новому колективі. Новому навчальному закладі. І особливо – в новому місті, якщо учбовий заклад розташований на віддалі від рідного дому.

Тому не перейматися в перший рік навчання кар’єрним розвитком – це нормально. В цей час найважливіше – це адаптуватися в новому середовищі, знайти друзів, познайомитися з містом. Знайти цікавий підробіток – наприклад, навчитися готувати пасту чи сендвічі. Та й робота офіціанта теж багато чому навчить. Знову ж таки, це можливість познайомитися з новими людьми. Та й готувати пасту ви навчитеся професійно, і не одну людину, яку зустрічатимете згодом на своєму життєвому шляху, зможете здивувати смачно приготовленими макаронами і спагетті.

Це все добре, звісно, але про професійний розвиток тут не йдеться. В певному плані – так, але ж ви приїхали вчитися в даний виш не пасту готувати, так? В якості першої роботи – це чудова можливість. Але з другого курсу, якщо хочете подбати про кар’єрний розвиток, не чекаючи завершення ВНЗ, вам варто почати щось робити.

Другий курс

Наприклад, ви приїхали в столицю (чи в обласний центр, без різниці), щоб у місцевому виші опанувати професію перекладача. Перший рік ви знайомилися з містом, вишом, однолітками з потоку, успішно підробляли після пар офіціантом чи готували пасту в популярному закладі міста. Це все чудово, але до кар’єри перекладача це ні на йоту вас не наблизить. Що ж робити, якщо на другому курсі хочеться дещо більшого, ніж чайові офіціанта?

В такому разі, окрім наполегливого опанування іноземної мови, вам доведеться прикласти усіх зусиль, щоб знайти свою першу роботу, але вже по спеціальності. Якщо відчуваєте, що після першого курсу навчання ви ще не достатньо оволоділи мовою – наприклад, у розмові з носіями мови ви не почуваєтеся впевнено – не варто засмучуватись. Робота знайдеться і для вас, було б тільки бажання її шукати.

А почати можна з того, щоб влаштуватися в приватну школу для діток. З дітьми ви ж не розмовлятимете повноцінною англійською, тільки загальні фрази на зразок привітань і подяки, як називаються речі в кімнаті, як називаються фрукти чи овочі, числа і т.д. З такою роботою непогано впорається навіть людина з володінням мови на рівні А1, а що вже казати про студента чи студентку другого курсу, яка і пасту навчилася смачну готувати впродовж першого року навчання, і знання англійської опанувала.

Якщо ви отримаєте у приватній школі бодай кілька годин на тиждень – це вже добре, це вже частинка майбутнього успіху. Ця робота вже буде занесена у ваше портфоліо, і хтозна – а раптом у майбутньому це ще зіграє на вашу користь.

Третій-четвертий курс

Навчаючись на старших курсах, ви вже зовсім інша людина, ніж були рік-два тому. Багато змінилося в житті, ви подорослішали, вільно спілкуєтеся іноземною мовою. Можливо, вам поталанило взяти участь в міжнародних проектах, в програмах по обміну чи поїхати на міжнародну студентську конференцію. Ви маєте друзів за кордоном, і можете через них спробувати пошукати роботу. Або віддалену, або навіть з можливістю переїзду за кордон. А чому б і ні? Якщо ви цього бажаєте – це ваше право, ваш вибір.

На старших курсах цікавий підробіток вам можуть запропонувати самі викладачі. Безумовно, якщо ви добре навчаєтеся, сумлінні і старанні на парах з першого дня, ви згодом зможете встановити дружні відносини не з одним викладачем. А викладачі доволі часто практикують репетиторство, підробіток у приватних школах, офлайн чи онлайн – це несуттєво, адже і там і там пристойно платять і можна заробляти своїми знаннями. Тому викладачі залюбки підключать найактивніших студентів до цієї роботи. Так, це робота неофіційна, але якщо у вас добре працює мозок, ви можете швидко «обрости» новими клієнтами. З часом такий досвід може призвести до того, що ви захочете відкрити власну компанію.

І мова не лише про перекладача, що їм так нескладно знайти підробіток. Ця професія – лише в якості прикладу, бо й дизайнерам, інженерам чи математикам теж нескладно знайти підробіток. Не кажучи вже про студентів комп’ютерних спеціальностей. Тим паче, сучасні технології дозволяють шукати роботу, не полишаючи домівку. Приміром, якщо ви навчаєтеся на фізматі, добре знаєте математику, розв’язуєте складні рівняння практично на ходу – ви тільки подумайте, скількох дітей ви б могли підготувати до успішного складання ЗНО? Батьки, будьте певні, чи не останні гроші віддадуть, щоб їхня дитина успішно склала ЗНО і теж поступила у пристойний навчальний заклад.

Презентуйте себе у соцмережах

Використовуйте для презентації себе як цінного і перспективного працівника всі можливі ресурси. Ваші сторінки в соцмережах стануть добрим стартом. Опублікуйте допис про те, що перебуваєте в пошуках роботи. Розкажіть, яку спеціальність опанували, який робочий графік вам підійде. Напишіть, що вмієте, яку роботу готові виконувати.

Такий допис буде ціннішим у тому випадку, якщо ви протягом навчання теж не ловили ґав і публікували на своїх сторінках дописи про свої професійні успіхи і досягнення в навчанні. Якщо вам вдалося ще під час навчання попрацювати з якимось видавництвом і перекласти книгу з іноземної мови – погодьтеся, така подія варта як мінімум одного допису в соцмережах. Адже у таких дописах є велика практична користь: коли допис про пошук роботи промайне у стрічці вашого потенційного роботодавця, він зацікавиться вами і перейде на вашу сторінку. Ознайомившись з вашим профілем, з дописами, які ви публікуєте, він уже чимало дізнається про вас. І хтозна, а раптом він шукає саме таку людину, як ви? Тож не гайте часу в процесі навчання, намагайтеся вхопитися за найменшу можливість, щоб додати до майбутнього резюме чимало пунктів з відмітками про отриманий робочий досвід.

Можливо, вам підійдуть кар’єрні програми для студентів?

Опрацьовуйте паралельно і такий варіант, особливо якщо ви навчаєтеся у великому місті. В Києві, Харкові, Львові чи Одесі ви гарантовано знайдете підходящу для себе (та ще й оплачувану) кар’єрну програму. Але такі програми вимагають доброго володіння англійською, але ж ви теж ґав не ловите, і паралельно з основною спеціальністю опановуєте мову №1 у світі? І без різниці, чи ви навчаєтеся на дизайнера, чи художника, чи інженера або ж програміста. Англійську потрібно знати хоча б тому, що це міжнародна мова комунікації. А якщо дуже добре володієте англійською, зможете попрацювати у міжнародній компанії. Уявляєте, наскільки це буде цінний досвід?

Цінний досвід

Подібні програми спеціально адаптовані для студентів, тобто вам буде зручно поєднувати роботу і навчання. А це – вражаючий експіріенс як для молодої людини. І на додачу – велика база контактів та солідний рядок у резюме. І, можливо, ваша перша серйозна робота.

Навчальний заклад завершили. Що далі?

Якщо не марнувати час в процесі опанування спеціальності, можна напрацювати непогане резюме. А з цим резюме ви можете сміливо звертатися в компанії, в яких плануєте розпочати вже офіційну кар’єру в якості молодого спеціаліста. На співбесіді вашу спритність обов’язково оцінять, особливо якщо ви не будете соромитися розповідати про здобутий під час навчання досвід. Компаніям подобаються молоді енергійні люди, бо їм можна доручити найскладнішу роботу, і вони із завзяттям візьмуться за будь-яку справу. А брак досвіду компенсуватимуть завзяттям, кмітливістю покоління зумерів і неабиякою мотивацією, адже попереду у молодої людини – все життя.

А якщо не беруть на роботу, що робити?

Чи може таке трапитися, що вас нікуди не братимуть на роботу? І таке можливо. Проаналізуйте можливі причини, чому вас не беруть на роботу. Поцікавтеся у людей, які проводили з вами співбесіди, в чому ви виявилися слабшими за інших кандидатів. Отримавши фідбек, сумлінно працюйте над слабкими сторонами, щоб у майбутньому не ви влаштовувались до когось на роботу, а щоб до вас приходили влаштуватися на роботу.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору