UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Ваше здоров'я
  5. Як трудоголікам навчитись відпочивати

Як трудоголікам навчитись відпочивати

7.05.2020 589Автор: Олександр Мавлідінов
Як трудоголікам навчитись відпочивати

Як трудоголікам навчитись відпочивати

7.05.2020     589Автор: 

Згідно із загальновідомим значенням, трудоголізмом є «прагнення людини надмірно працювати», при цьому, таке прагнення завжди поза межами природного працьовитості, яка притаманна людині.

Така працезалежність проецирується у сприйнятті людиною своєї роботи як єдиного чи найбільш значимого для неї типу самореалізації та досягнення визнання серед її оточення. Не так давно, на такі прояви дивилися більш з іронією та мовчазним схваленням, намагаючись отримати від одержимої людини максимальний результат та ставлячи таку схильність на самопожертву заради «спільної справи», іншим у приклад. Сьогодні визнано, що трудоголізм –доволі шкідливий та небезпечний для здоров'я людини психічний стан, який потребує контролю та навіть лікування в окремих випадках.

Вітаю, я – трудоголік

Як й в усіх випадках психічної залежності, багато з того, що може призвести до подолання такого стану, залежить від самих «потопаючих». Й головне тут – прийняття наявності проблеми в собі.

Разом з ігорною залежністю, алкоголізмом, наркоманією та іншими ознаками психологічного неблагополуччя, трудоголізм часто є способом певної втечі від невирішених та часто психологічних проблем людини.

Непомірне прагнення до роботи, непомітно, але суттєво шкодить, як власнику залежності, так і його найближчому оточенню. Трудове навантаження, що немає контролю здатне зашкодити й в медичному аспекті, й у соціальному.

Стрес та хронічна перевтома швидко призводять до психічних або соматичних (фізіологічних) захворювань. А той факт, що трудоголік не помічає іншого життя навколо, зосереджуючись суто на виконанні роботи, псує спілкування з родиною, близькими людьми, колегами та керівництвом, тощо.

Тож, розуміючи, що робота починає забирати час в життя поза неї, слід не відвертатися від такої проблеми й чесно її визнати перед самим собою.

Лише після цього, можливо сподіватися на перемогу над таким небезпечним станом психіки.

Незамінність

«Ніхто окрім нас» - саме таким був колишній девіз армійських аеромобільних спеціальних призначенців. До такої думки часто приходить й трудоголік, стикаючись з робочими проблемами, які складно вирішити та які, можуть знаходитися, навіть, не в його зоні відповідальності.

Саме намагаючись вирішити як власні, так й супутні робочі задачі, людина стає на слизький шлях трудоголізму остаточно. Й найбільш жахливе – коли це їй вдається.

Почуття провини

Коли трудоголік вчасно все «вирішив» та встиг всіх врятувати, він вже не буде зупинятися та з кожним новим завданням почне відчувати почуття провини за те, що це не він зараз працює або не встигає зробити раніше, більше, більш ефективно, тощо.

Позбутися від почуття такої провини досить важливо, коли людина бореться зі своїм трудоголізмом. Й, для цього вона повинна змінити власне ставлення до відпочинку.

Відпочинок як результат

Для цього, необхідно зрозуміти, що відпочинком не може бути низка перерв між роботою. Справжній відпочинок – це суттєва нагорода за вашу вправну, своєчасну та просто хорошу роботу. Коли ви встигаєте робити те, що маєте, це означає однозначну винагороду у вигляді відпочинку.

Винагороду, якою треба насолодитися по-справжньому. Та, наявність якої зробить майбутню роботу більш бажаною.

То як треба відпочивати, щоб відпочити?

Коли ви маєте проблему трудоголізму, до цього необхідно підготуватися.

Спланувати

Робота закінчена й трудоголік має вибір: розпочати нову працю або відпочити на всі «сто». Навіть, якщо ви згадки не маєте, як зробити останнє – зрозумійте, що без таких спроб увесь ваш хист приречений на близьке завершення, разом із кар’єрою, здоров’ям та нормальним життям.

Тож, відпочинок обирати треба й варіанті в трудоголіка немає. Для того, щоб зрозуміти, який відпочинок стане для вас винагородою та допоможе акумулювати сили для нових звершень, запишіть відповіді на такі важливі питання до себе:

  • На який вид відпочинку ви чекаєте більш за все? Що принесе вам насолоду та бажаний результат? Можливо це буде подорож або нові знайомства, отримання позитиву та нових вражень. Можливо – ви прагнете комфортної самотності з читанням або покращення свого фізичного стану та зовнішнього вигляду;
  • Який результат від вашої відпустки ви зможете вважати найбільш ефективним?
  • Яким чином ви зможете наблизити бажаний результат?
  • Чи є які-небудь перешкоди що можуть стати на заваді виконання задуманого?
  • Як їх подолати?
  • Як інші зможуть відчути чи побачити, що бажаний результат досягнуто? (це важливо, бо трудоголік часто залежить від думки оточення про свою ефективність в принципі).

Важливі відповіді зафіксовано та людина розуміє, алгоритми здійснення мети: тепер можна поміркувати й про інші важливі аспекти відпочинку.

З ким це все робити?

Якщо, самотність (здорова та виважена) не є бажаною під час відпочинку, та існує вибір супутників для здійснення того, що задумав трудоголік, важно обрати того чи тих, хто буде поруч в такі дні відпочинку.

Найбільш розповсюджена помилка тут – спільна відпустка з тими, з ким гарно людина проводила час РАНІШЕ. Можливо, саме «раніше» ви ще не були у владі трудоголізму або плутаєте гарну компанію для проведення вечора чи уїк-енду з тими, хто потрібен для тривалої відпустки у якості супутників. У цей час ви маєте справді гарно відпочити, тож зрозумійте відверто: чи не стануть ваші супутники найбільш жахливим (хоча й невольним) дратівником, який зіпсує бажаний результат відпустки.

трудоголізм

Ранній початок – правильний шлях

Ви звикли братися до роботи якомога раніше, щоб встигнути більше? Добре, але зараз маєте скористатися цим правилом трудоголіка й для вдалого відпочинку також.

Тому, відпочивати починайте вже за день чи декілька до запланованої дати відпустки. Ретельно спланувати завершення поточної роботи, зменшити її об’єми перед відпусткою та жодного разу не планувати нових проектів. Заборонено, навіть, зазирати «одним оком» на ту працю, що буде очікувати на вас після повернення.

На прохання керівництва «лише проконтролювати» що-небудь – тверда відмова, що обумовлена крайньою необхідністю розвантажити мозок. Ви – трудоголік, й, скоріше за все, вас цінують, як виконавця, тож, як-небудь дочекаються вашого повернення із підкріпленням у вигляді оновлених сил для роботи.

Не соромтеся такого «ярлика» та прямо повідомьте, що трудоголік наражається на синдром хронічної втоми, й ви намагаєтеся уникнути цього, щоб знову вправно виконувати свою роботу. Наведіть основні ознаки такого небезпечного стану:

  • прояви порушення нормального сну;
  • спонтанні зміни настрою;
  • наявність головного болю;
  • відсутність апетиту;
  • зниження лібідо та загального показника фізичного стану.

Скоріше за все, багато вигадувати не буде потреби. Більшість з цих ознак, ви й так відчуваєте.

На що звернути увагу під час відпочинку

Відпочиваючи так, як вам заманеться та в оточенні ретельно обраних супутників або на самоті, приділяйте увагу найбільш важливим для вас аспектам життя.

Фізичний рівень потрібно не просто зберегти, а й трохи підвищити. Будь-яка фізична активність стане у нагоді. Якщо, ви не фанат спорту та, навіть, зарядка з ранку – це не ваше, знайдіть альтернативу у вигляді довгих прогулянок на свіжому повітрі або зайняття танцями. До речі, «шалені ночі» в клубах, у цьому випадку, навряд чи будуть вам у корисні. А ось, декілька уроків сальзи чи джайву – не завадять.

Інтелектуальний рівень, також, потребує тренувань у цей період, але не слід плутати це із «робочими навантаженнями мозку». Навіть читання – не завжди є корисним під час відпустки для тих трудоголіків, робота котрих, пов’язана з написанням або працею над серйозними паперами. Проте, відвідати концерт класичної музики, прослухати аудіо книгу чи передивитися гарне «серйозне» кіно – набагато кращий варіант.

До речі, це допоможе відновити й ваш емоційний ресурс, що також, важливе.

Резюмуючи

Запам’ятайте: ваш відпочинок стане ефективним та пройде повноцінно лише тоді, коли ви:

  • проведете цей час поодаль від свого робочого місця та, можливо, звичних стін домівки;
  • не будете думати про робочі справи та проблеми;
  • забороните собі відчувати почуття провини за те, що не працюєте;
  • повірите в те, що ви заслуговуєте на такий час.

Змінюючи середовище у якому перебуваєте та звичний розпорядок дня, уникайте повторення та буденності протягом всього часу відпустки. Для цього, змішуйте те, що запланували із спонтанними вчинками та рішеннями. Ці незвичні для вас, невеликі стреси, допоможуть більш повно відчути ваше життя, дивитися на нього веселіше. «Переривчасте підкріплення" або несподівана радість – гарний трюк, за допомогою якого ви відчуєте спроможність відволікатися від запланованого.

Не бійтеся цього. Ви – трудоголік й знову звикати до суворого розпорядку вам не доведеться. Головне для вас – навчитися такий розпорядок трохи ламати, несподівано знаходячи час на щось інше, окрім роботи.

Відпустка – гарний час для впровадження у власне життя нових корисних звичок. Навчитися перемиканню фокусу власної уваги – стане найбільшим результативним досягненням за цей час. Звикніть до того, що куди спрямований фокус уваги – у тому напрямку вам й треба діяти. Й, це, знову, не про роботу. з цим у вас й так все занадто «добре».

Зрозумійте те, що вам властиво думати та одразу діяти по-іншому, перемішуючи «те, що треба» з тим «до чого прагне душа» зараз.

Глобальні зміни у житті – це завжди певний вихід поза межі відпрацьованих дій. Диво «маленьких кроків», що ведуть до великих змін, гарно працює й тут. Тож, дозвольте собі таке диво та назавжди позбавтеся небезпечного трудоголізму.

Читайте також

  • Як полегшити вихід на роботу після відпустки? 8 вересень, 2024

    Декілька порад від наших експертів про те, як, повернувшись до роботи, правильно застосувати «відновлений багаж сил».

  • Піднімайся і йди30 серпень, 2024

    Впавши, піднімаємося, обтрушуємо одяг, хочемо зробити крок, але біль у забитих колінах не дає ступити. Адже йти треба, хоча б до медпункту. Одні встають і, перемагаючи біль, йдуть далі, а в інших сил вистачає лише до кабінету лікаря або самому перев'язати собі рани, а деякі не можуть навіть піднятися від сильних забитих місць, розчарування та зневіри. Що робити і як допомогти собі?

  • Розміщення вакансій на сайті Jobs.ua19 серпень, 2024

    Jobs.ua хоче підтримати Кращих Роботодавців і розширити можливості Шукачам роботи у важку хвилину, тому продовжує працювати в галузі працевлаштування та зберігає знижки і можливість безкоштовного розміщення вакансій для роботодавців.

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

↑ Вгору