UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Звільнення
  5. Як використати перерву у працевлаштуванні

Як використати перерву у працевлаштуванні

15.04.2021 746
Як використати перерву у працевлаштуванні

Як використати перерву у працевлаштуванні

15.04.2021     746

Отже, ви по якійсь причині не працюєте, і більшість часу проводите вдома. Причин може бути багато: вас звільнили чи вимушено скоротили, закінчився трудовий договір, а новий не запропонували. Або ж ви самі зважилися на такий рішучий крок, щоб вивільнити час для розвитку своєї особистості чи початку власної справи. Але суті це не міняє – виникла пауза у працевлаштуванні, і її необхідно чимось заповнити. І заповнити чимось вартісним, щоб згодом не пошкодувати за втраченим часом.

То як використати перерву у працевлаштуванні, щоб не згаяти дорогоцінний час? Давайте з’ясуємо, як ефективно використати цей життєвий період.

Безробіття – це не про лінощі

Слово «безробіття» зазвичай тлумачиться в негативному контексті. Якщо хтось не працює, про нього одразу думають погано: або лінується і прагне жити за чийсь рахунок, або з ним ще щось не так. Але про що б не думали інші люди, а у вас, якщо ви тимчасово не працюєте, це слово не повинно викликати негативних асоціацій. Тим паче, якщо ви свідомо наважилися на цей крок, щоб привнести переміни в своє життя.

Пауза у працевлаштуванні, щоб виставити потрібні акценти

Мається на увазі, що перерву у професійному житті можна використати для справ, не пов’язаних з робочими буднями. Ви здивуєтеся, коли виявиться, скільки всього ви не помічали навколо, працюючи з ранку до вечора на роботі, нехай навіть улюбленій. Навіть світ якось по-іншому починає сприйматися, коли розумієш, що робота – не найважливіше, що є в житті людини. А найважливіше, напевно – це проживати життя з усвідомленням унікальності кожної миті. А за роботою цю унікальність частенько просто не встигаєш розгледіти.

Отже, перерва у працевлаштуванні дає змогу осмислити багато речей. І повірте – наступного разу, коли ви з’явитеся на ринку праці, ви будете значно мудрішими і підготовленими до нової роботи, ніж раніше. Бо ті відкриття, які ви здійсните для себе в цей час, виставлять зовсім інші акценти у житті. Наприклад, приділяти більше часу сім’ї та дітям, які одного разу виростуть і, швидше за все, полишать не тільки рідну домівку, а й місто чи країну.

Тільки вважайте, що пауза в стосунках формату «Я і робота» повинна передбачати, що у вас є пасивне джерело надходження доходів або ж заздалегідь приготовлена фінансова подушка. У інших випадках перерва в роботі може виявитися періодом, під час якого вас найбільше турбуватиме питання «Де взяти гроші?», а не власний саморозвиток і відкриття нових горизонтів.

Поволонтеримо?

Те, що пауза в працевлаштуванні чудово підійде для розстановки важливих акцентів у житті, це ми вже вияснили. Куди ж витратити стільки вільного часу, який раптово у вас з’явився? Озирніться навколо. Стільки людей поруч з вами, які потребують допомоги. Допомагаючи іншим, ви допоможете й собі, бо серед волонтерів ви зустрінете чимало цікавих людей, заведете корисні знайомства. Якщо вдало підберете сферу, в якій попрацюєте бодай короткий час волонтером (1-2 місяці), це в будь-якому разі стане для вас цінним досвідом.

Волонтерство


Покращення кваліфікації

Курси, тренінги і семінари – використовуйте час продуктивно, щоб через півроку могли з гордістю відмітити про себе, як просунулися в певній сфері діяльності. Для опанування азів багатьох професій навіть не потрібно виходити з дому. Використайте перерву у працевлаштуванні, щоб пройти бодай декілька курсів, на яких раніше не вистачало часу. В інтернеті безліч цікавих пропозицій, просто у вас раніше не було часу дізнатися про них.

Опановуйте ази майбутньої роботи

Крім покращення кваліфікації, поцікавтеся найкращими пропозиціями тієї роботи, яку ви намітили собі в майбутньому. Ознайомтеся із списком вимог, щоб розвинути саме ті навички, які знадобляться для майбутньої посади. Можна виконати кілька безкоштовних проектів, щоб відчути процес зсередини. Це вже буде великим плюсом на майбутній співбесіді: вам буде чим заповнити незручні паузи в бесіді з ейчаром.

Приділити час своєму здоров’ю

Коли настає перерва у працевлаштуванні, цей час добре також витратити на візити до лікарів, щоб перевірити різні системи організму. В шаленому ритмі робочих буднів ми досить часто ігноруємо це питання, що згодом може негативно відобразитися на здоров’ї. Тому цей час варто приділити також на візити до лікарів і впорядкування власної медичної документації.

Подорожі

Подорожі стануть для вас чудовою можливістю, щоб прислухатися до внутрішнього голосу. В суєті буденності ми досить часто не чуємо свій власний голос, і це призводить до прийняття хибних рішень.

Говорячи про подорожі, не мається на увазі, що потрібно розробляти складний маршрут чи вирушати в далекі країни та на інші континенти. Зовсім ні. Якщо дослідити цікаві місця рідного краю, області, сусідніх міст, то виявиться, що чимало скарбів лежать просто перед нами, просто, знову ж таки, ми їх не помічаємо. Коли ви останній раз бували у Карпатах? А на природі, щоб у повній тиші і на декілька днів? Ніщо краще не прочищає голову від ментального сміття, як єднання з природою. Під шум гірської річки не лише чай здається більш духмяним і смачнішим – думки теж набувають особливої гостроти і прозорості.

Подорожі


Під час подорожей теж можна випробувати одне із занять, яким деякі люди заробляють на життя. Вести блог, приміром, робити цікаві незвичні світлини, писати пізнавальні статті про культуру і кулінарію жителів краю, до якого ви завітали. Можливостей насправді значно більше, і паузу у працевлаштуванні можна використати також на те, щоб навчитися бачити можливості навіть у кризовій ситуації.

Ремонт чи може навіть переїзд?

Можливо, ви настільки серйозний розворот вирішили зробити у житті, що подумуєте про переїзд в інше місто чи навіть країну. Всі ці речі потребують серйозних обмірковувань, щоб виключити негативні моменти від переміни місця проживання.

Під час перерви у працевлаштуванні можна зайнятися дрібним ремонтом, або й не дрібним, якщо часу і коштів достатньо. Головне – це розрахувати свої сили. І завжди, завжди додавайте до прогнозованих затрат на матеріали та роботу ще десять відсотків від суми на непередбачені витрати. А такі витрати в процесі ремонту завжди виникнуть. Пригадуєте жартівливий закон Мерфі? «Якщо якась неприємність може трапитись, – вона таки трапиться». Те саме стосується непередбачуваних витрат. Якщо вони гіпотетично можуть виникнути, вони обов’язково виникнуть. Тому подумайте про це заздалегідь.

Відпочинок

Іноді потрібно взяти довгу паузу в житті, щоб переосмислити багато речей. І що б там не було позаду вас – неулюблена робота чи токсичний колектив, чи нестримне бажання вирватися на свободу, почати працювати на себе – дозвольте відпочинку попрацювати на вас. Такий ось цікавий оксюморон виходить. Під час відпочинку виробляється неспішний медитативний ритм дня, в який вкладаються всі нагальні справи, бо ви нікуди не поспішаєте, та й невиконані дедлайни не тиснуть на голову.

Відпочинок – це мовби затишна гавань, куди ви направляєтеся, щоб перепочити від виснажливої роботи і зайнятися чимось до душі. Опанувати програмування, нарешті. Чи англійську мову. Чи пройти покинуті колись курси дизайну. Перерва у працевлаштуванні може стати надзвичайно продуктивним періодом у вашому житті, не менш продуктивному, ніж насичені роботою будні. Використайте цей час для навчання і відпочинку!

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору