UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Кар'єра
  5. Як запланувати творчий злет?

Як запланувати творчий злет?

10.12.2019 505
Як запланувати творчий злет?

Як запланувати творчий злет?

10.12.2019     505

Натхнення.., коли ми його відчуваємо, працюємо годинами без відпочинку. Якщо робота не йде – стаємо неуважними, роблячи час від часу перепочинки. На думку письменника Олівера Буркемана, обидва варіанти неефективні. Найкраще ми працюємо, запевняє він, коли заздалегідь плануємо перерви, а не влаштовуємо їх спонтанно.

Ви, мабуть, вже здогадалися про що далі підеться у статті. Так, це планування. Планування свого життя, свого робочого часу. Британський публіцист Олівер Буркеман вважає, що цей підхід виправдовує себе практично завжди. А от спонтанність за, яку так гаряче деякі виступають, явно переоцінена, впевнений він. Адже сенс плану не в тому, щоб його фанатично дотримуватися. Він потрібен для того, щоб закінчивши одну справу, відразу перейти до наступної, не витрачаючи час на роздуми, що робити далі.

Користь очевидна, коли раптом трапляються непередбачувані події, що вимагають вашої уваги. Після того як все стихне, треба зосередитися і продумати подальші дії. От тут план стає у пригоді. Є відомий крилатий латинський вислів carpe diem – «живи миттю» (або «використовуй мить, що маєш зараз»), Олівер Буркеман пропонує перефразувати на carpe horarium – «живи за розкладом».

«Дослідження творчості»

В Школі бізнесу Колумбійського університету дві групи учасників дослідження повинні були виконати за певний проміжок часу два творчих завдання. В першій групі учасники могли переключатися з одного завдання на інше, коли забажають, в другій – через строго встановлений час. В результаті друга група за всіма параметрами виконала завдання краще. Чому? На думку авторів, справа ось у чому. Нам всім буває важко вловити той момент, коли ми перестаємо мислити нестандартно і повертаємо на протоптану доріжку. На жаль, і помічаємо це не відразу.

«Учасники, які не дотримувались графіка переключення з одного завдання на інше, частіше починали повторюватися, їх «нові» ідеї були схожі на попередні», – відзначають автори дослідження. Отже, якщо ви не робите перепочинку в роботі, відчуваючи творчий злет, майте на увазі, це відчуття може бути хибним.

А ось тут – увага! В даному експерименті перерва означала не завершення роботи, а переключення на інше завдання. Отже, зміна діяльності ефективна так само, як і відпочинок.

Як зберегти свіжий погляд на творчі завдання?

Jobs.ua пропонує кілька практичних порад від британського публіциста. Працюючи над завданнями, які потребують творчого підходу, ми свідомо плануємо перерви, це дає можливість зберігати свіжий погляд. Перепочинки краще за все робити через рівний проміжок часу.

Для підстрахування можна поставити таймер. Почувши сигнал, відразу переключатися на будь-яку іншу роботу: наведіть порядок на робочому столі, перегляньте пошту т.п. Потім повертайтеся до роботи. Якщо не робитимете таких перерв, ви дуже швидко почнете буксувати. Перевірте самі. Чи вдалося вам в такому режимі створити щось якісно нове?

Бувають такі моменти, що застряг і не можеш зрушити з мертвої точки. Кращий вихід з такої ситуації – перерва.

Олівер Буркеман радить не підкорятися своїм миттєвим думкам, почуттям і бажанням, а вчитися їх передбачувати. Тут і знадобиться планування – воно змушує нас робити те, що потрібно, хочеться нам цього зараз чи ні. Дотримуючись розкладу і беручи всю свою волю в кулак, можна зробити творчий прорив і досягти успіху у будь-якій сфері діяльності.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору