UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Робота в Інтернет
  5. Як заробляти на Preply, викладаючи іноземні мови онлайн – досвід випускниці ЛНУ імені Франка

Як заробляти на Preply, викладаючи іноземні мови онлайн – досвід випускниці ЛНУ імені Франка

20.11.2020 1092
Як заробляти на Preply, викладаючи іноземні мови онлайн – досвід випускниці ЛНУ імені Франка

Як заробляти на Preply, викладаючи іноземні мови онлайн – досвід випускниці ЛНУ імені Франка

20.11.2020     1092

Оксана в 2020-му році завершила навчання у Львівському національному університеті імені Франка. До того, як почала викладати англійську мову на Preply, вона вже мала за плечима вчительський досвід (у двох офлайн і одній онлайн школі). В травні вона вирішила спробувати себе в якості викладачки англійської мови на сайті Preply. Дякуючи сучасним технологіям це можна зробити, не покидаючи власний дім.

З Оксаною ми вирішили провести бесіду у форматі «питання – відповідь». Вона люб’язно погодилася поділитися своїм успішним досвідом викладання англійської мови на Preply.

Оксано, для початку розкажіть за Preply кілька слів

– Preply – це освітня онлайн-платформа, в яку поміщено вже розроблені навчальні програми для вивчення англійської мови усіх рівнів. Також на Preply можна знайти різноманітні ІТ-курси, акторську майстерність та багато інших. Як це працює? Викладач може зареєструватися і оформити свій профіль. Якщо його затвердять, то він стає активним викладачем, і його можуть бачити в пошуку студенти, які шукають цей предмет і, відповідно, вони можуть зв’язатися і забронювати заняття.

Preply

Preply: український стартап, який досяг небувалого успіху

Який рівень англійської мови потрібно мати, щоб вільно викладати на Preply?

– Не обов’язково володіти певним рівнем англійської мови. Можна навіть вказати середній рівень володіння мовою. Справа в тому, що ніхто не зверне уваги на такий профіль, де вказаний низький рівень англійської мови. Немає ніяких вимог до профілю, окрім гарного вступного відео, де вчитель розповідає про себе, якісної фотографії і опису свого профілю, своєї методики викладання. Якісь певні вимоги до досвіду, освіти і дипломів відсутні.

Який найточніший тест для визначення володіння англійською мовою даєте студентам?

– Взагалі всі онлайн-тести є хорошими, але мені особливо подобається тест EF SET, і не 15-хвилинний, а той, що на 50 хвилин. Цей тест досить чітко визначає навички студента в двох категоріях: Listening та Reading (тобто як ми сприймаємо на слух англійську і наскільки добре орієнтуємося в прочитання англійських текстів). На жаль, цей текст не може перевірити ваші розмовні навички, що є досить важливим показником у володінні мовою.

Які переваги для репетитора дає сертифікат курсу TEFL?

– Якщо у вас є TEFL або будь-який інший офіційний сертифікат, ви будете знаходитися вище у рейтингу викладачів. Чим більше підтверджених дипломів і сертифікатів ви маєте, тим авторитетнішим буде ваш профіль, і більше студентів зможуть побачити його в пошуку. Загалом сертифікат TEFL – це важливий крок у кар’єрі будь-якого викладача, тому що це посвідчення того, що він ознайомлений саме з сучасними методиками викладання. Зазвичай у наших українських університетах рідко розповідають про сучасні методики: приміром, про той індуктивний метод викладання, про інші методики, які так сильно прогриміли на Заході, але, на жаль, не введені в навчальні програми у наших вузах. Мати подібний сертифікат – це не тільки плюсик до хорошої зарплати, хорошої роботи, але й для особистого розвитку, тому що репетитор впевнений, що він знає, як саме працює вивчення англійської і знає, як допомогти студенту ефективно, а не так, що він буде просто сидіти і слухати викладача 60 хвилин.

Як відбувається бронювання уроків?

– Студент може забронювати перше заняття в профілі обраного вчителя. Заняття не є безкоштовним, але викладач не отримує за нього коштів. Preply пояснює це тим, що вони: А) використовують ці гроші для реклами, Б) якщо студенту не сподобалося заняття, він може обрати іншого репетитора; відповідно, студент нічого не втрачає, бо йому надається можливість отримати безкоштовне заняття в іншого викладача.

Після першого уроку, якщо студенту сподобався репетитор, він може забронювати пакет уроків: шість, дванадцять, двадцять. Зазвичай студенти бронюють шість уроків, бо їм це вигідніше як фінансово, так і по часу, бо вони можуть собі розраховувати на тиждень або два занять, і потім дивитися далі, як вони можуть займатися з цим викладачем. Чим більше студент бронює уроків, тим більша у нього знижка, хоча на зарплату вчителя це ніяк не впливає.

Які розцінки виставляти на свої заняття? Як здійснюється процес оплати?

– Preply хороший тим, що викладачі можуть виставляти такі розцінки, як їм забажається. Хтось ставить шість доларів за годину, хтось – двадцять п’ять чи сорок п’ять. Що одна категорія викладачів, що інша – вони мають своїх клієнтів, з якими працюють. Викладач отримує кошти за кожне заняття після того, як студент підтверджує це заняття. Тобто після резервування, приміром, шести уроків репетитор не отримує одразу кошти за всі шість занять.

Крім того, Preply, звичайно, має комісію. Чим менше провів уроків, тим більша комісія. Максимальна комісія – 33% з кожного заняття, чим більше занять, тим комісія є меншою. Якщо ви провели понад 400 занять, то комісія є мінімальною – 18%. Таким чином є чудовий стимул далі працювати, проводити багато уроків і отримувати свою фінансову вигоду від великої кількості зарезервованих занять.

Якою програмою користуєтеся для навчання: Skype, Zoom?

– Preply має власну відео-платформу, на якій можна займатися без жодних проблем. Є зручний чат і багато зручних «фішок» для викладача: приміром, можна робити web-нотатки, де можна писати мету уроку, нові слова, виправляти помилки, і ці нотатки зберігаються і закріплюються за кожним уроком. Проте більшість викладачів надає перевагу Skype чи Zoom, тому що часом студенти самі наполягають на цьому, бо їм не завжди комфортно заходити на Preply. Легше працювати зі Скайпу чи Зуму, тим паче, що багато студентів займаються з телефона.

Preply ставиться до цього лояльно, хоча, на мою думку, вони старанно працюють над розвитком своєї платформи, і в майбутньому як відеозв’язок, так і загальна функціональність платформи буде покращуватися, і багато викладачів будуть вибирати саме Preply, а не сторонні засоби відеозв’язку.

З якими студентами краще працювати – з українськими чи закордонними?

– Тут є певна специфіка. З українським студентом буває легше знайти контакт, бо ми маємо спільну мову та культуру, і ви одразу почуваєтеся в своїй тарілці, так би мовити. З іноземними студентами спочатку працювати важче, бо треба бодай трохи дізнатися про їхню культуру, їхні табу, уявлення про вчителя і викладання. Треба бути обережними з їхніми поглядами, тобто не засуджувати, не оцінюватися, а намагатися дізнатися людину. Тоді й не складе проблем подружитися з цією людиною.

Я працювала понад рік з україномовними студентами, але мені більше подобається працювати з іншомовними студентами, бо я відкриваю нові культури. Студенти розповідають про свої національні кухні, мови, про красиві міста їхньої країни, про цікаві звичаї, про професії, соціальне життя. І це досить пізнавально, і це допомагає в навчанні, це надихає і мотивує. Це майже як подорож іншими країнами і культурами, тільки віртуальна… весь світ у ноутбуці, так би мовити.

Як виділитися на фоні інших своїх колег на Preply?

– Насправді з такої кількості репетиторів – тобто понад 2000 – складно виділитися. Головна фішка в тому, щоб знайти «своїх» студентів. Тобто в профілі варто показати себе, ким ви є, щоб притягнути схожих до себе людей. Тому варто бути собою, варто бути щирим. А щоб профіль мав високий рейтинг, потрібно зазначити всі свої кваліфікації, весь свій досвід. На уроках бути привітною, посміхатися, офіційно одягатися. Всі ці моменти відіграють свою роль, щоб «ваш» студент не пройшов поруч.

Який найкурйозніший випадок трапився з вами під час уроків?

– Під час уроків нічого курйозного не траплялося, бо люди, які обирали мене, свідомо йшли на спілкування, тому нічого незвичного не відбувалося. Найбільше молоду викладачку можуть вразити студенти, які писатимуть не по темі: наприклад, хочуть зустрітися вживу. Найкурйознішим випадком назву той, коли один студент просив викладати йому стоячи, щоб він міг бачити мене в повний зріст. Також є студенти, які просять вчити їх безкоштовно – зазвичай це студенти з Азії. На щастя, в Preply можна подати скаргу на подібні повідомлення, і платформа заблокує користувача, який надсилає неприйнятні повідомлення вчителям.

Дякуємо, Оксано, за цікаву і змістовну бесіду. Успіхів і наснаги у вашій подальшій викладацькій кар’єрі!

– Дякую, і вам всіх благ!

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору