UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Навчання, розвиток, підвищення кваліфікації
  4. Навчання
  5. Як займатися самоосвітою у воєнний час

Як займатися самоосвітою у воєнний час

8.06.2022 855Автор: Лоліта Платошкіна
Як займатися самоосвітою у воєнний час

Як займатися самоосвітою у воєнний час

8.06.2022     855Автор: 

Понад 100 днів триває героїчний український опір проти окупанта. В цих непростих умовах нам доводиться пристосовуватись до обставин: жити, працювати та розвиватись професійно. Робити це іноді нелегко, відволікаючись на потік жахливих, бентежних новин, що сиплються майже з кожного гаджета. Ще складніше виявляється планувати майбутнє, кар’єру та опановувати нові уміння. Проте, якщо ви знаходитесь в безпечному місці, опанували емоції, можете знайти в собі сили для навчання, то чому б не використати свій час для самоосвіти та освоєння нових умінь.

Не дарма кажуть, що до всього необхідно морально дорости, підготуватися практично й мати бажання. Тому якщо ви маєте бажання зайнятися самоосвітою, то розпочніть з етапу підготовки до цього процесу, що допоможе вам успішно вправлятися із навчанням. 

Підготуйтесь до самоосвіти

Поставте собі ціль

Якщо ви вирішили зайнятися самоосвітою, то ви точно розумієте і знаєте нащо вона вам. Спеціалісти переслідують різні цілі, але головне вміти їх визначити самим для себе. Це може бути опанування нових умінь, отримання нової професії, кар’єрний ріст чи банальне підвищення заробітної плати. Конкретна мета та поставлені цілі допомагають подолати прокрастинацію, полегшують процес освіти, коли ти розумієш, до чого йдеш і, що тебе чекає в кінці навчання.

Структуруйте ваш підхід

На перших парах, поки ви загорілись бажанням вивчати нове, отримувати нові уміння, ваш ентузіазм на високому рівні. Проте ви могли помічати, як через тиждень чи два мотивація знижується. Такий підхід не є ефективним та перспективним. Перенасичення інформацією, невміння зосередитись на конкретному підході чи курсі буде тільки збивати вас та знижувати мотивацію й бажання продовжувати.

Реально оцінюйте свої ресурси та бажання

Намагайтесь реально оцінити власні ресурси та бажання, щоб отримати бажані результати вашої самоосвіти. Якщо ви не маєте часу чи грошей для обраних вами курсів, то краще відкладіть цей задум до того часу, поки не будете мати повноцінно ресурси для цього. Потрібно це усвідомлювати та не вимагати від себе неможливого. Визначте кількість годин, які ви реально можете присвятити навчанню, виділіть конкретний доступний вам бюджет на реалізацію самоосвітнього процесу.

Дотримуйтесь тайм менеджменту

Тайм менеджмент в навчанні грає не меншу роль ніж в повсякденній роботі та виконанні дедлайнів. Якщо ви виділили для себе час на самоосвіту, намагайтесь дотримуватись розкладу та відповідного часу. Практика показує, що тільки цілеспрямованість та дотримання розпорядку та режиму дня допомагає повноцінно завершити обрані курси. Також враховуйте й те, що онлайн-уроки можуть тривати лише декілька годин натомість вам знадобиться набагато більше часу для засвоєння інформації, відпрацювати отримані навички. Якщо обрані вами курси вимагають від вас виконання завдань, то на це також відводьте певну кількість часу. Не накопичуйте завдання, виконуйте їх послідовно й вчасно, інакше це буде тільки накладатися на ваші повсякденні задачі та обов’язки.

Вправляйтесь із навчанням

Робіть записи в нотатнику

Обов’язково робіть записи основних тез, що допоможуть з часом відтворити у пам’яті найважливішу інформацію. Це знадобиться вам як для запам’ятовування теоретичної інформації, так і опанування. До того ж ви завжди зможете звернутися до нотатника, щоб пригадати важливе.

Практикуйте й перевіряйте отримані знання на практиці

Отримання теоретичних знань дає вам потужну базу, проте вибудовувати основи на цій базі можливо тільки на практиці. Всі отримані знання намагайтесь перевірити та застосувати на практиці. Тільки так можна по-справжньому оцінити знання, що ви отримали. Перші практичні результати стануть для вас неоціненним досвідом, який вже можна буде покласти в портфоліо.

Відпочивайте та винагороджуйте себе

Навчання не може бути ефективним протягом довгого часу. До того ж чим якісніше ви відпочиваєте, тим продуктивніше будете в роботі. Не забувайте нагороджувати себе за результати, цілеспрямованість та посидючість. Це підбадьорює та спонукає довести справу до кінця.

Відпрацьовуйте отримані знання, повторюйте

Якщо час дозволяє, то зосередьтесь на якісному засвоєнні інформації. Повторюйте та перечитуйте записи, подумайте, як і де отримані знання можете застосувати ще окрім вашій роботи.

Плануйте та відмічайте прогрес

Роздрукуйте план вашого навчання, це допоможе мати перед очима розклад та планувати ваші повсякденні справи. Можете створити цілий календар та відмічати результати та завершення кожного дня навчання.

Не зупиняйтесь на досягнутому

Намагайтесь не переривати процес самоосвіти. Ви скажете, що не може спеціаліст постійно знаходитись на курсах підвищення кваліфікації чи постійно вивчати щось нове. Проте якщо випрацюєте декілька корисних звичок, то зможете завжди прибувати в процесі самоосвіти.

Однією з таких корисних звичок є читання, що так популярна серед бізнесменів. Якщо вашим постійним читвом стануть професійні книги про вашу спеціальність, то ви не тільки будете в курсі новинок, але й значно розширите свої знання.

Ще одна звичка, що допоможе вам в саморозвитку та самоосвіті: експериментуйте та фантазуйте. В компанії Google підтримують правило, згідно яким кожний працівник має право 20% свого робочого часу витрачати на інші проекти, які його цікавили. І це дуже допомагає відволіктись, збагатитись новими знаннями, почерпнути нового з іншої сфери чи галузі.

розвиток в команді

Обмін ідеями, знаннями, емоціями всередині колективу - це також досить корисна звичка, що спонукає кожного члена команди до самоосвіти. Саме в команді та колективі існує атмосфера конкуренції, підбадьорювання та мотивації, особливо коли участь приймають й колективні лідери. Саме вони є рушійною силою не тільки для корисної продуктивної роботи, але й для розвитку. Саме в колективі підкажуть, направлять та поділяться новими цікавими знаннями та новинками.

Навіть під час воєнного стану знаходьте час та сили для самоосвіти та саморозвитку, що допоможе вам тримати оборону власної прокрастинації.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору