UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Ваше здоров'я
  5. Як здоровий сон впливає на продуктивність на роботі

Як здоровий сон впливає на продуктивність на роботі

2.01.2021 814Автор: Олександр Мавлідінов
Як здоровий сон впливає на продуктивність на роботі

Як здоровий сон впливає на продуктивність на роботі

2.01.2021     814Автор: 

Сон – важлива частина людського життя. Звичайно, мова йдеться про нормальний, здоровий сон, що має свій обумовлений час та тривалість.

Люди на нашій планеті «офіційно» сплять не однаково. Наприклад, у країнах, де є необхідність переводу годинника з літнього часу на зимовий, людина отримує додатковий час сну. Правда, цей бонус, майже не враховується організмом вже з першого зимнього тижня, завдяки швидкому звиканню до нового графіку. Проте, люди не все розуміють про свій сон та про його важливіший вплив на різні сфери людського життя.

"Вісім годин"

Усі ми чули про необхідні вісім годин сну, що виділяються природою людині на добу. Така рекомендація – звична для усіх національних організацій охорони здоров'я по всьому світу. Але чому саме такий термін потрібен людині, щоб відпочити, майже нікому з пересічних мешканців не відомо.

У будь-якому разі, численні дослідження, що проводяться з метою визначити ризики різноманітних хвороб на різні групи населення, мають схожі висновки: недосипу, як й занадто багато часу, витраченого на сон, схиляють людину до багатьох захворювань та, в середньому, зменшують її життя.

Проте, навіть сьогодні вчені не можуть сказати однозначно, що за чим йде: порушення сну, що призводять до захворювань, чи навпаки, захворювання від нездорового способу життя, які порушують норми та режим сну.

До речі, "занадто короткий сон", це як правило, відпочинок, що триває менш, ніж шість годин, а "надмірно спати" означає проводити уві сні більше дев'яти-десяти годин поспіль.

Дітям, які не увійшли до пубертатного віку, як правило, рекомендують виділяти на сон вночі до 11 годин, немовлятам, й того більше – до 18 годин. Нічний сон тинейджерів, вважається нормальним, якщо він становить до 10 годин.

Також, ті люди, хто не залучає спорт на постійній основі у своє життя та не приділяє гідної уваги фізичним вправам, як правило, сплять гірше, через що накопичують стомлюваність та, в решті решт, як наслідок, відходять від спорту все далі, бо вже не мають сил на такі вправи.

Також, усі без винятку лікарі однозначно пов’язують хронічну нехватку сну (недосип) лише на одну або дві години, але протягом тривалого періоду часу, зі всім поганим, що може трапитися із здоров’ям такої людини. Й це не новина. Для того, щоб відчути негативний вплив такого недосипу, зовсім необов'язково недосипати кілька днів поспіль, достатньо одного разу не виспатися, як цей стан проявить себе в усій красі.

важливість сну

То як впливає недосип на організм людини?

Головне – регулярна або хронічна нестача нормального сну, завжди призводить до цілого ряду фізіологічних та психічних захворювань.

Так, майже двісті різних досліджень, в яких прийняли участь більш ніж п'ять мільйонів мешканців Землі, однозначно довели зв'язок нестачі сну із такими неприємними «речами», як ризик захворювання на діабет, поява постійного високого тиску, численним захворюванням серцево-судинної системи, включаючи ішемічну хворобу серця та, навіть, ожиріння.

Навіть, недосип або відсутність сну протягом «якихось» декількох ночей поспіль, часто може наражати цілком здорову людину на отримання перед діабетичного стану. Та, що там казати, коли й «помірний недосип» вже знижує здатність людського організму нормально контролювати рівень цукру в крові.

Серед «негативних бонусів» нехтування нормальним сном (помірної тривалості) й такі наслідки, як зниження ефективності медичних препаратів та вакцин, руйнування рівня імунітету, що робить людину вкрай вразливою для безлічі хвороб, інфекцій та небезпечних психічних станів.

Також, організм людей, що мали гостру нестачу сну, починав виробляти надмірну кількість греліну – особливого гормону, що включає виникнення почуття голоду, та, у той самий час, занижував кількість норми лептину – важливого гормону, що відповідає за контроль насичення їжею, наражаючи людину із розладами сну на ризики ожиріння.

Недарма, в народі кажуть, що «й пересип, й недосип» - два шляхи до однієї могили. На жаль, ранньої.

Вчені довели прямий зв'язок недосипу та суттєвого зниження мозковою активністю, що може призвести, навіть, до розвитку недоумства у віддаленій перспективі. Це стається тому, що, якщо ви спите мало, стан вашого мозку та нервової системи нагадує стану «легкого струсу мозку".

Різні типи сну допомагають організму людини відновлюватися, бо сон складається з певних циклів, які, в свою чергу, діляться на окремі стадії:

  • перша стадія в кожному циклі - дрімотна, це розслаблений стан між свідомістю та сном;
  • друга стадія - більш глибокий сон, під час якого людина може спати, але при цьому часто бути впевненою, що не спить;
  • третя стадія - глибокий справжній сон, той самий, від якого доволі складно прокинутися, а будь-яка активність організму людини, в цей період знаходиться на самому мінімальному рівні або відключена.

Протягом повного циклу сну, людина проходить через всі стадії цього стану -від першої до третьої, а потім, на деякий час, повертається в другу стадію. Й лише потім настає час четвертої стадії сну - фазі швидкого сну. Саме проходження усіх стадій дозволяє людському організму перезавантажитися та отримати необхідні сили для бадьорого пробудження та функціювання. Без дотримання таких вимог сну, позитивний ефект від нього не може наступити. Протягом циклів, довжина швидкої фази сну - найбільш важливої та тієї, що й перезавантажує мозок людини, має збільшуватися, тому нестача сну, як правило, більш за все негативно впливає саме на цю фазу.

Для нормальної праці правильний сон також необхідний, як їжа та вода для підтримки життя людини. Навіть, одноразовий недосип, здатен зробити з мислячої людини «овоч», що, звичайно, наражає на провал її робочі плани на такий невдалий день.

Навіть, порою необхідна для суспільства, будь-яка робота по змінах легко може стати причиною численної кількості проблем із здоров'ям людини. Вчені запевняють, що у тих людей, хто працює позмінно та нехтує сном нормальної довжини або спить «не у той час», може різко збільшуватися ризик розвитку таких захворювань, як діабет та ожиріння серця.

Навіть соціологічні опитування показали, що ті люди, хто працює по змінах, значно частіше скаржаться на своє здоров'я, визначаючи його стан як «поганий» та «майже задовільний». Також, люди з цієї групи ризику частіше страждають від різних хронічних захворювань, ніж ті, хто працюють за стандартним графіком та мають змогу контролювати необхідний термін сну.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору