UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Кар'єра
  5. Як змінити професію без перешкод

Як змінити професію без перешкод

4.06.2020 381
Як змінити професію без перешкод

Як змінити професію без перешкод

4.06.2020     381

Перехід з однієї спеціальності в іншу впливає на певні аспекти життя – змінюються звичний розпорядок, коло спілкування, фінансове становище. Важко відразу зважитися на подібні зміни. Для того щоб все пройшло гладко, треба знати, яким аспектам важливо приділити увагу в період, коли ви тільки починаєте замислюватися про зміну роботи або професії. Jobs.ua проаналізував поради фахівців і підготував кілька корисних рекомендацій, як зробити цей крок максимально безболісно.

Для початку бажано з'ясувати, які вміння і навички ви набули на попередньому життєвому етапі. Далі визначте, які зараз є ресурси для змін і як навчання новій професії вписується в поточний розпорядок дня. Після цього опишіть бажаний образ майбутнього – той образ, ті факти й ті відчуття, до яких хочеться рухатися. Якщо коротко, то від минулого через сьогодення в майбутнє.

Аналіз професійного досвіду

При переході з однієї професії в іншу може здатися, що ви – новачок, мало що знаєте і вмієте. Можливо, це і так для нової професії. Але весь попередній досвід має також значення. Опишіть ті навички і вміння, які ви знайшли в професійному плані, відповівши на питання: Чим ви зараз займаєтеся і чим займалися раніше? Як виглядає ваш робочий день? Що вдається особливо добре? Що радує? У чому труднощі? Які навички та вміння освоїли за цей період? Які ваші професійні якості цінують колеги, керівництво, підлеглі, клієнти? Чим самі пишаєтеся?

Плюси й мінуси поточної роботи

Опишіть, що вам зараз подобається у вашій роботі, а що ні. Що ви хотіли б залишити в минулому, а що забрати з собою в майбутнє? Якщо ви зважите всі «за» і «проти», вам буде легше потім проходити співбесіди – ви будете точніше знати, на що погоджуватися, а на що – ні.

Визначте ресурси

Для будь-яких змін потрібні ресурси – це те паливо, завдяки якому відбувається рух. Це можуть бути як зовнішні ресурси – наприклад, навчання, так і внутрішні – інтерес або бажання розвиватися в обраній галузі. Як матеріальні предмети – дах над головою, комп'ютер, підручники і книги, так і нематеріальні – підтримка близьких або надихаючі історії. Це можуть бути ваші навички – професійні й надпрофесійні (навички комунікації, самоорганізації та інші). Чи достатньо тих ресурсів, що у вас є? Яких ще ресурсів не вистачає для подальшого руху?

Сплануйте траєкторію руху

Тепер час з'ясувати, куди ж ви хочете потрапити і як це зробити. Для цього згадайте, як йшли до мрії раніше. Які були поворотні точки, коли ваші інтереси змінювалися? Про що ви мрієте зараз? Яким буде ваше життя, коли реалізується мрія?

Для того щоб сформувати траєкторію руху з поточної точки в те майбутнє, з яким пов'язані ваші надії, можна використовувати техніку зворотного планування. Для цього візьміть кінцеву мету, до якої ви хочете прийти. Запишіть її справа на аркуші. Задайте питання: «Що потрібно, щоб це вийшло?» Запишіть відповіді зліва від мети. До кожної відповіді знову задайте питання: «Що потрібно, щоб це вийшло?» Знову запишіть відповіді. Продовжуйте так, поки не прийдете до тих дій, які можете зробити вже сьогодні або в найближчі дні.

Відредагуйте профілі в соціальних мережах

Все частіше і частіше рекрутери переглядають профілі кандидатів в соціальних мережах, перш ніж запрошувати на співбесіди. Це не означає, що потрібно створити ідеальний профіль для ідеального роботодавця. Але подивитися, що зараз про вас говорять ваші профілі в соціальних мережах, варто. Чим ви ділитеся та як спілкуєтеся онлайн? Про що б ви хотіли розповісти в соцмережах потенційному роботодавцю і що для цього варто поміняти?

Налагоджуйте професійні зв'язки

Будь-яка робота так чи інакше пов'язана з людьми. Подумайте про тих, з ким ви зустрічалися на вашому професійному шляху. Що цінного і важливого для вас в цьому спілкуванні? Які бувають труднощі? Яке спілкування хочеться продовжувати? Які люди вас надихають? Вони можуть захоплювати вас своїми життєвими цінностями і принципами або тим, як вони долали труднощі на своєму шляху. Над якими проектами і з ким вам було б цікаво працювати в подальшому? Як познайомитися з цими людьми і яке співробітництво їм можна запропонувати?

Виконавши цю роботу, ви будете знати, чим наповнений ваш рюкзак досвіду – які в ньому є сильні сторони, які є навички та вміння, які ресурси. А перед вами буде карта з відмітками про те, звідки ви прийшли, де стоїте й куди прямуєте.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору