UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. На роботі
  5. Як змусити себе виконувати нудну роботу

Як змусити себе виконувати нудну роботу

26.07.2022 426
Як змусити себе виконувати нудну роботу

Як змусити себе виконувати нудну роботу

26.07.2022     426

Все частіше ловите себе на тому, що внутрішньо пручаєтеся від роботи, яку не хочеться робити? І ніби ваше власне раціо говорить про те, що цю роботу слід зробити сьогодні, зробити вже, але емоції так активно проти? Як відшукати натхнення та інші цінні ресурси для виконання нецікавих завдань?

Пропонуємо з’ясувати, як змусити себе виконувати нудну роботу, навіть якщо дуже не хочеться.

Три найбільші перепони між працівником і нудною роботою

Виділимо три ключових чинники, які суттєво впливають на баланс сил у протистоянні «хочу і буду робити роботу, якою нудною вона б не була» VS. «не хочу і не буду робити, і байдуже, що потім горітимуть всі можливі дедлайни»:

  • У працівника спостерігаються проблеми з тайм-менеджментом,
  • Прагнення до ідеалу в роботі (перфекціонізм), який не дає змоги реалізувати задумане,
  • Страх порушити свою зону комфорту.

Третій пункт досить цікавий, чи не так? «Страх порушити свою зону комфорту» – що це означає? Чи не страх перед думкою, що доведеться щось робити, а робити щось завжди передбачає зусилля, погоджуєтесь?

Звісно, легко сказати, що треба взяти над собою контроль, зробити зусилля і відкласти подалі прагнення до перфекціонізму, «підлатати» мистецтво управління власним часом – і все, людина на коні, вправно виконує навіть найнуднішу роботу.

І все ж певні рекомендації в цій ситуації можна дати.

Думати, на що витратите зарплату

Будемо чесними: якщо сталося так, якщо ваші робочі обов’язки здебільшого нудні та рутинні, підбадьорюйте себе думкою про те, на що витратите зароблені гроші. Хіба ж ваше серце не зігріє думка, що частину коштів задонатите на ЗСУ, а також купите щось приємне собі, дружині чи дітям? І нехай це буде не найдорожча річ на світі, але потішити себе та рідних приємними дрібничками потрібно. І зараз це потрібно, як ніколи раніше.

«Годинка творчості»

Ще один дієвий спосіб, як змусити себе виконувати нудну роботу – пообіцяйте собі віднині і назавжди, що будете виділяти в день годину на власні захоплення. Назвемо її «годинкою творчості», адже будь-яке улюблене хобі, якщо до нього приступити з любов’ю, перетворюється на акт творчості. Тому під час виконання скучних робочих обов’язків підтримуйте себе думкою, що після роботи чи кожного ранку перед роботою – як ви собі вирішите – ви добряче «відірветеся» під час «годинки творчості». Не відмовляйте собі в такому задоволенні, живемо один раз.

Творчість як терапія

Нудна робота – як медитація

Так, саме так, ви все правильно розчули. Думаєте, чому так мао людей по-справжньому опановують медитацію, нвіть якщо пробує це робити велика кількість людей, а до фінішу, образно кажучи, приходить невелика купка людей з тих, хто розпочинав практикувати медитацію і обіцяв собі, що робитиме її щодня і за будь-яких обставин? Ні, не через те, що потрібно навчитися очищати свою свідомість від думок, застигнувши нерухомо на 10-2х хвилин. Ні, не цей момент є найважчим. Найважчим тут є те, що до банального це нудно. Просто нудно – всідатися щодня в одну й ту саму позу – ну гаразд, з деякими варіаціями – іп робувати якось духовно зростати.

Але ж правда полягає в тому, що ту ж саму медитацію може опанувати кожен з нас, це не є чимось захмарним і недосяжним, але для цього всього лиш потрібно щодн, впродовж тривалого часу, практикуватися в цьому занятті. Ото й всього. Але результат, як ми знаємо, показує протилежне.

Але до нудної роботи потрібно поставитися як до свого роду медитації. А якщо ваші дії доведені до автоматизму, і творче начало тут абсолютно зайве, навіть якби ви й їотіли проявити дрібку творчості на роботі – це не причина їсти себе і дорікати, що життя марнується на рутинну роботу. Гаразд, нехай зараз у вас нудна робота, але що ви реально робите для того, щоб змінити ситуацію? Хочете не нудну роботу? Мотивуйте себе опанувати т спеціальність, про яку давно мрієте. Але все не вистачає духу та зусиль. Або ж комплексуєте, як це часто буває з людьми, які несміливо поглядають в бік ІТ і піддають себе постійним сумнівам і ваганням. Мовляв, я не зможу, я надто дурний (чи дурна) для програмування… Але це насправді лиш обман свого власного мислення, ось у чому річ!

Тому приступайте навіть до нудної роботи, якщо у вас такий зараз період у житті. Витягуйте з цієї ситуації цінні уроки, адже сама думка про те, що вам доведеться ще багато-багато років «тягнути» лямку монотонної роботи – сама ця думка повинна підштовхнути вас, мотивувати на опанування давно омріяної спеціальності.

Що ж, виконуючи нудні робочі обов’язки, у вас буде чимало часу, щоб добре обдумати цю ідею. І почати діяти, нарешті, бо неможливо пройти довгий шлях, не ступивши жодного кроку.

Будь-яка перевага, навіть найменша – використайте її!

Виконання нудних справ має одну велику практичну цінність. Виконуючи монотонні дії з дня вдень, працівник «відшліфовує» їх до автоматизму. В свою чергу, це дає можливість вивільнити розум для обдумування важливіших речей. Де взяти гроші на навчання бажаній спеціальності? Чи, можливо, пошукати-порадитися з друзями та знайомими за безкоштовні, але від того не менш якісні, курси? І як краще організувати своє навчання – вранці чи ввечері? Як співвіднести все це з основною роботою? Як розробити ідеальний план навчання?

Як бачимо, питань вистачає, варто тільки уважніше приглядітися до проблеми. І спробувати пошукати шляхи її вирішення. Використайте нудну роботу як плацдарм для обдумування важливих ідей. Це в тисячу разів кращий варіант, ніж гризти себе в цей час і всіляко дорікати, що все в житті погано і що іншим все дається просто так, а вам доводиться «коптіти» на неулюбленій роботі. Стосовно інших – хибно так думати, адже ми не знаємо, що доводиться іншим переживати щодня. І навіть якщо їхні сторінки в соцмережах наповнені позитивом та яскравими фотками, насправді все може бути інакше. Не забувайте про це щоразу, коли починаєте жаліти себе і думати про інших, ніби їм все дістається легко і просто. Повторюємось, все може бути точністю до навпаки.

Як бачимо, є над чим подумати, коли виконуєш рутинну роботу. Вибирайте той спосіб, як змусити себе виконувати нудну роботу, який вам більше до вподоби, здобувайте цей цінний досвід, який ще, можливо, не знадобиться вам у життя не один раз.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору