UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Шукачу
  4. Поради шукачу
  5. Як знайти роботу якщо вам більше 40 років?

Як знайти роботу якщо вам більше 40 років?

3.06.2020 484
Як знайти роботу якщо вам більше 40 років?

Як знайти роботу якщо вам більше 40 років?

3.06.2020     484

На сучасному етапі до претендента на вакантне місце в компанії формується цілий перелік вимог, які стосуються не лише професійних, але й особистісних якостей. З кожним роком зростає рівень конкуренції та очікувань працедавців. Тому, щоб досягнути успіху, потрібно розробити індивідуальну стратегію.

Деякі кандидати впевнені, що після 40 років реалізувати себе в певній сфері та й просто знайти гідну роботу практично неможливо, адже в рейтингу кандидатів люди такого віку автоматично займають останні позиції. Насправді ця проблема не є повсюдною. Дійсно, у процесі пошуку, проходження співбесід іноді доводиться зустрічатися з упередженим ставленням, завищеними вимогами (від чого не застраховані й молоді претенденти). Проте грамотне резюме, професійна самопрезентація і правильний вибір сфери діяльності, де вміння, досвід шукача будуть актуальними, дозволять отримати бажану вакансію.

Як організувати пошук роботи й зацікавити працедавця

Зазвичай людина зі значним досвідом і професійним стажем міняє місце роботи лише у виняткових випадках. Навіть якщо діяльність не приносить гідного заробітку або відчувається недоброзичливе ставлення зі сторони керівництва чи колективу, у небагатьох знаходиться сміливість змінити звичний хід життя на краще. Працівників лякає страх перед невідомим, нестабільністю, можливість залишитися без доходу на певний період або взагалі не отримати гідну пропозицію.

Насправді реалізувати себе після 40 цілком можливо. Головне – правильно спланувати дії, проаналізувати потреби ринку, працедавців на сучасному етапі й претендувати на вакансії за умови відповідності поставленим вимогам (щодо стажу, освіти, професійних вмінь та ін.). Важливо приділяти пошуку роботи достатньо часу, інакше ефективність процесу буде дуже низькою. Щоб зусилля, втрати часу були виправданими, на це потрібно витрачати не менше 40 годин на тиждень. Це дозволить повноцінно промоніторити ринок, проаналізувати очікування рекрутерів, визначити для себе найбільш перспективні сфери діяльності.

Корисні поради для шукачів роботи:

  • не відмовлятися від підтримки рідних (фінансової – на етапі проходження співбесід та моральної);
  • мати терпіння (отримати хороше місце за 1 день при самостійному пошуку практично неможливо, потрібно бути готовим витрачати багато сил, отримувати відмови та знову рухатись вперед);
  • налаштуватись на успіх (з позитивним ставленням ви зможете активно займатися пошуком і не опускати руки);
  • відразу визначити цікаві й актуальні професії (вони нерідко не збігаються з основною спеціалізацією шукача);
  • провести моніторинг ринку праці (це дозволить об’єктивно оцінити професійний досвід та вміння, які важливі для рекрутерів).

Щоб отримати конкурентну перевагу (навіть перед молодими спеціалістами), важливо грамотно оформити резюме, при його написанні дотримуватись принципів інформативності, лаконічності, вірогідності. Шукачу необхідно виявити свою зацікавленість у роботі, бути орієнтованим на результат. Під час співбесіди потрібно зробити акцент на своїх найбільших перевагах (досвід роботи на певних посадах, спектр професійних, особистісних якостей, сертифікати про проходження курсів, готовність до розвитку).

Іноді на стартовому етапі або при виникненні труднощів має сенс трішки знизити свої очікування щодо оплати праці, локації офісу та ін. Деякі посади, які оплачуються не дуже високо, мають свої плюси, наприклад можливість швидкого кар’єрного росту в компанії, близьке спілкування з керівництвом, здобуття корисних ділових зв’язків.

робота людям за 40

Перспективні сфери діяльності з цікавими вакансіями

Вік не має бути перешкодою для пошуку роботи, яка стане джерелом доходу й самореалізації. У сучасних реаліях цілком можливо зіткнутися з упередженнями, формалізмом, необ’єктивною оцінкою професійних якостей через віковий ценз. Але на ринку праці є також багато відповідальних рекрутерів: вони хочуть знайти компетентного співробітника, який зможе бездоганно виконувати визначений спектр обов’язків, при цьому рік народження не має значення.

Щоб пошук роботи був ефективним, а час не витрачався даремно, варто враховувати вимоги працедавця, специфіку діяльності й вибрати перспективну сферу. Цікаві варіанти:

  • продажі;
  • мережевий маркетинг;
  • клінінгові послуги;
  • бухгалтерія й аудит;
  • дизайн;
  • логістика;
  • нерухомість;
  • виробництво та ін.

Якщо знайти вакансію чи пройти співбесіду на бажані посади не вдається, є сенс розглянути інші пропозиції та продовжувати аналіз ринку, пошук цікавих варіантів. Потрібно визначитися зі спектром інтересів та перенести їх у площину кар’єри. Гнучкий підхід до відбору, об’єктивний самоаналіз і віра в себе стануть запорукою вигідного працевлаштування в будь-якому віці.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору