UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. На роботі
  5. Як зробити роботу з дому комфортнішою

Як зробити роботу з дому комфортнішою

26.04.2022 417
Як зробити роботу з дому комфортнішою

Як зробити роботу з дому комфортнішою

26.04.2022     417

Полюбляєте працювати з дому, і робота в піжамі та з ноутбуком на колінах приваблює вас більше, ніж галасливий офіс? Тоді ця стаття для вас. А якщо ви змушені працювати віддалено, бо так наразі склалося ваше життя – в такому випадку поради, як зробити роботу з дому комфортнішою, будуть ще актуальніші та доречніші.

Давайте з’ясуємо, як не втрачати продуктивності, працюючи з дому, та наповнювати робочі дні затишком і натхненням, навіть попри такі непрості часи, як тепер.

Подбайте про базові потреби

В круговороті щоденної рутини може легко загубитися турбота про власне тіло. Можна полінуватися раз-другий почистити вранці зуби, бо встигнеться потім, після ранкової кави – і така поведінка ввійде в звичку; або ж за гарячковим виконанням замовлень можна відростити довгу бороду та волосся, а потім одного дня не впізнати себе в дзеркалі. Не забувайте, що робота з дому не означає, що треба з дня на день відкладати відвідування перукарні, стиліста чи масажиста. А коли ви прокидаєтеся вранці, початок дня по суті не повинен відрізнятися від тих днів, коли ви працювали в офісі. Мається на увазі, що після прокидання чистимо зуби, приймаємо душ та за потреби голимося, а тоді вже – приготування сніданку, ранкова кава та планування робочого дня.

До речі, про планування

Не забуваємо про правило «двох хвилин», яке передбачає, що ті справи, які можна зробити за одну-дві хвилини, виконуємо одразу. Що ж стосується планування важливіших справ, розписувати їх по годинах теж не потрібно. Просто ви повинні знати, який приблизно об’єм роботи маєте виконати за сьогодні. Такий підхід дисциплінує і не дасть вам розслабитися чи надто часто відволікатися на домашні справи.

Облаштуйте робоче місце

Навіть якщо ви полюбляєте працювати, зручно влігшись на дивані, чи за кухонним столом, попиваючи каву – це чудово, але все ж потурбуйтеся про облаштування спеціально відведеного для роботи місця. В ідеалі потрібно мати власний кабінет, щоб залишати за закритими дверима всі відволікаючі фактори. Це не означає, що ви завжди повинні працювати за зачиненими дверима, але для максимального зосередження іноді виникатиме така потреба.

І якщо в офісі працівників забезпечують зручним стільцем та робочим столом, то в умовах дистанційної роботи вам самим доведеться про це подбати. Але це не означає, що вам треба витратити купу грошей, щоб придбати повний офісний набір. А якщо ви полюбили працювати, часто змінюючи положення тіла, потреба в дорогому ергономічному стільці практично відпадає. Хоча його не завадить придбати, якщо маєте таку фінансову можливість.

Не забуваємо рухатися

Коли працюєш в офісі, хоч-не-хоч, а доводиться багато рухатися (навіть якщо добираєтеся на роботу автомобілем). Тому тисячі пройдених кроків легко перетворюються в щоденний кілометраж, необхідний для забезпечення добових потреб людини в русі. Коли ж працюєте віддалено і весь день не виходите з квартири, то не дивуйтеся, якщо ваш крокомір на телефоні не покаже навіть тисячу пройдених кроків.

Як боротися з малорухливістю, якщо працюєте з дому? Перш за все усвідомте, що віддалена робота дає багато гнучкості, і ви можете робити вдома те, що нізащо не стали б робити в офісі. Наприклад, якщо відчуваєте, що робота не просувається і потрібно трохи перепочити, ви можете влаштувати перерву на танці чи фізичні вправи. Погодьтеся, ви б не дозволили собі потанцювати в офісі, а от вдома – запросто.

Отже, не забуваємо рухатися, якщо працюєте віддалено. Як і не забуваємо частіше бувати на свіжому повітрі.

Вільний від дороги час – на корисні справи

Ви вже підраховували, скільки часу раніше у вас забирала дорога на роботу? Годину-дві, не менше? Та нехай навіть пів години – це теж немало, бо за тиждень «набіжить» достойно. Так, багато хто воліє проспати ці години, але скільки корисних справ можна за цей час зробити: прочитати десяток-другий сторінок улюбленої книги, влаштувати фітнес-розминку перед робочим днем, повчити англійську чи вирушити на ранкову пробіжку – вибирайте, що душі завгодно.

Можна піти й іншим шляхом – ви не плануєте щось заздалегідь, а робите спонтанні справи. Приміром, сьогодні побігали вранці, а завтра, якщо дощ – позаймалися вдома. А післязавтра влаштовуєте ранкове прибирання робочого місця, кімнати чи кабінету, якщо у вас немає настрою робити фізичні вправи. Важливо навіть не те, що ви робитимете в цей час – важливо передусім усвідомити, як ви хочете використовувати ці пів години-годину, щоб не втрачати їх щодня.

Виходьте на сонце

Це доповнення до згадки вище, що варто бувати на свіжому повітрі. І якщо по дорозі на роботу та з роботи порцію сонячного світла ви отримаєте без заперечень, то працюючи вдома, цю можливість можна втратити. Чи запрацювалися, чи настрою немає виходити на вулицю, а день уже збіг і сонце заховалося за горизонт. Це питання, до слова, надзвичайно актуальне для людей, які люблять працювати ночами. Навіть якщо ви «сова», сонячне світло вам теж потрібне. А все тому, що сонячні ванни сприяють кращому настрою і міцнішому сну (навіть якщо ви спите вдень).

Озеленьте місце, де працюєте

Навіть поставивши поруч одну рослинку, ви вже зробите робочий простір біля себе радіснішим та комфортнішим. Обирайте такі рослини, які не потребують багато сонячного світла. Тоді й доглядати за ними буде простіше, і вони не засмутять вас тим, що раптово всохнуть. Звичайно, якщо ви захоплюєтесь вирощуванням рослин, ви вже встигли озеленити свій робочий простір.

Музичний плейлист для роботи

Любите працювати під музику? Чудово. Тоді складіть улюблений музичний плейлист, щоб вмикати його щоразу, коли сідаєте попрацювати. В подальшому це зекономить вам безліч часу, щоб не марнувати дорогоцінні хвилини на музичні сервіси в пошуках натхнення. Ще один чудовий варіант: пишете, приміром, в рядку пошуку на ютубі «музика для роботи» або «музика для зосередження», і приємний невідволікаючий саунд – до ваших послуг.

Музичний плейлист

Навчіться входити в «стан потоку»

Іншими словами, стан потоку – це стан натхнення, коли працюється легко, а потрібні думки та рішення приходять без надмірних ментальних зусиль. Присвятіть декілька тижнів для того, щоб виробити в собі корисні ритуали для запуску цього стану. Це може бути улюблений музичний плейлист, заварювання кави чи щось інше, що працює саме для вас. Що цікаво, навчившись входити в стан потоку, ви зможете працювати менше, але ефективніше. Дві-три години роботи в такому стані за результативністю дорівнюють повному робочому дню, який минав без будь-якого натхнення і, як-то кажуть, «без ресурсу».

Внесіть в роботу елементи гри

Якщо ви вважаєте, що робота – це щось протилежне до гри, вам варто змінити цю думку. Дослідник гри Браян Саттон-Сміт вважав, що «антонімом гри є не робота, а депресія». Правильно побудувати робочий процес, щоб він більше скидався на гру, ніж на нудне та рутинне виконання робочих завдань – цілком вам по силам. Тим паче, працюючи віддалено, ви маєте в цьому питанні повну свободу дій.

Почніть з робочого місця. І для прикладу згадаємо фільм Крістофера Нолана «Початок». Пригадуєте, у головних героїв були так звані «тотеми», які давали їм змогу зрозуміти, перебувають вони наяву чи ще знаходяться в сні. Але вам такий «тотем» потрібен не для прокидання, а для того, щоб перемкнутися зі стану застрягання над ідеєю. Для такої цілі знадобиться будь-яка іграшка-антистрес, кубик рубика чи щось інше, що займе ваші руки в той момент, доки мозок продукуватиме ідеї.

Заведіть один важливий ритуал після завершення роботи

Віддалена робота ускладнюється тим, що важко збагнути, коли ж закінчується той робочий день. До речі, це парадокс дистанційної роботи: віддалені працівники працюють більше, хоча за логікою мали б працювати менше, адже скільки часу економиться щодня! Але на практиці виходить, що рамки робочого дня значно розмиваються, особливо коли ви не створили собі фіксованого робочого місця, і мандруєте весь день з ноутбуком з кутка в куток.

Так у чому полягає один важливий ритуал, щоб зробити роботу з дому комфортнішою? Заведіть ще одну корисну звичку – ховати подалі з очей ноутбук та інші робочі ґаджети, коли ви завершили працювати. Так ви полегшите своєму мозку завдання розрізняти робочі справи та домашні.

Отже, роботу з дому можна організувати значно комфортніше, якщо правильно до цього підійти. Сподіваємося, що поради, викладені в цій статті, стануть вам у нагоді.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору