UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Кар'єра
  5. З чого почати власне менторство - віддавати, щоб отримувати

З чого почати власне менторство - віддавати, щоб отримувати

20.02.2023 917Автор: Лоліта Платошкіна
З чого почати власне менторство - віддавати, щоб отримувати

З чого почати власне менторство - віддавати, щоб отримувати

20.02.2023     917Автор: 

За результатами дослідження нью-йоркських стартапів аналітична компанія дійшла певних висновків, що 30% найуспішніших компаній за останнє десятиліття мали менторів. Чи то просто збіг, чи то вже здобута істина: яку б справу ви не починали, із ментором ваш прогрес значно прискорюється. А все тому, що правильно підібраний ментор - джерело інформації та експертних рішень, влучних відповідей на багато питань. І це саме та людина, що маючи вузькоспрямовані знання з певної сфери діяльності, готова ділитися з вами, допомагати засвоювати ці знання, підказувати матеріали для самонавчання за для вашого легкого входу в нову професію чи отримання нових умінь, які ви потребуєте для професійного росту. Хоча відповідальність за результат такого співробітництва несе менті, людина яка навчається та переймає досвід. Тож і проявляти зацікавленість, ініціювати навчальні зустрічі та комунікації також повинен менті. Ментором не народжуються, ментором стають, адже ним може стати професійно впевнена та досвідчена людина, яка бажає і вміє ділитися набутими знаннями. Тож, якщо ви відчуваєте в собі власні менторські здібності й сили, але не знаєте, як стати ментором для інших, пропонуємо дізнатися з чого почати вхід в цю цікаву професію.

Для багатьох спеціалістів менторство - це ще одна сходинка на шляху до побудови власної кар’єри та можливість претендувати на підвищення на роботі. Ментором може стати більш досвідчений колега по роботі, друг чи ваш керівник, а також експертна людина в цій сфері. Головне, щоб обидві сторони мали час та бажання співпрацювати в такому новому форматі. Відповідно до цього і мотивація ментора може бути зовсім різною. Ментор-керівник більш зацікавлений в удосконаленні ваших навичок, які необхідні для покращення якості вашої роботи. Колега по роботі чи друг має на меті передати вам знання, встановити більш тісний контакт, або навіть можливістю заробити. Експертна людина найбільш об’єктивно оцінює ваші успіхи та зацікавлена в передачі та засвоєнню інформації менті. Щоб ментор погодився на співпрацю з менті, потрібно звернутися до нього чи написати листа й надати йому якнайбільше інформації про вашу потребу. Конкретизуйте, які саме вміння вам потрібно набути, щоб у ментора було розуміння, чи має він відповідну експертизу. Також завжди вдало спрацює мотиваційний лист, у якому можна зазначити деталі, де саме вам будуть корисні ці знання.

Як і в кожного спеціаліста, який готовий зробити крок на професійних сходинках, до ментора є ряд вимог:

  • досвід роботи в певній сфері від 5 років,
  • менторство відбувається саме в тій сфері діяльності, в якій ви маєте досвід,
  • менторський досвід потрібно підтвердити та закріпити власною діяльністю: виступами на конференціях, воркшопами тощо, 
  • вміти працювати в команді, мати навичку легко й зрозуміло доносити інформацію.

До речі, якщо ви мрієте стати ментором або спробувати себе в такій якості, то не обов’язково шукати вакансії, ви можете запропонувати допомогу та свої навички менш досвідченим спеціалістам чи колегам на роботі. Адже ментори розвивають і відточують власні лідерські якості завдяки такій практиці й допомозі колегам. 

Переваги менторства

Як вже було сказано, для деяких спеціалістів менторство це спосіб апнути свій левел та піти на підвищення. І це правда можливість через передачу власного досвіду піднятися по кар’єрних сходинках вище. Але крім цього існують й інші переваги, що відкривають більше можливостей.

Можливість структурувати власні знання та оновити портфоліо чи власні кейси. Виберіть найбільш успішні кейси в вашому професійному здобутку. Проаналізуйте їх і покажіть графічно результативність, щоб наочно бачити успіх. Визначіть для себе причини успіху та виокреміть недоліки проєкту.

Ширше поглянути на власні задачі та напрямок подальшого професійного росту. Будь-кому, цікавіше поглиблювати знання в тому, чим подобається займатися найбільше. Цілком нормально, якщо під час перегляду власних задач, ваші погляди будуть змінюватись, чи то напрямок подальшого вашого руху.

Можливість побороти в собі синдром самозванця, який постійно з’являється в ваші хвилини невпевненості. Часто людина не здогадується, які й скільки знань має, допоки не починає ділитися з оточуючими своїми напрацюваннями. В ролі ментора ви здатні розкритися по-новому.

Можливість відточити власні комунікаційні здібності. Це, можна сказати, ораторське мистецтво побудови діалогу. Це ще й виклик до кожного знайти свій підхід. Ментору важливо мати розвинений емоційний інтелект, емпатію, вміти щиро співпереживати. Можна це назвати свого роду психологією.

Типи менторства

Два типи менторства, що розгалужують цю сферу: індивідуальне та бізнес-менторство. При індивідуальному ментор працює окремо з вашими особистими цілями, задачами, питаннями. Допомагає з особистим чи професійним розвитком. Бізнес-менторство відрізняється суб’єктом, з яким доводиться працювати. Бізнес-ментор допомагає запустити бізнес-ідею, стартап чи працює в форматі бізнес-наставництва задля досягнення конкретно поставлених цілей. Проте виділяють й інші типи менторства:

  • менторство рівних (об’єднання двох однакових за досвідом спеціалістів за для обміну досвідом),
  • дистанційне (онлайн спілкування обох сторін),
  • зворотне менторство (коли молодший спеціаліст може давати поради чи ділитися власним досвідом),
  • швидке наставництво - бліцконсультації за потребою.
онлайн менторство

Як визначитись із напрямком менторства

Щоб визначитись із напрямком менторства, необхідно бути спеціалістом широкого профілю і розбиратися в багатьох питаннях, а також займатися саморозвитком та самонавчанням. Паралельно можна стати ментором у загальних питаннях, актуальних для всіх професій. Це особистісний розвиток, мотивація, тайм-менеджмент, комунікація в команді.

Звісно ж, як тільки визначитесь із напрямком менторства, почніть ділитися власним досвідом з колегами. Програма менторства повинна збігатися із побажаннями спеціаліста щодо власного розвитку, з його амбіціями та вміннями. Тільки так обидва отримають бажаний ефект від взаємодії. Зазвичай менторські навички виявляться в особистих розмовах зі спеціалістом. Якщо серед ваших колег є такі спеціалісти, допоможіть їм розгледіти в собі ментора та підкажіть, як почати власне менторство. Запевніть, що спеціаліст має достатньо досвіду, щоб надавати експертну оцінку з певних питань. Запропонуйте людині ділитися своїми знаннями з іншими чи хоча б з новачками.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору