UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Особисті якості на роботі
  5. Заздрість - негативна якість чи мотивація

Заздрість - негативна якість чи мотивація

21.08.2020 692Автор: Олександр Мавлідінов
Заздрість - негативна якість чи мотивація

Заздрість - негативна якість чи мотивація

21.08.2020     692Автор: 

Відчуття заздрості знайомо усім нам. Де-хто описував такий стан, як спалахи адреналіну, що спричиняють, навіть, неприємне відчуття від поколювання в області серця або відчуття «каміння, лежачого на грудях». Все це демонструє. Наскільки гостро людина може реагувати на заздрість та як сильно, таке відчуття здатне впливати на емоційний та фізичний стан людини та її здоров’я.

Безперечно, таке відчуття – руйнівник, який не лише спричиняє людині дискомфорт але й заважає розмірковувати над ситуацією. Наприклад, під час впливу заздрості, людина вряд чи думає над тим, що довелося пройти людині, аби мати зараз те, що викликає заздрість до неї. Недумаючі про таке люди, у той самий час здатні відчувати безліч доволі неприємних думок в адресу «власника бажаного». Навіть, в багатьох релігіях світу, таке відчуття, як заздрість, оголошено гріхом та конфесії закликають паству уникати неї.

Як би там не було, вчені запевняють, що відчуття заздрості є рисою, як притаманна більш, ніж 98% сучасних людей, а значить, треба не лише розуміти те, як цей стан впливає на наше життя, а й те,як можна перетворити його негативний вплив на щось, що може допомогти людині.

Заздрість, як потужний руйнівник

Якщо розглядати лише негативні прояви, так звану «чорну заздрість», то слід зазначити. Що спричинена вона певним власним не сприянням людиною права іншої людини на володіння чимось, чим сама вона не володіє. Такий «провал особистості» спричиняє руйнування самооцінки того, хто заздрить та призводить до великої кількості втраченої життєвої енергії, що одразу спричиняє відчуття дискомфорту.

Чимало прикладів про певне суперництво між дітлахами, яке супроводжало людей все життя, стають підтвердженням наскільки сильно може впливати на наш побут та думки таке негативне явище, як заздрість. Люди розповідали, що вже став дорослими та маючи доволі вдалі бізнеси, щасливі родини та визнання оточуючих, продовжували не приємно дивуватися та відчувати негатив, дізнаючись про певні перемоги своїх «суперників з дитинства». Продовжуючи спілкуватися зі своїми «друзями по заздрощам» у соціальних мережах, зокрема, люди розповідали, що відчувають роздратованість, навіть, від вигляду суперника, який посміхається на черговій світлині.

Спілкуючись із спеціалістами-психологами, ті люди, які відчувають ту саму «чорну заздрість» розповідали, що відчувають ненависть до певних людей за їхні досягнення навіть тоді, коли й самі вже мають набагато більше «позитивів» у своєму житті. Самовідчуття, існуючих в них самих негараздів та неузгоджень внутрішнього світу заважає таким людям перетворити заздрість «чорну» на так звану, «білу», що може виступати суттєвим стимулятором у житті.

заздрість як мотиватор

Заздрість, як ідеальний мотиватор

Зазвичай «білу заздрість» відчувають без негативних почуттів до людей, що змогли досягти певних перемог, навіть, таких, яких ще немає в їх власному житті. На відміну від негативної та руйнуючої чорної заздрості, біла може навіть стати корисною, бо виконуватиме «обов’язки» певного коуча, стимулюючи людину до прагнення досягти того, про що вона мріє та чого бажає.

Й, саме «біла заздрість» легко може виявитися найбільш ефективним або, навіть, ідеальним спонуканням до здійснення власної мети. Вона призведе до повного розуміння того, що оточуючий людину світ завжди відкритий для нових можливостей й насичений інформацією, яка допоможе у вдалому виконанню задуманого.

Використовуючи відчуття заздрості на благо собі, не зловживайте цим експериментом. У народі кажуть, що від тривалого використання «біла заздрість «чорніє». Розуміння того, скільки енергії витратила людина, щоб обіймати омріяне та через що їй довелося, можливо, проходити на цьому шляху, обумовлює й власне розуміння того, а чи готовий ти сам до того самого шляху та отримання бажаного бонусу.

У той момент, коли на місті заздрості від того, що хтось зміг більше ніж ти самий, з’являється відчуття поваги до цього та прагнення досягти й самому того, мрієш – це можна вважати справжньою перемогою над таким негативним та шкідливим явищем.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору