UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Це важливо знати кожному
  5. Збираєтесь до центру зайнятості? Тоді, ця інформація саме для вас.

Збираєтесь до центру зайнятості? Тоді, ця інформація саме для вас.

22.08.2018 463Автор: Олександр Мавлідінов
Збираєтесь до центру зайнятості? Тоді, ця інформація саме для вас.

Збираєтесь до центру зайнятості? Тоді, ця інформація саме для вас.

22.08.2018     463Автор: 

354 000.

Ця цифра відображає загальну кількість осіб, які перебувають на обліку в Державній службі зайнятості станом на 1 січня 2018 року. Тобто майже кожен сто двадцятий українець має статус безробітного. Вражаюча цифра.

Однак, в порівнянні з минулим роком кількість безробітних в 2018 році скоротилась на 9%, що дозволяє з оптимізмом дивитись в майбутнє працевлаштування безробітного населення України.

Хто може отримати статус безробітного?

Відповідно до частини першої статті 43 Закону України «Про зайнятість населення» статусу безробітного може набути:

1) особа працездатного віку до призначення пенсії (зокрема на пільгових умовах або за вислугу років), яка через відсутність роботи не має заробітку або інших передбачених законодавством доходів, готова та здатна приступити до роботи;

2) особа з інвалідністю, яка не досягла встановленого статтею 26 ЗУ «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» пенсійного віку та отримує пенсію по інвалідності або соціальну допомогу відповідно до ЗУ «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю» та ЗУ «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю»;

3) особа, молодша 16-річного віку, яка працювала і була звільнена у зв'язку із змінами в організації виробництва і праці, зокрема припиненням або перепрофілюванням підприємств, установ та організацій, скороченням чисельності (штату) працівників.

Що необхідно для того, щоб стати на облік в Центрі зайнятості?

Особи, які відповідають вимогам ч. 1 ст. 43 Закону України «Про зайнятість населення», можуть набути офіційного статусу безробітного, вставши на облік в Центр зайнятості.

Реєстрація безробітних, які звертаються за сприянням у працевлаштуванні, проводиться Центром зайнятості незалежно від зареєстрованого місця проживання чи перебування.

Процедура реєстрації, перереєстрації безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу, Центром зайнятості державної служби зайнятості встановлені Порядком реєстрації, перереєстрації безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу, затвердженого Постановою КМУ від 20 березня 2013 р. №198 (надалі - Порядок).

Відповідно до пункту 3 Порядку, реєстрація безробітних проводиться за умови пред’явлення паспорта громадянина України або тимчасового посвідчення громадянина України, облікової картки платника податків, трудової книжки (цивільно-правового договору чи документа, який підтверджує період зайнятості), а в разі потреби також військового квитка, диплома або іншого документа про освіту.

Під час проведення реєстрації працівник Центру зайнятості заповнює в Єдиній інформаційно-аналітичній системі державної служби зайнятості персональну картку, в якій зазначаються персональні дані безробітного (прізвище, ім’я та по батькові, зареєстроване місце проживання чи перебування, число, місяць та рік народження, РНОКПП або серія та номер паспорта, відомості про останнє місце роботи або вид діяльності згідно із частиною першою статті 4 ЗУ «Про зайнятість населення», підстава для припинення трудових відносин відповідно до запису в трудовій книжці або іншого виду діяльності, що підтверджено документально. Форма персональної картки та додатки до неї затверджуються Мінсоцполітики.

Отже, процедура взяття на облік в Центр зайнятості осіб, чітко регламентована чинним законодавством. В свою чергу, тенденції щодо зменшення рівня безробіття в Україні характеризуються позитивною динамікою.

Адвокат Адвокатського обєднання «Кравець і партнери»

Пушок Сергій Володимирович

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору