UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Все про професії
  5. Зміна професії після 30

Зміна професії після 30

27.06.2021 1035Автор: Лоліта Платошкіна
Зміна професії після 30

Зміна професії після 30

27.06.2021     1035Автор: 

Дослідження робочого персоналу в Україні виявило, що понад 40% робітників працює не за фахом. До зміни професії американці відносяться досить легко і міняють сферу діяльності до 10 раз за життя, в Україні такі показники майже доходять до 4-х. Але вбачаємо в можливості зміни професії великі перспективи для тих, хто помилився із вибором сфери та місця роботи, або просто вигорів у своїй професії.

Причина зміни професії після 30

Найчастіше про зміну професії серйозно задумуються люди віком 30-ти років, що пояснюється кризою середнього віку, який накладається із професійним. Причиною також стає тенденція становлення сімейного статусу, яка вимагає фінансових змін та перегляду професійних перспектив. До низки причин зміни професії додаються також:

бажання спробувати те, до чого є хист або бажання (найчастіше ті, хто розпочав професійну діяльність за батьківським наполяганням),

відсутність росту та розвитку (найчастіше, коли спеціаліст досяг професійного даху),

бажання змінити несприятливу атмосферу робочого колективу (найчастіше, коли специфіка професійного колективу така, без надії на зміни).

Все це, як правило, прикрашається емоційним незадоволенням: небажанням йти на роботу, депресія, неврози, панічні атаки, на роботі нудно, не цікаво.

Які професії можна освоїти після 30

Після 30-ти років змінити професію звісно важче. Всі роботодавці питають в першу чергу досвід роботи, якого у вас не має. Окрім цього потрібно мати адекватне обґрунтування того, чому ви міняєте повністю свою професію. Проте, багато роботодавців відкриті в пошуці нових кадрів, навіть готові навчити їх з нуля. Для цього на роботодавця треба справити враження, що ви людина енергійна, позитивна і так само відкрита до всього нового. Готуйтесь до співбесіди заздалегідь. Налаштуйтесь позитивно на пошук роботи та на ділову зустріч із роботодавцями. Пройдіть курси підвищення кваліфікації чи перепідготовки за потрібним фахом. Не розраховуйте одразу на велику зарплатню, пам’ятайте ви молодий спеціаліст, вам треба спочатку вчитися.

Після тридцяти можна освоювати будь-яку професію, яка не обмежена віком. Сюди можна віднести:

  • управління персоналом,
  • бухгалтерія, фінанси,
  • дизайн, творчість,
  • домашній сервіс,
  • охорона, безпека,
  • наука, переклади тощо.

Завдяки дистанційній роботі для багатьох спеціалістів, які змінили свою професію, відкрилась можливість спробувати себе в будь-якій сфері, аби тільки були знання та вміння.

фріланс

Інструкція як змінити професію

Якщо ви серйозно настроєні на зміну професії в свої 30 років, то Jobs.ua має для вас ефективні поради та покрокову інструкцію, як змінити професію. По-перше, визначіться, яка професія вам підходить найкраще. Бо твій вибір професії впливає на твою самореалізацію. В статті “Твій вибір професії”, ви можете знайти перелік ефективних профорієнтаційних тестів, які допоможуть визначитись із сферою діяльності, яка найкраще підходить індивідуально для вас. Допомогти визначитись вам також допоможуть питання, на які ви чесно собі надасте відповідь:

Від виконання яких завдань ви б хотіли зовсім звільнитися на новій роботі?

Визначіться із індивідуальним робочим днем, визначіться як, де, і ким працюєте?

Помрійте, яку посаду хотіли б займати через п’ять, десять років?

Якби ви були достатньо забезпечені грошима, то чому присвятили б свій час, на яку б роботу влаштувались?

По-друге, підготуйтесь для зміни професії фінансово. Ви ще не знаєте, чи вдасться вам повністю опанувати нову професію та працювати саме в ній надалі, тому майте грошову подушку про всяк випадок. До того ж, нова професія дуже часто вимагає отримання додаткових знань чи проходження курсів, які часто не є безкоштовними. Тому непогано мати окремі фінанси й на навчання.

По-третє, зробіть переоцінку власних навичок. Багато умінь вже вами отримано, не закидуйте їх в шухляди непотребу. Ви ще не знаєте, що вам може згодитися в новій професії, але ключові навички та вміння, що ви вже маєте, вас ще здивують. Також проаналізуйте свої професійні компетенції й визначіться, як кожну з них ви можете застосувати в новій професії.

Четверте, приміряйте на себе нову професію. Це допоможе вам зрозуміти, чи справді вона вам підходить, чи справді вона те, що ви шукаєте. А для цього намагайтесь дізнатися про саму професію якомога більше: читайте про неї в інтернеті, книжках, знайдіть друзів, хто працює за цим фахом, поспілкуйтесь з ними, дізнайтесь позитивні та негативні сторони роботи.

Вп’яте, працюйте над своїм розвитком в напрямку своєї процесії. Китайці говорять, якщо сьогодні нічого для досягнення мети не зробив, то ти хоча б про неї подумав. Розвивайтесь та дізнавайтесь про нову професію щось нового кожний день: дивіться навчальні відеоролики, записуйтесь на навчальні курси, самовдосконалюйтесь.

Вшосте, закріплюйте всі знання та набуті вміння за новою професією на практиці. Ви отримаєте нові знання, але не забувайте їх закріплювати на практиці, бо це важливіше. До того ж, роботодавцям цікаво, чи мали ви досвід роботи та чи робили ви на практиці, тобто рівень ваших умінь. Добре, якщо у вас вже будуть напрацьовані практичні роботи, які ви зможете показати в якості портфоліо. Якщо вам просто необхідний досвід роботи в новій професії ви можете: попрацювати волонтером або стажуватися, створити власний проєкт або з друзями, на новій роботі домовитись про частину роботи за меншу плату з можливістю подальшого повного працевлаштування, виконайте завдання тренуючись самостійно для портфоліо.

Зміна професії після 30-ти - важливий крок для людини, але можливий. Все залежить від вашої особистої налаштованості та бажання знайти своє покликання.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору