UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Цікаво про бізнес
  4. Великі афери ХХ століття
  5. Знайомтеся, Віктор Люстіг: аферист, який продав Ейфелеву вежу

Знайомтеся, Віктор Люстіг: аферист, який продав Ейфелеву вежу

14.01.2022 773
Знайомтеся, Віктор Люстіг: аферист, який продав Ейфелеву вежу

Знайомтеся, Віктор Люстіг: аферист, який продав Ейфелеву вежу

14.01.2022     773

Нещодавно портал з пошуку роботи і працевлаштування Jobs.ua розповідав про відомого американського шахрая Джорджа Паркера, який примудрявся раз за разом продавати довірливим туристам Бруклінський міст. А зараз давайте поговоримо про ще одного відомого шахрая, який зміг обдурити самого Аль Капоне. І продати Ейфелеву вежу… на металобрухт.

Чому з’являються такі люди?

Чому одні люди воліють жити чесно, готові важкою працею заробляти собі на краще життя, а інші воліють не працювати і жити за рахунок обману, афер, нечесних оборудок? Мабуть, як генетика, так і виховання відіграють важливу участь у формуванні тих чи інших рис характеру. Так чи інакше, але такі особистості, як Джордж Паркер чи Віктор Люстіг, наш сьогоднішній герой, не мислили своє життя без афер і обману. Приміром, Віктор Люстіг вже з дев’ятнадцяти років ступив на цю непевну доріжку, обдурюючи людей в Штатах і країнах Європи.

А все почалося з Богемії, історичного регіону Чехії, де в 1890 році народився майбутній аферист. Про його дитинство і походження немає точних відомостей, та й сам Люстіг під час затримань поліцією розповідав різні історії. Одного разу він заявив, що його батько був мером маленького містечка, а ще якось називав своїх батьків «бідними селянами».

Очевидно, що Віктор був тямущим від природи: він навчався в Сорбонні, володів п’ятьма мовами. Але у вільний від занять час ошивався за картярськими столами, швидко навчився шулерським прийомам. Як бачимо, свої таланти і здібності він витратив не лише на навчання в славетном університеті, а й на опанування шахрайських навичок. Що це йому дало? Давайте дізнаємося.

Життєвий шлях Люстіга – кілька важливих штрихів і деталей

Люстіг любив жіноче товариство, любив фліртувати, і від одного ревнивого чоловіка в нього назавжди залишився шрам на щоці. По цьому шрамові, до речі, його й впізнавали усе життя.

Молодий чоловік швидко збагнув, що приказку «зустрічають по одягу, проводжають по розуму» придумали недурні люди. Тож він узяв за звичку одягатися як аристократ, що й давало змогу знайомитися із солідними і багатими людьми. На трансатлантичних лайнерах, які він облюбував для своїх шахрайських справ, він любив зображати із себе вельможу, коли знайомився з бізнесменами, яких потім обігравав за картярським столом, укладав фальшиві угоди, збирав гроші на неіснуючі постановки на Бродвеї. Словом, прокачував свої шахрайські вміння як тільки міг.

Продати Ейфелеву вежу довірливим багатіям? Легко!

Коротка інструкція від Віктора Люстіга, як продати Ейфелеву вежу:

  1. Дізнатися, що вежа потребує ремонту;
  2. Виготовити фальшиві урядові бланки;
  3. Майстерно видати себе за французького чиновника і втертися в довіру найбільшим скупникам металобрухту в країні;
  4. Вибрати серед них жертву і «продати» їй право на перетворення Ейфелевої вежі на металобрухт;
  5. ПРОФІТ! У вас опиняється чимала сума, ошуканому бізнесмену соромно іти в поліцію, бо чиновники його вже висміяли, і мільйон доларів (по курсу на сьогодні) приємно гріє ваше шахрайське серце.

…Після нечуваного успіху Люстіг спробував через деякий час знову провернути цю схему. Але на вулицях Парижа його хтось упізнав (мабуть, завдяки шраму на щоці), і він хутко покинув столицю Франції, щоб не втрапити в обійми французької поліції.

Обманути самого Аль Капоне? Теж без проблем!

В Штатах Віктору Люстігу вдалося «нагріти» одного з найнебезпечніших гангстерів США. Він втерся в довіру до Аль Капоне, позичив у нього 50 тис. доларів з обіцянкою подвоїти їх, але в подробиці не вдавався. Декілька місяців гроші лежали в банку, обростаючи відсотками, аж тоді Віктор зняв усю суму з рахунку – включно з відсотками, – і з вибаченнями, що його задум провалився, повернув гангстеру лише 50 тисяч. Відсотки він залишив собі, та ще й отримав 5 тисяч від Аль Капоне, якого розчулила оповідь Люстіга про те, як йому, бідоласі, довелося розпродати своє майно, щоб розплатитися з ним.

Як гадаєте, як склалося його подальше життя? З часом Віктора все ж піймали і запроторили у в'язницю Алькатрас на 20 років, де він і помер, не дочекавшись на своє звільнення. Так завершився життєвий шлях ще однієї легенди кримінального світу.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору