UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Онлайн консультація юриста
  3. Вихід на пенсію

Вихід на пенсію #111244

Питання від олег (11 липень 2022):
Добрый день! Работаю с 1984 года (подтверждено записями в трудовой книге), страховой пенсионный стаж подсчитан с 1998 года (данные пенсионного фонда украины) и составляет 11 лет и 5 месяцев. для выхода на пенсию этого не хватает. Вопрос-учитывается ли в данной ситуации, если-да, то как, период времени с 1984 по 1998 год, или об этих годах после начала пенсионной реформы можно забыть, и нужно доработать хотя бы до 15 лет страхового пенсионного стажа? Благодарю!

Ответ юриста (29 липень 2022) :

Відповідно до статті 24 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» страховий стаж це період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок. Періоди трудової діяльності та інші періоди, що враховувалися до стажу роботи для призначення пенсії до набрання чинності цим Законом (до 1.01.2004), зараховуються до страхового стажу в порядку і на умовах, передбачених законодавством, що діяло раніше, крім випадків, передбачених цим Законом. до страхового стажу, відповідно до норм нового закону, зараховуються лише періоди за які було сплачено страхові внески. При цьому до страхового стажу прирівнюється весь трудовий стаж, набутий до 1 січня 2004 року, тобто ті періоди трудової діяльності до 1 січня 2004 року, як це передбачено нормами Закону України «Про пенсійне забезпечення» та законодавством СРСР. До 1.01.2004 стаж зараховується на підставі записів у трудовій книжці. Відповідно до Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній за відсутності трудової книжки, а також у тих випадках, коли в трудовій книжці відсутні необхідні записи або містяться неправильні чи неточні записи про періоди роботи, для підтвердження трудового стажу приймаються: дані, наявні в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування; довідки, виписки із наказів; особові рахунки і відомості на видачу заробітної плати; посвідчення, характеристики; письмові трудові договори і угоди з відмітками про їх виконання; інші документи, які містять відомості про періоди роботи.

Вихід на пенсію, інші питання

    Тятьяна ( 3 березень 2024)

    Здравствуйте! Действует ли сейчас закон для выходе на пенсию по выслуге лет для медработников . В ПФ сказали что только если на 2017 год был мед. стаж 26,6 . Если ещё не было такого стажа , то с 2017 года мед стаж не считают и в пенсию не назначают даже если на 2022 год уже 30 лет стажа

     Переглянути відповідь

    Oleksanbr ( 6 грудень 2023)

    Пояснiть чому пенсiйний фонд рахуе тiльки пiсля десяти рокiв прохiднецький стаж якщо в законi написано за один рiк такой роботи додаеться 3 мiсяца i Чи э практика що наприклад додовали за 7 рокiв

     Переглянути відповідь

    Олена (13 листопад 2023)

    Добрий вечір. В 2006 році я перебувала на обліку в центрі зайнятості. Була направлена на курси перепідготовки від центру зайнятості. За цей період мені сплачувалась матеріальна допомога та пособіе по безробіттю. Чи враховуєтся цей період в страховий стаж.

     Переглянути відповідь

    Дмитро (16 жовтень 2023)

    Доброго дня. Хочу запитати. Я маю приблизно 10 років підземного стажу. 9 повних років и приблизно 3-5 місяців, япроцював слюсарем підземним із повним робочим днем. Та маю 8 місяців навчання в уч. Пункті на шахті. Цей стаж записан у трудовій книгі. Поясніть мені будь ласка чи маю я право на пенсію і у якому віці, як що я іммігрував до іншої країни(Португалія) і більше не маю можливості сплачувати податки на Україні. Буду дуже вдячний вам за вашу відповідь

     Переглянути відповідь

    Глеб (20 вересень 2023)

    Добрый день. Я работаю на железной дороге. В декабре мне будет 55 лет. Могу оформить пенсию по возрасту на льготных условиях по списку 2. Можно ли мне работать по той же специальности?

     Переглянути відповідь

    Татьяна (28 липень 2023)

    Уволилась за 2 месяца до пенсии,по статье Соглашение сторон,могу ли я стать на учет по Безработице

     Переглянути відповідь

    Жакун Марія (25 травень 2023)

    Доброї ночі! Я вчитель пенсіонер. Проживаю в селі Залужжя Сарненського району. Село належить до 3 зони радіоактивного забрудненняння. Пропрацювала цілий рік. Навчальний рік закінчується 2 червня. З 05 червня іду у відпустку і розраховуюся, щоб оформити надбавку до пенсії непрацюючим пенсіонерам. Запитання 1. На скільки днів треба написати заяву на відпустку, щоб отримати "оздоровчі" а тоді повну компенсацію за невикористану відпустку у 56 календарних днів. Скільки часу треба пропрацювати щоб була повна компенсація? На роботу прийнята 15 серпня 1988 року. Запитання 2. Згідно трудового договору у разі звільнення маємо отримати одноразову грошову винагороду у розмірі посадового окладу. У бухгалтерії пояснили що оздоровчі або грошова винагорода. Це законно? Чи маю я право отримати і оздоровчі і грошову винагороду ? Зарання дякую! З нетерпінням чекаю розяснення.

     Переглянути відповідь

    Марія ( 4 травень 2023)

    До пенсії залишилося 8 міс. Працюю на роботі, зп нараховується по годинах… чи можу я звільнитися і встати на біржу?

     Переглянути відповідь

    Александр ( 1 січень 2023)

    Здравствуйте. В декабре 2022 мне исполнилось 50лет. Страхового стажа30, Подземного (список1) 15+лет. Для увеличения пенсии (большая средняя по стране за предыдущие 3года) хочу подать заявление на пенсию в январе 2023. Вопрос: а не назначат ли мне пенсию с моего 50-летия (я получил право на пенсию)? И соответственно расчет пенсии будет с меньшей средней за 3 предыдущих года.

     Переглянути відповідь

    Артем Николаевич Брухно (22 грудень 2022)

    Мне 43 года, общий стаж 21 год 3 месяца, из них 17 лет и 2 месяца государственной гражданской службы. Наша организация ликвидируется, мне выдали уведомление о ликвидации. Возможно ли мне выйти на досрочную пенсию в 2023 году?

     Переглянути відповідь

Шукаєте роботу?

Шукаєте персонал?

Часто шукають

↑ Вгору