UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Онлайн консультація юриста
  3. Декрет / лікарняний

Декрет / лікарняний #111661

Питання від Каріна (15 лютий 2024):
ДОБРИЙ ДЕНЬ! Декрет планується у травні місяці,планують оформити з 1 квітня на мінімальну заробітну плату. Чи буде у такому випадку допомога при вагітності та у якому розмірі? Чи краще оформитись в березні?

Ответ юриста (16 лютий 2024) :

Доброго дня! Отримати виплати можуть як жінки, що працюють, так і безробітні. Жінка, яка працевлаштована, отримає допомогу у розмірі 100% середньої заробітної плати за рахунок коштів Пенсійного фонду України за весь період декретної відпустки. Оплачувана відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами у 2024 році може тривати: 126 календарних днів (70 днів до пологів та 56 після), а в разі ускладнень під час пологів або народження двох чи більше дітей додатково надається 14 календарних днів відпустки; 180 календарних днів (90 до пологів та 90 після) для жінок, віднесених до 1-3 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Саме ця кількість днів оплачується вагітній жінці, яка йде у декретну відпустку. Враховуються також святкові та неробочі дні, щорічна відпустка тощо. Право на державну допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами мають всі жінки (зокрема й неповнолітні), які не застраховані в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування: - жінки з-поміж військовослужбовиць Збройних сил, СБУ, Служби зовнішньої розвідки; - жінки, звільнені у зв’язку з ліквідацією підприємства; - жінки, зареєстровані в державній службі зайнятості як безробітні; - жінки, що не працюють; - аспірантки, докторантки, клінічні ординаторки, студентки вищих навчальних закладів І-ІV рівня акредитації та професійно-технічних закладів; - жінки, зареєстровані як суб’єкти підприємницької діяльності, що не сплачували страхові внески до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. Для жінок, що не працюють, розмір декретних виплат також встановлено на рівні 25% від прожиткового мінімуму для працездатної особи з розрахунку на місяць. Отже, чим раніше Вас офіційно працевлаштують тим краще.

Декрет / лікарняний, інші питання

    Лілія ( 5 липень 2024)

    Вітаю, в 2019 р.пішла в декретну відпустку по догляду за дитиною, в 2021 р. Була звільнена за згодою сторін ( трудову із відповідним записом роботодавець надіслав) , надалі ніде не працювала офіційно.Наразі знову вагітна , при оформлені лікарняного підтягло , що я застрахована ( працевлаштована) роботодавець не подав дані в ПФУ про зміни і я досі рахувалась як в декреті . Що робити? Хто повинен виплатити доводові соціальний фонд як непрацюючій чи роботодавець який не вніс зміни?

     Переглянути відповідь

    Зина (20 травень 2024)

    Добрый вечер, скажите пожалуйста когда лучше отгулять отпуск и детские дни? Прям перед декретом или после отпуска ещё выйти поработать? Меня интересует чтоб не потерять деньги, говорят если после отпуска в декрет мало заплатят

     Переглянути відповідь

    Галина ( 9 травень 2024)

    Доброго дня! Я працюю вчителем і мала б піти на щорічну відпустку в червні 2024 року. 30 тиждень вагітності також припадає на червень 2024 року. Чи можу я піти у щорічну відпустку повністю, перервавши її лікарняним, розраховуючи на її продовження після закінчення лікарняного?

     Переглянути відповідь

    Анастасія ( 8 квітень 2024)

    Доброго дня! Я являюсь ФОП і паралельно оформлена за сумісництвом на інший ФОП. Чи можу претендувати на виплату декретних по своєму ФОП і за сумісництвом? Якщо так, що для цього потрібно? Завчасно вдячна за відповідь!

     Переглянути відповідь

    Оля (25 березень 2024)

    Доброго дня ,рік назад оформлялась в декрет як ФОП і за рік сплачувала податки і знову завагітніла чі маю я за цією дитиною право на декретні як ФОП ?

     Переглянути відповідь

    Валентина (24 березень 2024)

    Работаю в данной компании с 2 октября 2023 года. В декретный отпуск должна уходить в середине сентября этого года. Оклад 6500 в месяц. На какую сумму декретных я могу расчитывать ? И влияет ли что я отработаю меньше года ?

     Переглянути відповідь

    Ганна ( 5 березень 2024)

    Я зараз вагітна і працюю поки що без оформлення. Чи потрібно мені якнайшвидше оформитись на роботі чи можна це зробити за 3 місяці до декрету? Чи впливає це на суму виплат?

     Переглянути відповідь

    Каріна (15 лютий 2024)

    ДОБРИЙ ДЕНЬ! Декрет планується у травні місяці,планують оформити з 1 квітня на мінімальну заробітну плату. Чи буде у такому випадку допомога при вагітності та у якому розмірі? Чи краще оформитись в березні?

     Переглянути відповідь

    Поліна ( 1 лютий 2024)

    Добрий день. Підкажіть будь ласка чи порушує бухгалтер терміни оплати лікарняного по вагітності та пологах,і що робити, якщо все ж таки порушив?! Ситуація така 29.12.2023 моїм лікарем був відкритий лікарняний по вагітності і пологах, за інформацією з пенсійного фонду 17.01.2024р ними були переведені кошти на оплату лікарняного і за їх же поясненням кошти я мала отримати у найближчу виплату зарплату або авансу. 31.01.2024р. усі працівники отримали заробітну плату, але мені кошти за лікарняний так і надійшли. Що робити у такій ситауції і куди звертатися?! Дякую

     Переглянути відповідь

    Софія (29 січень 2024)

    Добрий день! Я була переведена на вищу посаду, яка була декретна (в заяві на переведення так і писало, до часу як не вийде основний працівник), так доля склалася, що я теж з цієї посади пішла в декрет і зараз знаходжуся у відпустці по догляду за дитиною до 3 років(дитині 9 місяців)..знаходячись в декреті я знову вагітна, і буду ставати на облік…підкажіть чи можу я розраховувати на виплати по ЛН до пологів і післяпологових (126 днів) якщо вийшла основний працівник (місяць як вийшла). Дякую

     Переглянути відповідь

Шукаєте роботу?

Шукаєте персонал?

Часто шукають

↑ Вгору