UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Ваше здоров'я
  5. Апатія та депресія – як перше не перетворити на друге?

Апатія та депресія – як перше не перетворити на друге?

4.11.2022 240
Апатія та депресія – як перше не перетворити на друге?

Апатія та депресія – як перше не перетворити на друге?

4.11.2022     240

Від апатії до депресії веде тоненька стежка. Як не ступити на неї, як не дати апатії перетворитися на депресію – в матеріалі від Jobs.ua.

Апатія і депресія – в чому різниця?

В цілому, ці два стани людської психіки схожі між собою. Що при апатії, що при депресії навіть підвестися вранці з ліжка є надзвичайно складним завданням. Але на відміну від депресії, апатія захищає організм від надмірних переживань, викликаючи розсіяність і вповільнюючи реакції організму. Саме тому людина, яка відчуває апатію, перестає радіти новим завданням і викликам на роботі. Такі новини від керівництва викликають в неї радше роздратування, злість чи неприйняття, ніж бажання чимшвидше взятися за справу. І якщо з власною апатією нічого не робити, вона може доволі швидко перетворитися в депресію.

Ознаки апатії:

  • Відсутність бажань та інтересу до життя, роботи, хобі і т.д.;
  • Холодне ставлення до інших людей, безініціативність;
  • Зменшення кількості соціальних контактів;
  • Слабкість і сонливість;
  • Невпевненість в собі.

Як бачимо, цей набір негативних явищ при апатії можна цілком співвіднести з депресією. Але головна відмінність першого від другого полягає в тому, що апатія – тимчасове явище. А от від депресії скараскатися без відвідування фахівців дуже і дуже складно.

Як боротися з апатією?

Проблема апатії полягає в тому, що втрачається інтерес до будь-якої діяльності. І до власного здоров’я теж. Психіка людини мовби перебуває в «сплячому режимі». Тому перше, що потрібно зробити – визначити причину апатії. Звичайно, в більшості українців у цьому році – це війна, тривога за майбутнє, втрата близьких людей на війні.

Консультація в спеціаліста

Ігнорувати чи соромитися відвідування психотерапевта не потрібно. Так, приватний запис в кваліфікованого спеціаліста коштує недешево, але можна пошукати в мережі контакти психологів, які надають безкоштовну психологічну підтримку. Можливо, людина гостро потребує певної терапії для відновлення фізичних та емоційних ресурсів, і без підказки психолога вона цього не зробить.

Зміни в житті

Змінювати те, що не подобається – це перші кроки при діагностуванні в себе апатії. Навіть переміни в зовнішності, як-от нова зачіска, можуть суттєво «прикрутити» градус апатії. Так, поради про зміну роботи в наш час будуть геть недоречними. Це було непросто зробити ще до війни, а зараз, коли третина українців втратили роботу – давати такі поради було б геть недоречно. І все ж проаналізуйте поетапно, що б ви хотіли змінити в своєму житті, роботі, оточенні. І рухайтеся до цього поступово.

Складіть список бажань

Ми живемо заради своїх цілей. Так влаштована людська натура. І наші цілі додають нам сил. Після того, як збагнете причини своєї апатії, складіть список цілей, щоб не забувати про них жодного дня. Пам’ятайте, що апатію не можна пускати на самоплив. Самоаналіз свого психологічного стану та сила волі – ваші найперші союзники вкупі з консультаціями спеціаліста і підтримкою близьких людей.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору