UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Це важливо знати кожному
  5. Архітектурне мислення – чим воно корисне і в чому його переваги?

Архітектурне мислення – чим воно корисне і в чому його переваги?

9.01.2023 368
Архітектурне мислення – чим воно корисне і в чому його переваги?

Архітектурне мислення – чим воно корисне і в чому його переваги?

9.01.2023     368

Якщо говорити про ірраціональність людської поведінки, кожен з нас схильний до прийняття рішень, продиктованих емоціями, а не виваженими і раціональними фактами. Це іноді спрацьовує, але в більшості випадках такі рішення призводять до потрапляння в скрутне становище. Архітектурне мислення дозволить уникати пасток, розставлених нашими емоціями на всьому шляху до прийняття рішень. Пропонуємо розібратися із цим цікавим поняттям разом із Jobs.ua.

Архітектурне мислення: в чому воно полягає?

По суті, архітектурне мислення передбачає комплексний аналіз ситуації перед ухваленням того чи іншого рішення. Адже архітектору в його роботі потрібно врахувати всі можливі чинники, розглянути всі можливі сценарії, зокрема найгірші. Окрім цього, додамо сюди також розуміння взаємозалежних речей, у їхній здатності впливати одне на одного. Тобто сама суть архітектурного мислення зводиться до того, що будь-яке завдання, навіть наймасштабніше, можна розкласти на дрібніші функціональні частини. Так їх легше аналізувати і ухвалювати рішення щодо кожного структурного компоненту.

Що заважає такому способу мислення?

Звісно ж, антагоністом такого комплексного способу мислення виступає однобоке, однотипне мислення. Розкриємо цю думку на прикладі роботи того ж архітектора: якщо він думатиме лише про естетичний вигляд будівлі, постраждає її функціональність. І навпаки. А такі незначні речі, як ігнорування дашків і навісів, призведуть до того, що перехожі минатимуть перший, комерційний поверх, в погану погоду; або ж непродумана теплоізоляція будівлі призведе до появи плісняви в квартирах. Всі ці фактори, як і десятки інших, потрібно враховувати заздалегідь.

Мислити як архітектор – це як?

В архітектурній справі недостатньо одного лиш розуміння, як усе працює. Не менш важливішим є збагнути, що криється за всіма ухваленими рішеннями. Справжній архітектор вміє бачити компроміси в кожному рішенні й аналізувати їх, щоб обрати найкраще, найоптимальніше з них. Тому мислити як архітектор означає підходити до розв’язання завдань, керуючись широким спектром знань, аналізуючи і розуміючи причинно-наслідкові зв’язки тих чи інших рішень.

Але навіщо це мені, я ж не архітектор?

Оскільки такий спосіб мислення є комплексним процесом, воно здатне покращити розуміння того, що ми робимо із власним життям. Повсякчас застосовуючи такий підхід, ми зможемо ухвалювати найоптимальніші рішення й розуміти, які наслідки матимуть ці рішення в довготривалій перспективі. Важливі складові архітектурного мислення – системність і структурований підхід в розв’язанні всіх наявних проблем. Іншими словами, це коли ви добре розумієте поставлене перед вами завдання, адекватно оцінюєте рішення, зважаєте на власні емоції і думки, факти і реальність навколо себе. Додамо сюди зважений аналіз та інтеграцію минулого досвіду, покроковий рух уперед – і успіх в будь-якій справі не змусить себе чекати.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


Часто шукають

↑ Вгору