UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Відпустка
  5. Чи бути відпустці в цьому році

Чи бути відпустці в цьому році

16.07.2022 308Автор: Лоліта Платошкіна
Чи бути відпустці в цьому році

Чи бути відпустці в цьому році

16.07.2022     308Автор: 

Війна внесла свої корективи не тільки в звичайне життя людей, але й порушила багато планів на майбутнє, на бажаний відпочинок в тому числі. Для більшості українців відпочинок за кордоном в цьому році тільки в мріях, хоча до воєнного вторгнення окупантів більшість українців, як завжди, планували відпустку на цей рік. І хоча в умовах війни повноцінний спокійний відпочинок вважається неможливим, не рекомендуємо повністю відмовлятися від нього. Як бути з відпусткою у воєнний час?

Під час війни досить складно думати про відпустку, ще складніше її спланувати та реалізувати. Кожний другий українець вважає недоречними розмови про відпустку. Більша частина спеціалістів в Україні в цьому році знаходяться в скрутному положенні. Вони шукають нову роботу, або знаходяться у вимушеній відпустці, або захищають Україну чи знаходяться в теробороні.

Умови відпустки під час війни

Відповідно Законодавству України під час воєнного стану працівники можуть отримати щорічну оплачувану відпустку тривалістю 24 календарні дні. Без змін, як і до війни. Які ще види відпусток робітник може взяти за потребою? За ініціативою самого робітника роботодавець може надати неоплачувану відпустку, відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустка для догляду за дитиною, відпустку для догляду тощо. Одночасно, у період дії воєнного стану роботодавець може відмовити працівнику у наданні будь-якого виду відпусток (крім відпустки у зв’язку вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку), якщо такий працівник залучений до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури.

Також важливо знати, що залишок відпустки не згорає. Якщо тривалість щорічної основної відпустки чи залишок невикористаної відпустки за минулі роки становить понад 24 днів, різниця не втрачається й буде надаватися після настання миру. А новий проект Закону взагалі планує заборонити відпустку, накопичених днів за минулі роки, в період дії воєнного стану. Очікуємо його підписання. Продовжує й діяти норма поділу відпустки на частини за умови, що основна її безперервна частина буде складати не менше 14 календарних днів. До речі, роботодавець не має права відправляти в неоплачувану відпустку робітника за власною ініціативою не має права. Також слід враховувати, що на період щорічної оплачуваної відпустки або соцвідпустки на дітей припав святковий день, то ці дні слід враховувати у тривалості відпусток як звичайні календарні дні, як і до війни. Не слід забувати й про пільгові категорії осіб, яким відпустка надається в будь-який зручний для них період. З виплатою відпускних при цьому не повинно виникати проблем, окрім можливості затримки їх виплат.

Як дозволити собі відпустку

Серед працівників з’являється нова хвороблива тенденція - дозволити собі розслаблятися, посміхатися чи відпочивати під час війни. Окрім звичайного стресу, який завжди переслідував робітників на початку року, на всіх наклались невизначеність, страх, безвихідність. Все це тільки розхитує та пригнічує психологічний стан. І це головна причина взяти невелику відпустку навіть в такий непростий час. Погодьтесь, що тільки в ресурсі можна ефективно працювати, допомагати країні та рідним, знаходити сили кожний день йти далі. І тут мова зовсім не про відпочинок десь на узбережжі, за кордоном, а про власне відновлення своїх внутрішніх ресурсів. Відпочити й розібратися в своїх думках, бажаннях та цілях, дуже потрібно, особливо зараз, коли наші пріоритети поміняли свою спрямованість. До того ж навіть тижнева якісна відпустка вдома може врятувати вас від вигорання на роботі.

робота вдома

Якщо ви помітили за собою сором чи почуття провини за думки про найближчу відпустку, то зрозумійте, що такі думки - це психологічна прив’язка, з якою необхідно працювати. Поставте собі декілька важливих серйозних запитань при цьому: “Чи відчуваю я провину, чи незручність про думки, чи планування відпустки? Чому? Чи корисні, чи доречні ці почуття зараз? Кому вони допомагають? Що я отримаю від відпустки? Чи потрібна відпустка мені зараз?” 

Якщо ви переймаєтесь тим, а що скажуть люди. Ще одне досить неприємне почуття. В такому випадку пропонуємо зважити на вагах цінність бути емоційно здоровою, врівноваженою людиною проти почуттів осуду, провини, виснаженості й емоційного вигорання. Пам’ятайте й про те, що рано чи пізно ваша енергія вичерпається, адже ви не маєте нескінченного психологічного та емоційного запасу.

Що робити під час відпустки

Якщо ви все ж таки зважились на відпустку, спробуйте зробити її максимально ефективною. А це значить, що під час відпустки необхідно встигнути відпочити від роботи, розвантажити себе психологічно й емоційно, збагатити себе спокійними позитивними емоціями, продумати подальшу вашу професійну спрямованість в компанії та в спеціальності, якщо це можливо наразі, прочитати корисні книжки, подивитися корисні семінари та лекції, поспілкуватися з рідними та приділити їм увагу. Перше з чого почніть, це задайте темп на цей період вашого життя. Прислухайтесь до свого фізичного, емоційного стану, визначіться, які бажання маєте. Не забувайте й про активні прогулянки на свіжому повітрі, що надають енергії та сил. Будьте повноцінно залучені у прогулянку, насолоджуйтесь нею, це дасть можливість якісніше відпочивати. Мінімізуйте власні витрати енергії на безглузді розмови з рідними, доказами та виясненням хто правий і що й кому робити. 

Декілька порад, чого не потрібно робити під час відпустки:

  • Продовжувати заліпати в каналах новин.
  • Моніторити робочі чати та бути 24/7 в спілкуванні з колегами.
  • Сидіти вдома і дивитися всі дні фільми чи відео в соцмережах.
  • Звинувачувати себе, що взяли відпустку в такий невизначений час.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


Часто шукають

↑ Вгору