UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Особисті якості на роботі
  5. Чи потрібна скромність на роботі

Чи потрібна скромність на роботі

30.03.2020 569
Чи потрібна скромність на роботі

Чи потрібна скромність на роботі

30.03.2020     569

Чи завжди скромність прикрашає людину? В роботі ця риса, скоріше, — на шкоду, ніж на користь. Звичайно, зарозумілість — це погано, але фахівцю важливо знати ціну своїм знанням і вмінням, не боятися озвучити її і відстояти у разі утиску. Ось 6 аргументів на користь того, що скромність на роботі варто відкидати:

  • Придушення можливості насолодитися успіхом.
  • Знецінення в колективі.
  • Зниження самооцінки.
  • Вічна роль «робочої шкапи».
  • Ніхто не визнає лідером.
  • Зменшення перспектив підвищення заробітної плати.

Незайвим буде також розібратися, а чи притаманна вам скромність в принципі. Можливо, ви плутаєте її з іншими якостями.

Межі скромності

Розуміння цієї якості здебільшого зумовлена рівнем особистого виховання. Для когось скромність — це мовчки вислуховувати несправедливі претензії, а межа іншого — в суперечці зламати візаві тільки руку, а не обидві ноги.

Вкрай важливо визначити для себе межу допустимого, щоб розуміти, чи дійсно потрібно утриматися або, навпаки, слід не соромитися подати голос і відстояти свої інтереси. І щоб переконати в тому, що смирення не завжди на користь, рекомендуємо розібратися, до чого призводить його надмірність.

Знецінення досягнутого успіху

Будь-яка перемога — це досягнення, якому треба радіти. І отримання похвали за якісно виконану роботу здатне окрилити людину, дати їй приплив творчих сил. Та що там! Приємні слова і смак успіху призводять до викиду гормону радості, від чого хочеться згорнути гори і підкорювати нові вершини. І така реакція на похвалу — нормальний прояв, який не слід у собі придушувати, «включаючи» скромність.

Чи варто позбавляти себе задоволення насолодитися досягнутим успіхом? Ні! Адже саме результат і є стимулом дії.

скромність на роботі

Знецінення в колективі

Часто скромність і боязнь «висунутися» серед колег призводить до того, що людину ні в що не ставлять на роботі. Потрібно не боятися заявляти про себе, свою значущість вголос. Але за умови, що є вагомі професійні досягнення. В іншому випадку голослівні хвастощі видадуть в вас самодура. І, звичайно, визнання від начальства ви не дочекаєтеся.

Зниження самооцінки

Це один із найстрашніших наслідків скромності. Зниження самооцінки призводить до задоволення мінімальними досягненнями і небажання проявляти свої якості, підкорювати нові професійні вершини. Відповідно, про кар'єрне зростання та підвищення заробітної плати теж можна забути. Подобається подібна перспектива? Ні? Тоді скромність геть!

Вічна «робоча шкапа»

Саме так сприймають колеги співробітника, який через смирення боїться відстояти свої інтереси, відмовитися від звалених на нього чужих зобов'язань. Мовчите? Значить, на вас і далі колеги будуть перекладати свої справи. А накопичена образа переросте в хронічний стрес і депресію.

Ніхто не визнає лідером

Скромність заважає приймати непопулярні або жорсткі рішення. Але саме відсутність боязні здійснювати крок вперед і відповідальність за свої дії роблять з людини лідера.

Негативний вплив на рівень заробітної плати

Скромна людина ніколи не дозволить собі заїкнутися про підвищення, навіть якщо для цього є всі підстави — значущі професійні досягнення, унікальні навички і великий досвід. Вступаючи в переговори з начальством, варто відкидати смиренність. Інакше доведеться все життя задовольнятися копійчаною зарплатою, страждаючи про себе від невизнаних заслуг.

Звичайно, не варто применшувати важливість скромності. Це якість, яка в деяких ситуаціях може зіграти на руку, стати потужним інструментом проти опонента-вискочки. Але такі випадки рідкісні. Зате моменти, коли слід придушити смиренність і голосно заявити про себе, трапляються набагато частіше.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору