UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. На роботі
  5. Чому ми затримуємося на роботі?

Чому ми затримуємося на роботі?

21.02.2020 289
Чому ми затримуємося на роботі?

Чому ми затримуємося на роботі?

21.02.2020     289

Багато хто з нас засиджується в офісі до пізнього вечора. Для чого ми це робимо? Хочемо зробити кар'єру чи не вміємо правильно використовувати робочий час? Нам нічого робити вдома, ми так звикли чи справа в біоритмі? Спробуємо разом з jobs.ua знайти відповіді.

Є думка, що залишатися на роботі допізна нас привчила західна корпоративна культура з її трудовим завзяттям і постійним бажанням досягти кар'єрного успіху. І справді, кожен може пригадати кілька відомих фільмів, де герой або героїня ніч безперервно сидять в офісі, вирішуючи найважливіше завдання.

Але і психологи, і коучі з таким поясненням категорично не згодні. Зокрема вважають, якщо виробничі процеси в компанії збудовані чітко, то затримка співробітника в офісі – привід для здивування. В Німеччині, наприклад, затримка на роботі не просто викликає у керівництва питання, але може спричинити за собою штраф. Оскільки означає, що співробітник неефективно використовує робочий час і ресурси компанії.

А от французам трудовий героїзм властивий, як і нам. «Французам важливо показати, що вони трудяться більше, ніж інші. Тому вважається, що людина «недопрацьовує», якщо вона не завалена роботою понад усяку міру», – саркастично зазначає психотерапевт Ерік Альбер, директор Французького інституту боротьби зі стресом. І попереджає про небезпеку такого ставлення: перевантаження чреваті вигоранням і депресією.

Які причини затримок на роботі?

Виробнича необхідність – найбільш очевидна причина затримки на роботі. Це може бути важливий проект, роботу над яким необхідно закінчити до певного терміну, критична ситуація, яка загрожує звільненням співробітнику або може поставити під сумнів існування самої компанії. Хоча завжди знайдеться кілька «трудоголіків», які, на думку психотерапевта, нездатні зупинитися, не досягнувши ідеалу ... недосяжного за визначенням.

Економічна криза – ще одна об'єктивна причина, коли багато хто боїться втратити роботу. «У період, коли майбутнє неясно, ми всі стаємо вразливими, – пояснює Ерік Альбер, – і мимоволі шукаємо простір, де нам спокійніше. Фізично «займаючи» своє робоче місце, ми ніби символічно зберігаємо його за собою».

Можуть бути і індивідуальні причини. Некомпетентність, в даному разі це відсутність необхідного досвіду, знань, навичок для виконання нового завдання. І потребує часу на навчання.

Чому багатьом з нас увечері працювати комфортніше?

Це питання особливо актуальне для популярних сьогодні офісів open space, де у працівників немає особистого простору. У таких офісах вечір – єдиний час, коли можна працювати, не відволікаючись на дзвінки, розмови і тріск комп'ютерних клавіатур колег. Не варто забувати і про фізіологічні відмінності. На думку вчених, у деяких з нас організм виділяє більше гормону стресу кортизолу, і це дозволяє займатися інтелектуальною діяльністю в більш пізні години. Цікаво, що навіть перехід на позаштатну роботу не завжди змінює ситуацію.

Не будемо забувати й про трудовий героїзм (або кар'єризм), згаданий вище швидше іронічно. «Всі ми маємо право бути кар'єристами! – категорично заявляє Ерік Альбер. - Що тут поганого? І якщо хтось засуджує вас за те, що ви занадто багато працюєте, або вимагає від вас пояснень, то чому б прямо не послатися на свої амбіції?»

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору