UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Навчання, розвиток, підвищення кваліфікації
  4. Вибір професії
  5. Де навчають антишпигунів

Де навчають антишпигунів

11.02.2008 514
Де навчають антишпигунів

Де навчають антишпигунів

11.02.2008     514
Сучасний бізнес передбачає шпигунство, крадіжки комерційних секретів і ще багато різних негативних, але реалістичних сторін. Сьогодні захист будь-якої інформації потребує роботи висококваліфікованого спеціаліста. Освіта в цій сфері найбільш актуальна, а спеціалісти - затребувані ринком праці. Тому фраза: «Я розуміюся на захисних приладах і знаю, як закодувати телефонну розмову», — сьогодні викликає не посмішку, а повагу співрозмовника.

- У Києві фахівців з телекомунікацій готують лише в трьох ВНЗ: Київському коледжі зв’язку (молодший спеціаліст, бакалавр), Державному університеті інформаційно-комунікаційних технологій (бакалавр, спеціаліст, магістр), Інституті телекомунікацій КПІ (бакалавр, спеціаліст, магістр), - розповідає Ростислав УВАРОВ, професор, заслужений працівник освіти України, проректор з навчальної роботи Державного університету інформаційно-комунікаційних технологій. - У сучасній галузі електро- та поштового зв’язку відбулася докорінна заміна технічного забезпечення й обладнання.

Телекомунікації переходять на цифрову передачу інформації, замінюється технологія обробки поштових відправлень. Аби встигати реагувати на прогресивні зміни в галузі, ми ввели низку нових спеціальностей. І, якщо раніше викладали курс лише за трьома професійними напрямками, то сьогодні спеціальностей вже чотирнадцять.

- А яка спеціальність найпопулярніша серед абітурієнтів

- Одну визначити важко. А от цікавою та новою я б назвав інформаційну безпеку, де ми навчаємо спеціалістів чотирьох блоків:

Захист інформації з обмеженим доступом та автоматизація її обробки.
Системи захисту від несанкціонованого доступу.
Адміністративний менеджмент у сфері захисту інформації з обмеженим доступом.
Захист інформації в комп’ютерних системах та мережах.

-Інформаційна безпека - тема актуальна в усьому світі, але нова для України. Хто ж викладає на цьому курсі?

- Ми змушені були зібрати провідних фахівців різних ВНЗ України, запросили викладати спеціалістів вітчизняних служб безпеки, співробітників головного управління президентського зв’язку. На сьогодні в курс інформаційної безпеки введено 70 дисциплін, з яких 10 % - аудиторні лекції, 20 % - практичні заняття і 35% - лабораторні роботи.

- Яка нині форма навчання в університеті?

- Ми повністю перейшли на кредитно-модульну систему й відмовилися від сесій. Таким чином, студент не «пірнає» в знання напередодні сесії, а вивчає предмет поступово та дозовано. Ця форма дуже зручна і для викладачів.

- Яке співвідношення платного відділення та бюджетного?

- На контрактній основі у нас навчається близько 55 % студентів при середній вартості понад 6 000 грн на рік. З них 25 % приходять за направленням фірм, які оплачують навчання своїх співробітників. За державним замовленням і безкоштовно вчаться 45 % студентів університету.

- Чи існує у випускників проблема працевлаштування?

- Робота - це проблема не випускників, а, радше, викладачів. Починаючи з третього курсу навчання, наших студентів вже «замовляють», а на четвертому-п’ятому курсах 90% студентів вже офіційно працюють, переводити їх на заочну форму навчання немає сенсу. Працевлаштування в нашій сфері не проблема, а перевага, адже кожен спеціаліст може сам обирати фірму чи організацію, в якій хоче працювати.

- Як вирішується питання забезпечення обладнанням, адже засоби технічної безпеки одні з провідних у наукових розробках?

- Питання комп’ютеризації для нашого ВНЗ вже не актуальне, всі студенти мають доступ до ПК, працюють в електронній бібліотеці. А от забезпечення практичних занять фінансується спонсорами - виробниками засобів захисту інформації. Так що приставки до телефонів, новітні станції наші студенти вивчають одразу після запуску в серійне виробництво.

- Чи може приватна особа чи комерційна організація отримати в університеті певні знання з інформаційної безпеки?

- Ми практикуємо проведення планових круглих столів для спецслужб, охоронних фірм. Окремо відкрито відділення підвищення кваліфікації. А от приватна особа навряд чи отримає нашу інформацію, тому що побутова за-цікавленість і професійна необхідність - діаметрально протилежні речі.

Проблемою підслуховування телефонної розмови чи крадіжки комерційної таємниці фірми мають займатися професіонали, а грати в агента інформаційної безпеки - доля акторів. Чесно кажучи, той, хто серйозно зацікавився цією темою, вже давно знає, де нас шукати.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору