UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Роботодавцю
  4. Ринок праці України
  5. Держстат назвав основні причини безробіття серед українців, які мають вищу освіту

Держстат назвав основні причини безробіття серед українців, які мають вищу освіту

10.08.2020 386
Держстат назвав основні причини безробіття серед українців, які мають вищу освіту

Держстат назвав основні причини безробіття серед українців, які мають вищу освіту

10.08.2020     386

Станом на серпень кількість офіційно безробітних українців тримається на позначці 516 тис. осіб. Близько половини від півмільйона безробітних громадян України – люди з дипломом ВНЗ. Jobs.ua дізнавалися, чому в Україні найбільше безробітних серед людей, які здобули вищу освіту.

Такі цифри озвучив Державний центр зайнятості. Дивлячись на цю статистику, можна припуститися хибних висновків – мовляв, у нашій країні вища освіта не гарантує в подальшому отримання роботи. Але річ не в цьому. Річ у тому, що роботу можна знайти без проблем навіть у невеликому містечку в одній із депресивних областей України (напр., Тернопільська, Закарпатська), але зарплата буде на рівні мінімальної. А скільки зараз становить мінімальна зарплата? Трохи більше, ніж 4 тис. 700 гривень. І це без вирахування податків. З вирахуваннями – менше 4 тис. гривень. З такою зарплатою і не дивно, чому люди відмовляються від подібних вакансій, які їм пропонують у Держцентрах зайнятості. Натомість роботу з вищим заробітком не знаходять.

Людмила Черненко, очільниця відділу дослідження рівня життя Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи Національної академії наук України, розповіла про ще одну важливу проблему. Вона полягає в тому, що є люди, які справді здобували знання, які прагнули якнайкраще опанувати свою професію під час навчання. І їхній диплом справді підтверджує їхню кваліфікацію. Але на противагу таким людям є багато здобувачів вищої освіти, яких цікавить лише диплом. Навряд чи варто зупинятися докладно на темі корупції в українських вишах, завдяки якій дипломи отримують ті люди, які не мали б їх отримувати.

Людмила Черненко також зауважила, що існує цілий сегмент здобувачів дипломів, які не мають відповідних знань. Держслужбовиця висловила сподівання, що в подальшому відбудуться зміни в освітній сфері, і вища освіта з часом стане менш затребуваною. Вже зараз існує чимало шляхів отримати відповідні навички і кваліфікацію, не навчаючись при цьому у ВНЗ.

На її думку, вища освіта за всі роки незалежної України була тим важливим чинником, який знижував ризики бідності. Навіть якщо людина з вищою освітою не працювала і не працює за набутим фахом, вона має більше можливостей, щоб підзаробити. Це можна пояснити кращою здатністю до адаптації. Освічені люди краще реагують на зміни, їм легше зорієнтуватися в пошуку роботи. А таким фахівцям роботодавці охоче віддадуть перевагу.

Що стосується зростання безробіття, прогнози не надто оптимістичні. Детальніше можна прочитати тут. Наостанок хочеться додати, що голова Комітету економістів України Андрій Новак зауважив, що в разі нового сплеску захворювання на COVID-19 роботодавці знову відправлятимуть підлеглих у відпустку чи вимушено звільнятимуть. На думку експерта, рівень безробіття сильно залежатиме на місцях, адже в Україні запроваджено адаптивний карантин, який різниться в кожній окремо взятій області.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору