UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Новини України і світу
  4. Новини
  5. НБУ прогнозує зростання безробіття

НБУ прогнозує зростання безробіття

4.08.2020 930
НБУ прогнозує зростання безробіття

НБУ прогнозує зростання безробіття

4.08.2020     930

На фоні нового сплеску захворюваності на COVID-19 Національний банк погіршив попередні прогнози зростання безробіття серед громадян України. Раніше передбачалося, що рівень безробіття складе 9,5% від усієї кількості працездатного населення, але, враховуючи складну епідеміологічну ситуацію в країні, прогнозується, що він буде на рівні 10%. Такі дані вказав Національний банк України в «Інфляційному звіті» за липень.

Також там зазначається, що обсяг споживацької активності зменшиться на 6%. Такі сумні наслідки світової пандемії, яка призвела до скорочення діяльності в багатьох сферах економіки. Додаймо сюди урізання заробітної платні та скорочення робочих місць – і отримаємо зовсім ненадихаючу картину. Крім того, за інформацією НБУ, на кінець 2020 року інфляція досягне позначки в 4,7% і залишатиметься в межах 5% (для довідки: рівень інфляції до 2% вважається нормальним для розвинених країн).

В НБУ зазначають, що одним з поштовхів до виходу з ситуації, яка склалася, стане скасування основних антиепідеміологічних обмежень. Внаслідок чого пожвавлюватиметься ділова активність та економіка нашої країни поступово відновлюватиметься. Прогнозується, що в наступному році підвищення приватних споживчих витрат стане основним фактором зростання ВВП.

Що стосується рівня безробіття, на серпень маємо наступну ситуацію: півмільйона українців мають офіційний статус безробітного. Якщо оперувати точними цифрами, 506 тис. українців – офіційно безробітні, а грошову допомогу від держави отримують 426 тис. осіб. За останні місяці кількість реєстрацій безробітних поступово сповільнювалася. Для порівняння: в квітні 149 тис. громадян зареєструвалися в держслужбі занятості, в липні – 68 тисяч. Серед безробітних більше жінок – 58% проти 42% чоловіків. Якщо брати кореляцію по освіті, то частка безробітних, які мають вищу освіту, становить 51%. Серед інших ті, у кого професійно-технічна освіта (32%) та загальна середня освіта (17%). До речі, за цим посиланням можна ознайомитися, в яких сферах більше безробітних та що робити таким громадянам.

Попри оптимістичні прогнози, що з другого півріччя економіка розпочне поступово відновлюватися, не варто очікувати від роботодавців швидкого зростання рівня зарплат задля компенсації інфляції, оскільки кількість претендентів на кожну вакансію постійно збільшується. Тому рекомендуємо усім про всяк випадок заздалегідь подумати над раціоналізацією бюджету та максимально спробувати не втратити роботу, якщо ви зараз працевлаштовані. З порадами, як краще сфокусуватись на роботі та менше відволікатись, можна ознайомитися в цій статті.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору