UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Роботодавцю
  4. Ринок праці України
  5. Фрілансери під час війни – які професії затребувані та високооплачувані?

Фрілансери під час війни – які професії затребувані та високооплачувані?

21.03.2022 800
Фрілансери під час війни – які професії затребувані та високооплачувані?

Фрілансери під час війни – які професії затребувані та високооплачувані?

21.03.2022     800

Війна суттєво «перекроїла» ринок праці в Україні. І це цілком зрозуміло, адже тільки за приблизними підрахунками близько 3 млн. українців стали біженцями чи тимчасово переміщеними особами. Багато підприємств закрилися, а скільки людей втратили роботу – достеменно не відомо. Але з ринком онлайн-роботи дещо інша ситуація. Портал з працевлаштування Jobs.ua пропонує з’ясувати, як ведеться фрілансерам під час війни, а також спрогнозуємо, які професії будуть актуальними після завершення війни.

Ринок фрілансу поступово стабілізується

Фрілансерам в певному сенсі пощастило. І це не дивно, адже для дистанційної роботи, як правило, потрібен комп’ютер чи планшет, а також доступ до інтернету. Як показує статистика найбільшої української біржі фрілансу Freelancehunt, активність на біржі становить близько 50% від довоєнних показників. І це при тому, що в перший тиждень війни кількість замовлень впала майже на 90%.

Наразі найбільш популярними є фрілансери в таких галузях: перекладацька діяльність, дизайн, обробка даних. Стабільним можна назвати попит на ІТ-фахівців, особливо якщо говоримо про розробників мобільних додатків. Якщо ж говорити про спеціалістів, які займаються просуванням рекламних продуктів у соцмережах, потреба в них практично відсутня.

Зауважимо також, що більшість російських замовників пішли з українських онлайн-бірж. Але для фрілансерів з України, безперечно, в цьому є великий плюс: можна переорієнтовуватися на зарубіжні ринки – приміром, Fiverr чи UpWork. Звичайно, для отримання замовлень з-за кордону потрібно володіти англійською бодай на базовому рівні, але й заробіток в такому випадку буде значно вищим.

Ринок праці після війни – які професії будуть найзатребуванішими?

Багатьох українців уже цікавить питання, які професії будуть актуальними після завершення війни. Звичайно, це будуть будівельники: маляри, штукатури, будівельники мостів та доріг, інженери, озеленювачі. Також користуватимуться попитом менеджери з продажу. Але маються на увазі саме ті фахівці, які спеціалізуватимуться на реалізації будівельних матеріалів: цегли, цементу, пластикових вікон тощо. Зараз навіть складно уявити, скільки будматеріалів знадобиться для відновлення тих страшних руйнацій, яких уже зазнали міста та інші населені пункти на території нашої країни.

Ще один напрямок, який буде вкрай затребуваним – власне, він уже є дуже актуальним – це фахівці, які займатимуться психологічною реабілітацією як військових, так і цивільного населення. Простіше кажучи, Україні буде потрібна велика кількість психологів та психотерапевтів. Люди, в яких війна забрала домівки, рідних, а заразом з тим і сенс життя, потребуватимуть серйозної психологічної підтримки і допомоги. Також чималим буде попит на професії поліцейських, медиків, працівників ДСНС. Не менш престижною залишатиметься служба в збройних силах України.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору