UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Навчання, розвиток, підвищення кваліфікації
  4. Вибір професії
  5. Frontend-розробник - хто такий та як освоїти цю професію?

Frontend-розробник - хто такий та як освоїти цю професію?

6.11.2022 1143Автор: Лоліта Платошкіна
Frontend-розробник - хто такий та як освоїти цю професію?

Frontend-розробник - хто такий та як освоїти цю професію?

6.11.2022     1143Автор: 

Сучасний світ неможливо уявити без інтернету та інформаційних технологій, які покращують та спрощують наше життя. Технічні спеціальності відповідають за обслуговування та створення позитивного досвіду взаємодії, що примушують нас повертатися та звертатися знову. FrontEnd розробник - спеціаліст, що відповідає за зовнішню частину вебсторінки сайту, відтворюючи у верстці ідею візуального задуму дизайнера, а також логіку взаємодії самого користувача. Іншими словами, це та людина, що має чітке уявлення, як краще реалізувати той чи інший функціонал сайту. Тому їх обов’язки ніяк не обмежуються версткою за макетом, розробкою структури та дизайну сторінок чи налаштуванням інтерфейсу під користувача. Чому всі хочуть бути FrontEnd розробниками? Відповідь проста: наразі це одна з високооплачуваних спеціальностей IT сфери. Новачки стартують від 400 доларів і згодом виростають до заробітної плати розміром 3,5 тисячі доларів. Попит на таких спеціалістів завжди є на ринку праці, а сама галузь постійно розвивається, даючи можливості професійного росту. Говорячи про переваги професії, слід зазначити й широку сферу застосування навичок в багатьох галузях діяльності. Тому залежно від того, в якій компанії та команді працює спеціаліст, його функції та обов’язки можуть відрізнятися. За що відповідає FrontEnd розробник?

  • Розробка інтерфейсу користувача.
  • Додавання стилів й сторінок вебресурсу.
  • Оптимізація продуктивності та швидкості завантаження ресурсів.
  • Налаштування складання проєкту та обробка коду.
  • Тестування функціонала та розробка тестів для виявлення помилок.
  • Програмування логіки, створення архітектури. 
  • Розробка технічних інструментів, систем тестування та моніторингу для вдосконалення архітектури.

Як освоїти професію та шукати вакансію

Для того, щоб працювати FrontEnd розробнику необхідно в досконалості володіти знаннями:

Знати мови гіпертекстової розмітки, що відповідають за відображення сторінок у браузері - HTML, CSS та вміти використовувати їх, розуміючи їх практичні можливості.

Вивчити мову програмування, що підтримує скрипти з усіма популярними браузерами - JavaScript. Головне розібратися і звикнутися з його синтаксисом.

Знати бібліотеку, що допомагає взаємодіяти HTML й JavaScript, що спрощує роботу з компонентами DOM - jQuery.

Уміти верстати макети завдяки стилям CSS та розмітці.

Чим подобається спеціальність багатьом розробникам, так це тим, що більшу частину знань та умінь можна опанувати самостійно. Саме таким способом можна стати FrontEnd розробником: опанувати спеціальність самостійно на самонавчанні або ж на спеціальних професійних курсах.

Зручність курсів полягає в системності опанування знань. Вам не потрібно думати окремо про теоретичну та практичну складову навчання. Домашні завдання при цьому підбираються таким чином, щоб відбувалось повноцінне тренування набутих навичок. Іноді це реальні проєкти з можливістю реалізувати перші реальні проєкти та покласти в портфоліо. Таким чином курси найчастіше розбиваються на етапи, за якими ви оволодієте практичними уміннями:

  • розробка високоефективних вебпроєктів,
  • верстка сторінок на HTML та CSS,
  • тестування вебсторінок, контроль якості верстки,
  • робота з DOM елементами,
  • використовувати JS, керуючи браузерами,
  • навички створювати базову анімацію та керувати ефектами,
  • обробка та передача інформації різними способами тощо.

Як видно, в залежності від чітких задач опанування уміннями, будуються навчальні курси. На відміну від курсів, самостійне навчання направлене більше на ознайомлення з теоретичною базою. А от з практичною базою все набагато складніше, адже не завжди вдається початківцю розібратися з тонкощами. Тому чек-лист для самонавчання FrontEnd може виглядати наступним чином:

  1. Як працює web та функціонал клієнт-серверної частини.
  2. Вибір IDE для зручного виконання поставлених завдань.
  3. Вивчення основ HTML, призначення атрибутів, тегів, як створювати форми тощо.
  4. Вивчення основ CSS: каскадування стилів, адаптивна верстка, псевдоелементи.
  5. Вивчення основ Git.
  6. Вивчення основ JavaScript: зміни, класи, об’єкти.
  7. Вивчення основ роботи з DOM.
  8. Вивчення роботи з Babel.
  9. Ознайомлення з препроцесором CSS.
  10. Ознайомлення з препроцессорами HTML. 
  11.  Опанування автоматичного тестування.

Таким чином, який би варіант навчання ви б не обрали, системність та послідовність, підкріплені практикою, дадуть змогу отримати найкращі результати.

Як скласти резюме FrontEnd розробнику

  • Якісно складене резюме спеціалістом дає змогу стати конкурентним на ринку праці. Дотримуйтесь наступних порад в складанні резюме:
  • приділіть найбільшу увагу інформації про освіту, навички та досвід роботи,
  • дотримуйтесь чіткості, зрозумілості, стислості викладу інформації,
  • дотримуйтесь послідовності викладу досвіду роботи із зазначеними датами та періодами роботи,
  • оберіть легкий для сприйняття шрифт,
  • дотримуйтесь обсягу – дві сторінки А4,
  • обов’язково додайте до резюме портфоліо з власними прикладами робіт.

Щоб вміти адаптувати сайт під сучасні вимоги претендент на посаду має бути в курсі останніх нововведень у світі IT. Продемонструйте роботодавцю зацікавленість сучасними технологіями. Якщо ви відвідуєте конференції та додаткові освітні курси, обов'язково вкажіть це. За відсутності портфоліо до резюме можна додати посилання на виконані власні проєкти.

Які саме якості фронтендерів, цінуються роботодавцями:

  • вміти дотримуватись дедлайнів,
  • дружня робота в команді,
  • вміння адекватно вирішувати конфлікти,
  • цілеспрямованість й наполегливість,
  • швидке навчання і бажання освоювати нові технології,
  • самонавчання та саморозвиток.

Ви отримаєте дуже велику перевагу, якщо знайдете собі FrontEnd ментора. Використовуючи свій солідний досвід і відточені в робочих умовах навички, IT-наставник буде направляти вас, стежити за вашим прогресом, давати корисні поради, підтримувати вашу мотивацію і зацікавленість у навчанні. Менторами зазвичай стають для того, щоб зростити нового фахівця під конкретну компанію, а також із чистих спонукань — щоб передати накопичені знання розробникам-початківцям і заодно не втрачати власну хватку, освіжати знання, тримати себе в тонусі. У такому становищі вивчати FrontEnd з нуля стане набагато легше і продуктивніше.

Якщо ви досі не маєте уявлення з чого розпочати своє навчання, то тримайте декілька додаткових порад.

фронтенд спеціаліст

З чого почати вивчення фронтенду

Вивчення FrontEnd необхідно починати з мови гіпертекстової розмітки HTML. Основні теги і принципи побудови розмітки ви вивчите дуже швидко. Потім переходите до опанування мови стилів CSS. Тут ви затримаєтеся довше, проте не здавайтесь: CSS більш масштабний, має велику кількість властивостей і володіє набагато більшим впливом на кінцевий результат. Володіючи HTML & CSS ви вже зможете створювати лендинги — односторінкові вебсайти. Паралельно можете розпочати вивчення Git, який дозволить в зручній формі контролювати зміни у ваших проєктах, маючи можливість зробити відкат до будь-якої збереженої вами версії.

Наскільки важко вивчати фронтенд

Фронтенд вважається один з найпростіших шляхів потрапити в сферу IT. Через простоту потрапляння до фронтенду роботодавці змушені завищувати планку вимог, тому іноді у вимогах вакансії до джуніорів можна зустріти перелік навичок, немов шукають повноцінного мідла. Якщо сюди додати велику конкуренцію за місце фронтенд-джуна, картина стає ще складнішою. Але це не означає, що стати FrontEnd розробником дуже важко, найголовніше — відповідально підходити до вивчення всіх мов і технологій, приділяти багато часу практиці, добре та швидко гуглити, грамотно розробляти резюме і портфоліо, а також якісно готуватися до співбесід.

Як довго вчитися на фронтенда

Якщо говорити про курси, то навчання найчастіше займає від 6 до 12 місяців в залежності від програми кожного навчального центру. Самонавчання на міцного джуна займе в середньому не менше 6 місяців. При цьому він опановує:

навички верстання,

мовою JavaScript,

Vue.js/React/Angular (+ TypeScript) ,

вмінням використовувати Git,

вмінням оцінювати завдання,

знанням особливості функціонування браузера (протокол HTTP, рендеринг веб-сайту і т. д.),

розумінням, як відбувається взаємодія FrontEnd-a з BackEnd-ом.

Таким чином, фронтенд - найзручніша можливість розпочати власну кар’єру в IT. Зробити це можна завдяки курсам, проте ви можете обрати самонавчання і за пів року опанувати навичками та вміннями повною мірою. Якісно складене резюме підкріплене портфоліо зробить з вас конкурентного здобувача. Не забувайте, що  опановані уміння та навички стануть для вас базисом на співбесіді. Проте soft skills грають не останню роль при працевлаштуванні, тому не забудьте вказати в резюме і їх. Будьте цілеспрямованими і виділяйте час для саморозвитку в цій галузі, щоб досягати бажаних результатів.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору