UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Це важливо знати кожному
  5. Гармонійний розвиток особистості – з чого він складається і як правильно себе розвивати?

Гармонійний розвиток особистості – з чого він складається і як правильно себе розвивати?

28.06.2022 2934
Гармонійний розвиток особистості – з чого він складається і як правильно себе розвивати?

Гармонійний розвиток особистості – з чого він складається і як правильно себе розвивати?

28.06.2022     2934

Дорогі українці та українки, важливо не забувати про гармонійний розвиток особистості в ці важкі та непрості для усіх нас часи. Поступово, крок за кроком, «прокачувати» себе в усіх можливих напрямках. А з чого складається гармонійний розвиток особистості, як гармонійно себе розвивати і як вам це стане корисним у роботі – про це й поговоримо в цій статті.

Гармонійна особистість – для чого це потрібно?

По-перше, ми всі повинні бути сильними. Емоційно та фізично, інтелектуально та духовно. Окрім цього, ваш особистісний розвиток стане вам у нагоді в будь-якій сфері діяльності, де б ви не працювали. «Але яка тут практична вигода?», запитає хтось. А вигода насправді є. Чим розвинутішими ви є як особистість, тим легше корисних знайомств ви можете зав’язати – як на роботі, так і поза нею. Чим більше у вас інтересів, тим більше спільних тем для розмови у вас знайдеться з абсолютно різними людьми.

Чотири складові гармонійно розвиненої особистості

З яких складових формується гармонійно розвинена особистість? Все просто (хоча не так уже й просто):

  • фізичний розвиток,
  • інтелектуальний розвиток,
  • духовний розвиток,
  • естетичний розвиток.

Розглянемо кожну складову детальніше.

Фізичний розвиток

Говорячи про фізичний розвиток особистості, маємо на увазі не виснажливі тренування в залі – хоча й такий варіант теж є прийнятним, якщо він приваблює саме вас. Мається на увазі приділяти щоденну увагу своєму тілу, виконуючи нескладний комплекс вправ. До них також не завадить додати кардіо тренування: пробіжки, плавання чи їзду на велосипеді. А живучи в багатоповерхівці, ви зможете потренуватися, не виходячи з вашого будинку. Звісно, якщо у вас обмаль часу та інших варіантів немає. Чи ефективні такі тренування? Спробуйте кілька разів пробігтися вгору-вниз чи просто вийти по сходах на 10-й чи 20-й поверх, і все стане зрозуміло без слів. Ось так просто можна заощадити на відвідуванні залу та не гаяти час, щоб дістатися до найближчої лісопаркової зони.

Фізичний розвиток додаватиме вам сил та бадьорості, а це нам зараз ох як потрібно.

Інтелектуальний розвиток

Ну, тут усе зрозуміло, мабуть. Зайве буде розписувати, наскільки важить інтелектуальний розвиток для кожної людини. Це і розвинуте логічне мислення, і критичне, і вміння аналізувати та співставляти факти і дані що в робочих питаннях, що поза роботою. Найкращу пораду, яку можна тут дати – постійно вивчайте щось нове для себе, не зупиняйтеся ніколи. Вчіться так, наче збираєтеся жити вічно – ці слова варто взяти собі за девіз.

Що я вмію сьогодні, що не вмів ще рік тому?

Духовний розвиток

Питання релігії торкатися в цій статті не будемо. Надто це питання делікатне і крихке. Поговоримо натомість про інші духовні аспекти розвитку вашої особистості. Ці практики підійдуть усім без винятку – про медитацію (в найширшому розумінні цього слова) і практику mindfulness, тобто усвідомленого ставлення до дійсності. Повірте, цих двох практик буде достатньо, щоб порятувати вас у критичні моменти життя. І зараз, в період війни, теж.

Про медитацію та mindfulness

Як уже зазначалося, поговоримо про медитацію в найширшому значенні цього слова. І одразу зауважимо, що той самий стан одухотвореної молитви – це по суті та ж сама медитація, тільки в цьому конкретному випадку ми адресуємо слова молитви певному Абсолюту, або навіть, якщо точніше – нашому власному, суб’єктивному уявленню, ким (або чим) є вища божественна сутність. Бог, якщо одним словом.

Якщо ж описувати медитацію в найширшому значенні цього слова – це стан пірнання на глибину. В глибину себе, звісно, куди ж іще? Уявимо процес мислення як величезний простір, нехай це буде океан. А океан може бути різним – спокійним чи схвильованим, з маленькими хвильками, які лагідно торкаються боків корабля, – і з велетенськими хвилями цунамі, які мають руйнівну силу і здатні знести все, що трапиться їм на шляху. Так от, коли ваш процес мислення збурюють такі велетенські хвилі, породжені стресом та кризовими ситуаціями, ви можете заглибитися всередину себе і віднайти там душевний спокій.

А друга чудова практика – тобто mindfulness, – якраз-таки чудово дозволяє відстежувати момент появи цих руйнівних думок і вчасно «піти на глибину». Вчасно усвідомити, що – як мінімум – ви є в себе, і ви здатні надати собі першу психологічну допомогу. Що вона включає, ця перша психологічна допомога? Піклування про власне тіло, простір довкола себе та приділення часу самому собі, щоб оговтатися і прийти в себе. Ось так усе чудово пов’язано між собою – тобто ці дві великі практики, медитація і mindfulness.

Ідемо далі. На черзі в нас – естетичний розвиток особистості.

Естетичний розвиток

Важливий і не найлегший, до речі, етап розвитку власної особистості. Правду кажучи, фізичний розвиток набагато легший: засвоїли правильну техніку бігу, підтягувань чи роботи з пресом, і просто дотримуєтеся щоденного графіку тренувань. А ось з естетичним розвитком, як і з духовним та інтелектуальним, дещо складніше.

Чому складніше? Тому що вам доведеться пізнавати багато нової інформації, багато думати та аналізувати. Приміром, знайомлячись із надбанням стародавніх культур – давньогрецької, римської, вавилонської, шумерської і так далі – ви будете змушені постійно співставляти ці культури, виявляти спільні та відмінні риси. А чим більше інформації, тим складніше це робити. Але уявіть, яке естетичне задоволення ви будете отримувати, коли навчитеся бачити та проживати всередині себе красу стародавніх культур. Звісно, культури давніх народів – це всього лиш приклад. Підставте сюди що завгодно – історію розвитку живопису, архітектури, літератури; світовий кінематограф чи розвиток моди. Словом, будь-що, що стосується культури людської цивілізації. Це і дасть вам в сумі прокачку естетичної складової вашої особистості.

Бажаємо вам гармонійного розвитку особистості навіть в цей непростий час!

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору