UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Все про професії
  5. Хочете стати програмістом? Ось які якості потрібно розвивати

Хочете стати програмістом? Ось які якості потрібно розвивати

1.06.2022 641
Хочете стати програмістом? Ось які якості потрібно розвивати

Хочете стати програмістом? Ось які якості потрібно розвивати

1.06.2022     641

В одній з попередніх статей ми говорили за професію UI/UX-дизайнера, яка дозволяє ввійти в ІТ, не вміючи програмувати. Але якщо ви хочете стати програмістом, вам потрібно мати набір певних якостей, дещо відмінних від тих, якими володіє дизайнер. У цій статті разом із Jobs.ua з’ясуємо, які якості повинен мати кожен досвідчений програміст.

Базові якості кожного програміста

Розглянемо, які базові якості повинен володіти кожен, хто бажає стати програмістом.

Перше, на що звернемо увагу – вміння шукати та аналізувати інформацію. Також вам повинно подобатися кодування плюс бажання працювати. Якщо у вас не дуже що з любов’ю до кодування, що з любов’ю до праці – на жаль, далеко в програмуванні не заїдете.

Головний інструмент програміста – його мозок. Це означає, що у кожного тямущого програміста – хороша пам’ять, вміння концентруватися, розвинуте логічне мислення і бажання вивчати нові технології. Якщо ви зауважуєте за своєю дитиною всі ці якості – спробуйте вже з дитинства вводити її в програмування. Є спеціальні ІТ-курси для дітей, щоб діти вже змалку вчилися програмувати.

Вміння знаходити оптимальні рішення

Код досвідченого програміста вирізняється простотою, функціональністю та елегантністю. Якщо девелопер не надто знайомий з тонкощами тієї чи іншої мови програмування, його код буде «важити» більше, а це означає, що сайт чи додаток буде вантажитися довше. Щоб писати оптимальний варіант коду, програміст має знаходити нестандартні, оригінальні та оптимальні рішення.

Але пошук оптимальних рішень не означає бути перфекціоністом і затрачати багато часу на ті завдання, які цього не потребують. У всьому потрібно шукати баланс, тому затятий перфекціонізм та досвідчений програміст – несумісні поняття.

Врахування «досвіду користувача»

Кожен досвідчений програміст повинен розвивати цю звичку. Тобто під час розробки програмного продукту він повинен дивитися на майбутній додаток чи сайт з боку користувача. Як зробити його найбільш зручним для майбутніх користувачів? Як змусити їх полюбити саме цей додаток чи відвідувати цей сайт з-поміж йому подібних? Такі питання штовхають програміста створювати зручну і зрозумілу для користувача програму. Чи сайт, якщо говоримо про front-end розробника.

Вміння працювати в команді

У великому проєкті задіяно багато людей. З цими людьми програмісту, хоч-не-хоч, а доведеться комунікувати практично щодня. Тому скіл командного гравця багато важить, якщо хочете стати програмістом. Додамо сюди інші «софт скіли» – вміння слухати інших, уникати конфліктних ситуацій і вміння вирішувати їх мирно, якщо такі ситуації все ж виникнуть.

Окрім цього, досвідченого програміста не лякають складні виклики. Він вміє знаходити потрібну інформацію та аналізувати її, а постійне бажання розвиватися і дізнаватися нове підтримують його на цьому шляху.

І наостанок зауважимо ще декілька важливих якостей програміста:

  • Бажання ділитися знаннями,
  • Надавати якісний фідбек,
  • Вміти визнавати свої помилки, якщо так сталося.

Як бачимо, щоб стати програмістом, потрібно володіти певним набором якостей. Але всі ці якості можна розвинути, якщо бути наполегливими і щодня докладати зусиль.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору