UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Все про професії
  5. Хто такий куратор сучасного мистецтва? Гайд професією

Хто такий куратор сучасного мистецтва? Гайд професією

23.07.2023 779Автор: Лоліта Платошкіна
Хто такий куратор сучасного мистецтва? Гайд професією

Хто такий куратор сучасного мистецтва? Гайд професією

23.07.2023     779Автор: 

Спеціальність куратора сучасного мистецтва міцно закріпилась у системі мистецтва в цілому. Якщо раніше центральною фігурою виставок були художники чи художник, якщо виставка присвячена була одному митцю, то з другої половини минулого століття ситуація значно змінилась, а куратор став виступати в якості провідника між ідеями художника, музеями та публікою. Тож сьогодні куратор сучасного мистецтва набуває глибшого значення та ідейності. Дізнаємось про неї трішки більше.

Творцем цієї професії заведено вважати Харальда Зеемана, першого незалежного арткуратора. Хоча слово «куратор» походить від латинського слова “cure”, що означає «піклуватися». Працюючи в симбіозі з художником, спеціаліст піддає сумніву стереотипи та намагається зрозуміти, як зміниться культура в майбутньому.

Куратор сучасного мистецтва - це творчий посередник, який займається кураторством, організацією та керівництвом художніми виставками і проектами. Ця професія набула особливого значення в останні десятиліття, оскільки сучасне мистецтво стає все більш різноманітним та доступним для публіки. В сучасному розумінні, куратор відіграє доволі важливу роль у розумінні та сприйнятті мистецтва і культури - як минулої, так і сучасної. Роль куратора є динамічною, адже ця спеціальність постійно адаптується до змін у мистецтві та суспільстві, віддзеркалює нові тенденції, проблематику та розширює межі як виставкових, так і методологічних практик.
Якщо вас цікавить кар'єра в області мистецтва та організації виставок, цей гайд допоможе вам краще зрозуміти, хто такий куратор сучасного мистецтва та як стати успішним в цій професії.

Обов’язки куратора сучасного мистецтва

Робота куратора сучасного мистецтва дуже різноманітна й на ній не занудьгуєш. Необхідно багато читати, переглядати чи відвідувати заходи, складати описи, писати тексти та розробляти концепції проєктів, робити презентації, підбирати картинки, або заповнювати грантові заявки та розраховувати бюджети, або розвантажувати машину з роботами. А можу цілий день насолоджуватися мистецтвом і спілкуванням. Однією з найбільш надихаючих особливостей кураторської професії є можливість освоювати нові території, пробувати незвичайні рішення, представляти всякий раз новий, часом унікальний погляд на тему, теорію, напрямок в мистецтві або творчість художника. І звичайно, цей постійний пошук новизни вимагає серйозних інтелектуальних і фізичних зусиль.

Як стати куратором сучасного мистецтва?

  1. Освіта. Для початку кар'єри в кураторстві потрібно мати вищу освіту з мистецтвознавства, історії мистецтва, культурології чи інших відповідних галузей.
  2. Досвід роботи. Важливо набратися досвіду у сфері мистецтва, працюючи в галереях, музеях, арт-просторах або як асистент куратора.
  3. Знайомства. Будьте активними у мистецьких колах, відвідуйте виставки та заходи, спілкуйтеся з іншими кураторами та художниками.
  4. Творчість і бачення. Розвивайте свою творчість та вміння бачити та аналізувати мистецтво. Відкритість новим ідеям та підходам допоможе вам стати успішним куратором.
  5. Професійний розвиток. Займайтеся постійним професійним розвитком, відвідуючи тренінги, майстер-класи та міжнародні конференції.

Типи кураторів сучасного мистецтва

Існують різноманітні типи кураторів сучасного мистецтва, які визначаються місцем роботи та практичними завданнями. 

У великих організаціях, що мають чисельні колекції, зазвичай працюють вчені куратори або куратори-дослідники, що найчастіше спеціалізуються в певній області чи культурі. В такому випадку ряд вихідних або традиційних обов'язків куратора, таких як опис і зберігання предметів, покладається на інших фахівців: завідувачів колекції, зберігачів тощо. І хоча куратору надається таким чином більше часу та можливості зосередитися на власних дослідженнях або на великих виставкових проєктах, це часом віддаляє його від самої колекції.    

В організаціях меншого масштабу куратор мистецтва виконує не тільки всі типові для нього дослідницькі та виставкові функції. На нього ж часто лягає паперова робота: документування колекції, написання та редактура текстів, контроль за друком, підготовка зображень, вирішення правових питань тощо. Він також може бути залучений на постійній основі й до інших видів громадської діяльності, що є частиною сучасних виставкових програм: просвітницької роботи, організації круглих столів, юридичних переговорів, збору коштів та спілкування з пресою.

куратор мистецтва

Куратори-фрілансери - ще один тип спеціалістів, що можуть самостійно визначати функції, які їм хотілося б виконувати. Вони можуть спеціалізуватись на громадських заходах і проєктах, на замовленні великих публічних робіт, на підборі творів для офісів та інших службових приміщень, на співпраці з архітекторами і дизайнерами інтер'єрів. Більшість з них працюють з комерційними галереями, відповідаючи за підготовку виставок художників-резидентів, інші - організують пересувні виставки в якості запрошених фахівців. І саме така робота в якості запрошеного куратора може бути дуже позитивним досвідом, але іноді це серйозний виклик, адже від куратора можуть вимагати дотримання прийнятих в установі правил і звичаїв. Тож спеціалісту потрібно бути готовим до цього.

Куратор-художник - окремий тип кураторів, якого часто запрошують і в якості куратора і художника. Однак він не повинен порушувати підвалини запрошуючого закладу. Що б такий куратор не робив, все буде сприйнято як твір мистецтва, включаючи саму експозицію, навіть якщо вона складається з робіт інших художників.

Є й куратор-адміністратор - це керівник підрозділу того чи іншого закладу культури, завданням якого є направляти й координувати роботу своєї команди через поставлені завдання. Збільшується й потреба в кураторах, що спеціалізуються на роботі з архівами, фільмами, новими медіа, літературою, музикою; про яку б область не йшла мова, кураторський титул зазвичай дістається тим, хто розробляє і здійснює презентацію того чи іншого матеріалу для широкої публіки.

Переваги та недоліки професії куратора сучасного мистецтва

Як ви вже могли зрозуміти, куратор це творча цікава професія. І це правда,  Куратор має змогу працювати з сучасними художниками та впливати на формування культурного ландшафту своїми ідеями та концепціями, ділитися поглядами. Куратора оточують творчі люди, художники й інші професіонали сфери мистецтва, що стимулюють його розвиток та надихають. Тому він постійно в центрі мистецьких подій. Виставки та проєкти мають прямий вплив на суспільні дискусії, можуть привертати увагу суспільства до актуальних проблем і спонукати до їх вирішення. Куратор має змогу брати участь у виставках і подіях у різних країнах, налагоджуючи нові зв’язки та розширюючи свої професійні горизонти. 

Говорячи про недоліки слід враховувати наступне. Робота куратора сучасного мистецтва часто означає гнучкий графік, де можуть трапитись і нестандартні години роботи, зокрема увечері чи на вихідних. Спеціалісти так само можуть мати стресові ситуації. Вирішення художніх, концептуальних та організаційних завдань може становити виклик, особливо якщо проєкт великий, а ресурси обмежені. Це може призвести до вигорання. До речі, фінансові обмеження в роботі часто також створюють труднощі, тому іноді доводиться вкладати власні ресурси. 

Куратор сучасного мистецтва - це захоплива та впливова професія, яка вимагає знань, творчості та досвіду у сфері мистецтва. Якщо ви мрієте стати куратором, дотримйтесь порад вище та працюйте над розвитком своїх професійних навичок. Вірте у свої можливості, і ви зможете досягти успіху в цій цікавій та творчій професії.

І хоча віртуальна галерея - вже не новина, а куратори використовують з кожним роком все доступніші елементи інтерактивності та аналізу даних. Тож, куратори сучасного мистецтва, що працюють онлайн, складають ще один тип та область кураторства.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору