UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Життя в колективі
  5. Лагідна українізація - як перейти на українську мову всім колективом

Лагідна українізація - як перейти на українську мову всім колективом

8.11.2023 680Автор: Лоліта Платошкіна
Лагідна українізація - як перейти на українську мову всім колективом

Лагідна українізація - як перейти на українську мову всім колективом

8.11.2023     680Автор: 

З початку повномасштабного вторгнення єдиною непохитною позицією кожного українця - м’яко пропагувати рідну мову та підтримати державну програму “лагідної українізації”. Це спеціальна система кроків, що дає можливість кожному перейти на державну мову без тиску та нездорового примусу. А досягти мети лагідної українізації можна тільки шляхом появі добровільного бажання спілкуватися, дивитися, читати й, як результат, думати рідною мовою. Саме тому програма стосується всіх сфер суспільного життя. З 16 січня 2021 року вся сфера обслуговування населення мала перейти на державну мову, тому і всі робочі процеси в пріоритеті змінити відповідно. Якщо у вашій робочій команді досі існує така проблема, то час зайнятися цим питанням серйозно. А ми в цій статті пропонуємо дієві поради, як зробити це лагідно та покроково.

Мова - важлива для будь-якого народу, бо слова мають неабияке значення та є неабияку зброю. В польському сегменті існує багато тез про погіршення ставлення нації до українців через те, що більшість переселенців розмовляє російською, що ще більше плутає їх. Тож цілком правильно, що перехід повинен бути системним та всеохоплюючим.

Як команді екологічно перейти на українську мову

У робочій команді, як і загалом, головним правилом переходу на державну мову повинно стати бажання та ініціатива керівників. Таким чином, рішення керівників та їх потужна підтримка відіграє головну роль у старті цієї програми. Що допоможе команді швидко пристосуватися до повного переходу колективу на українську мову?

Покладайтесь на лідерів

Керівники та лідери - це завжди приклад для всієї команди, як поводитись та, як запровадити нові тенденції в колективі. Саме лідер здатен вплинути таким чином на команду, щоб вони з натхненням сприймали, підтримували та розповсюджували ідеї. А це значить лідерам важливо надихати, а не стимулювати, вирішувати конфліктні ситуації, встановлювати амбітні цілі та вміти досягати їх, комунікувати з усіма. Саме такі люди зможуть донести команді важливість ідеї повного переходу на українську.

Проводьте наради українською

Проведення нарад українською мовою - це ще одна можливість впровадити цю ідею та пристосуватися до нової ситуації. Враховуйте, що до цього деякі співробітники могли не говорити державною, а тому потрібен час, щоби пристосуватися до нових обставин, але відверто підтримуйте та підбадьорюйте їх. Окрім практики розмовної, візьміть за правило спілкуватися і письмово в чатах, месенджерах та емейл листуваннях українською не тільки з клієнтами, а й співробітниками, партнерами. Така практика значно покращить та прискорить адаптацію всієї команди.

Спілкування в команді

Сформуйте словниковий запас професійної термінології

На жаль, не у всіх компаніях сформований словниковий запас професійної термінології. Найчастіше ми користуємося минулими здобутками, тому доволі зручно і правильно буде, якщо команда сформує власний професійний словниковий запас, який допоможе без суржику оперувати поняттями в розмові та на нарадах. Чим швидше це вдасться реалізувати, тим швидше вийде перейти повноцінно на українську на робочих місцях.

Організуйте мовні курси

Впровадження мовних курсів на робочих місцях - прекрасне рішення швидко запустити проєкт “лагідної українізації”. Особливо, якщо курси української мови будуть різного рівня складності, що допоможе значно легше сприймати матеріал та застосовувати його в повсякденному житті. Якщо компанія потурбується про оплату курсів, то команда може сприйняти позитивно та піде на зустріч у провадженні державної мови в повсякденне спілкування.

Проводьте тімбілдінги українською

Не нарадами єдиними! Неформальне спілкування також має значення, іноді навіть більше за робочу комунікацію, тому що саме в нестандартному спілкуванні ми розкриваємось, як особистість та спілкуємось тією мовою, якою нам зручно, на якій ми думаємо. Поступове пристосування в розмові й на тімбілдінгах допоможе швидше досягти мети переходу на державну мову.

Як привчити себе розмовляти державною мовою

Якщо ви турбуєтесь і про власне досягнення успіху в цьому питанні, то рекомендуємо самостійно потурбуватися про власний прогрес. Що можна зробити для власного успіху в мовному питанні?

Переведіть інтерфейс гаджета на державну мову

Переведіть інтерфейс своїх гаджетів на державну мову. Можливо, на початку буде доволі складно, але чим більше ви користуєтесь гаджетом у повсякденному житті, тим легше стає сприймати та використовувати терміни надалі.

Установлюйте програми українською

Те ж саме відноситься і до програм, які ви встановлюєте на гаджет. Намагайтесь одразу виставити українську мову, щоб сприйняття було комфортним та полегшити собі взаємодію із застосунком.

Читайте і слухайте більше українською

Намагайтесь читати та слухати більше українського. Це стосується, як книжок, так і каналів месенджерів та інших ресурсів у мережі. Це дає можливість сприймати різну інформацію, на різних тематичних каналах рідною мовою та розширювати тим самим свій кругозір та словниковий запас. Наразі в україні достатньо каналів та ресурсів з україномовним контентом. Підключіть також прослуховування електронних книжок та читання електронних книжок українською, на які можна витратити час поїздки на роботу.

Розмовляйте українською

Намагайтесь розмовляти більше українською. Залучіть друзів, колег максимально підтримати вас у цьому питанні. Створіть читацький клуб серед друзів, у якому обговорюйте прочитані книжки. Таким чином ви не тільки візьмете за корисну звичку не тільки говорити, а ще й читати українською.

Дізнавайтесь більше про культуру та мову

Засвоєння мови буде відбуватися простіше, швидше та бажаніше, якщо вона невід'ємно буде вивчатися разом із культурою. Дізнавайтесь більше про культуру та мову: відвідайте виставки, театри, музичні вистави тощо. Це допоможе краще уявити історичне, культурне надбання народу.

І пам’ятайте, тільки добровільне бажання розмовляти українською може призвести до лагідної українізації, яку ми всі так бажаємо.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору