UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Цікаво про бізнес
  4. Секрети успіху великих компаній
  5. Ілон Маск, Tesla і його авторитарний стиль управління

Ілон Маск, Tesla і його авторитарний стиль управління

9.08.2021 1067
Ілон Маск, Tesla і його авторитарний стиль управління

Ілон Маск, Tesla і його авторитарний стиль управління

9.08.2021     1067

За останнє десятиліття компанія Ілона Маска Tesla перетворилася із вискочки на найбільш впевненого гравця на ринку електрокарів. Але подібні результати доволі часто досягаються доволі жорстким стилем управління. Як Маску вдавалося досягнути такого фантастичного результату, давайте з’ясуємо разом із Jobs.ua.

Маск – прибічник авторитарного стилю управління?

Якщо ми здійснимо побіжний огляд книги журналіста Тіма Хіггінса («Демонстрація сили: Tesla, Ілон Маск і ставка століття»), то виявимо, що автор книги доволі різко відкликається про манеру керівництва Ілона Маска. Наприклад, коли більше 10 років тому компанія готувалася до масового випуску седану Model S, процесом керував інженер Пітер Роулінсон. Ілон був незадоволений результатами його роботи, ця невдоволеність переростала в суперечки. Дійшло до того, що Маск одного разу кинув йому різко в обличчя: «Я тобі не вірю!», тицяючи пальцем тому в груди. Через постійні конфлікти з Маском інженер звільнився. Щоправда, потім Маск намагався повернути його на роботу, звернувшись із вирішенням цього питання до фіндиректора Tesla і до замісника екс-інженера. Їм не вдалося цього зробити, і Маск звільнив Ніка Семптона, замісника Роулінсона. Тільки керівник з авторитарним стилем управління міг собі дозволити подібне.

Але й траплялося таке, що інженери дратували Ілона без видимих причин. Наприклад, Маск дуже не любить, коли його турбують по незначним питанням, коли інженери не можуть взяти на себе сміливість прийняти конкретне рішення. Керівників за такі прояви несамостійності і несміливості він звільняв. Зрештою, а хіба це не раціональне рішення? Якщо керівник проекту не може взяти на себе відповідальність за ті чи інші рішення, то навіщо потрібен такий керівник? Керівник – це лідер, а лідер повинен вміти брати на себе відповідальність. З логікою у Маска, як бачимо, жодних проблем.

Звільнення – за недосяжність ідеалу?

Журналіст Тім Хіггінс в своїй книзі розповідає і про такі факти. Наприклад, Ілон міг звільнити співробітників, які не погоджувалися з його думкою. Коли менеджер фарбувального цеху і менеджерка служби доставки повідомили йому, що досягнути його показників неможливо, Маск не церемонився і одразу ж звільнив їх з посад. Звісно, після роботи в його компанії їм навряд чи склало проблему підшукати собі нові робочі місця, але чи варто позбуватися таких цінних працівників, які можуть сміливо заявити про свою позицію, знаючи наперед, що за це їх можуть звільнити?

Автор книги також відзначає, що під «гарячу руку» Ілона Маска потрапляли не лише співробітники його компанії, а також потенційні партнери. Коли представник одного з дилерських центрів запропонував Ілону продавати його автомобілі вроздріб, а не лише напряму клієнту, геній сучасності перервав зустріч і погрожував, що докладе усіх сил для того, щоб відмінити закон про дилерську франшизу. Для цього він, за словами журналіста, не пошкодував би й мільярд доларів. Що ж, Маск може собі й таке дозволити.

Як бачимо, великі люди теж іноді застосовують непопулярні і, можливо, місцями не надто виважені рішення. Але за багатьма великими проектами можна відшукати бодай декілька історій про маленьких людей, які творили частину велику історії і по якійсь причині з ними повелися несправедливо.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору