UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Особисті якості на роботі
  5. Навички майбутнього, які варто розвивати фахівцеві

Навички майбутнього, які варто розвивати фахівцеві

3.11.2020 582
Навички майбутнього, які варто розвивати фахівцеві

Навички майбутнього, які варто розвивати фахівцеві

3.11.2020     582

Всесвітній економічний форум, який щороку відбувається в Давосі, окрім широкого кола нагальних проблем регулярно окреслює перспективи розвитку світової економіки. Кваліфіковані фахівці завжди становили велику цінність, але прогнози економістів цьогорічного форуму невтішні: вже через п’ять років люди поступляться половиною робочих місць машинам. Щоб не програти економічну війну роботам, розглянемо найважливіші навички майбутнього, які варто прокачувати вже зараз.

Найактуальніші професії 21 століття

Активне впровадження нових технологій призводить до появи нових «цифрових» професій. В найближчому майбутньому суттєво зросте інтерес до хмарних обчислень, електронної комерції та криптографічного захисту персональних даних. Попит на спеціалістів, які працюють з цифровими технологіями, базами даних, робототехнікою та великими даними – будуть надзвичайно затребувані в найближчі десятиліття. Окреслимо найважливіші сфери діяльності:

Професії, пов’язані зі сферою програмування: розробники ПЗ та додатків, Project-менеджери;

Інженерні спеціальності: Інженери-робототехніки, ремонтники машин та механіки;

Спеціалісти у сфері цифрових технологій: Робота із ШІ та машинного навчання, Аналітики інформаційної безпеки та з обробки даних, Фахівці у сфері інтернету речей (тобто розробка смарт-будинків, «розумних» міст та «розумних» автомобілів), Аналітики інформаційної безпеки, Спеціалісти з автоматизації процесів.

Радимо також звернути увагу на такі професії, як:

  • Фахівець з цифрової трансформації;
  • Спеціалісти по Big Data;
  • Стратегічні радники та Аналітики з питань управління та організації.

Навчайтеся вже зараз, щоб виграти у майбутньому

Експерти Всесвітнього економічного форуму переконані, що в конкурентній гонці велику перевагу здобудуть компанії, які приділяють велику увагу інвестиціям у людський капітал, які не шкодують кошти, щоб підвищувати рівень навичок і компетенції співробітників. Якщо плануєте змінювати сферу діяльності, робіть це вже сьогодні, не відтягуйте на потім.

Коронавірусна пандемія призвела до того, що кількість людей, які з власної ініціативи почали опановувати навчальні курси в інтернеті, зросла в декілька разів. А це значний показник, який і надалі зростатиме.

Що потрібно вивчати онлайн, щоб виграти в майбутньому? Зверніть увагу на:

  • Комп’ютерне програмування;
  • Аналіз даних;
  • Загальна статистика;
  • Лідерство та управління;
  • Машинне навчання;
  • Регресійний аналіз;
  • Великі дані (Big Data).

Найважливіші навички, щоб вчасно застрибнути у потяг передових технологій

Розглянемо детальніше ті навики майбутнього, які потрібно прокачувати спеціалісту, щоб успішно опанувати згадані вище професії та напрямки діяльності.

1. Комплексне вирішення складних проблем

Вузькоспеціалізовані фахівці будуть багато в чому програвати спеціалістам, які вміють комплексно підходити до вирішення питань. На перший план вийде вміння розібратися в першопричинах, а не просто усувати небажані наслідки. Щоб ваші діти навчилися цій важливій навичці, розвивайте їхню логіку і здатність вирішувати складні завдання. Одночасно потренуються наполегливість і терпіння, без яких важко уявити комплексне вирішення складних проблем.

2. Критичне мислення

Цей важливий навик дає можливість піддавати сумніву будь-яку інформацію, яка приходить ззовні. Як і піддавати сумніву власні думки і переконання, які на повірку можуть виявитися набором ілюзій. Ілюзії, в свою чергу, завжди призводять до прийняття хибних рішень. Постійний аналіз інформації допомагає звести до мінімуму помилки та приймати більш виважені рішення.

3. Креативність

Побутує помилкова думка, що креативність – це прерогатива особливих людей. Це не так. Оригінальне мислення може насправді розвинути кожна людина. Як це зробити? Почніть виконувати завдання, які ви раніше не робили. Наприклад, розробляйте ліву руку, якщо ви правша, чи праву, якщо лівша (мозок в буквальному сенсі зовсім по-іншому запрацює). Почніть ходити іншими дорогами на роботу чи в магазин, опановуйте творчі заняття, почніть малювати. Досить швидко прийде розуміння, що сам процес мислення змінився, що почали приходити цікаві нестандартні ідеї.

Креативність


4. Мистецтво менеджменту та лідерські якості

Мистецтво управління людьми цінувалося у всі часи. Завдяки наполегливій праці і вольовим зусиллям навіть в середньовічні часи проста людина могла досягти значних висот, а що вже казати про наших час, коли кожен має безмежні можливості? Тому мистецтво управління людьми буде й надалі цінуватися в найближчі десятиліття.

Особистості, що володіють лідерськими якостями і можуть повести за собою, можуть надихнути своїм прикладом, своїми словами інших людей, завжди будуть в ціні. Лідерські якості теж можна розвинути. Читайте відповідну літературу, побільше практикуйтеся, і результат не забариться. Також варто звернути увагу на youtube-канал «Мистецтво харизми», який містить чимало пізнавальної інформації по цьому питанню.

5. Вміння спілкуватися з іншими людьми, емоційний інтелект

Успіх окремо взятої людини залежить від здатності спілкуватися з іншими і знаходити мову навіть із найскладнішими людьми, з якими доведеться стикатися в обраній вами сфері. Радимо звернути увагу на науково-популярну літературу, в якій докладно висвітлюються всі моменти, що стосуються емоційного інтелекту. Це дуже важливий навик, опанувавши який, ви зможете знаходити спільну мову з найскладнішими людьми.

6. Гнучкість розуму

Що передбачає цей навик? Здатність швидко мислити, перемикатися на іншу тему без зниження концентрації, думати та одночасно робити. Заняття, які дозволяють опановувати цю навичку: моделювання і гра в шахи, програмування.

7. Вміння провадити переговори

Мистецтво досягати успіхів у переговорах надзвичайно цінується в сучасному світі (цінуватиметься і надалі). Для цього потрібно вміти слухати свого опонента, вміти знаходити варіанти рішень, які влаштують обидві сторони. Для кращого розуміння, як саме розвивати цю навичку, радимо ознайомитися із статтею «Секрети ефективних переговорів від колишнього співробітника ФБР Кріса Восса».

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору