UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Навчання, розвиток, підвищення кваліфікації
  4. Вибір професії
  5. Оператори дронів – чому ця спеціальність зараз настільки потрібна?

Оператори дронів – чому ця спеціальність зараз настільки потрібна?

20.07.2022 478
Оператори дронів – чому ця спеціальність зараз настільки потрібна?

Оператори дронів – чому ця спеціальність зараз настільки потрібна?

20.07.2022     478

Мабуть, кожен українець бодай краєм вуха чув про чудову ініціативу – проєкт «Армія дронів». Про добру новину нещодавно повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, і вона полягає в наступному: вже зібрано 510 млн. гривень на «Армію дронів». І це все дуже добре, що гроші збираються настільки оперативно, і що проблема полягатиме надалі не так у фінансовій площині, як у вмінні швидко навчити велику кількістю людей мистецтву володіння «механічними пташками».

Враховуючи актуальність цього питання, портал з працевлаштування Jobs.ua пропонує розібратися, чому ця спеціальність настільки затребувана під час війни.

Скільки живе дрон на полі бою?

Нещодавно ми публікували статтю про те, як назбирати на «Армію дронів», не витративши при цьому жодного гривні зі свого гаманця. Але велика кількість дронів – це добре, але проблема полягає в іншому. Цю проблему в недавньому інтерв’ю озвучив Віктор Таран, засновник центру підготовки операторів БПЛА «Крук». Невміння користуватися дроном призводить до того, що він живе недовго після зльоту і наближення до ворожих позицій. А нормальні дрони коштують недешево, тому потрібно, по-перше, забезпечити безперебійну доставку дронів на передову, а по-друге, щоб на передовій не відчувалося нестачі операторів дронів.

До слова, вже не один подібний центр підготовки операторів дронів створено в Україні. І навряд чи кількість таких навчальних центрів достатня, адже на професійну підготовку оператора потрібно витратити як мінімум декілька тижнів часу.

Інші проблеми, пов’язані з «малими пташками»

Найбільша проблема – і не лише українських військових, а й провідних армій світу – до повномасштабного вторгнення росії до України полягала в тому, що «малими пташками» нехтували, вважаючи, що на полі бою перевага повинна віддаватися великим БПЛА. Але малі дрони здатні ефективно долати навіть ворожі ППО, якщо летять атакувати ворожі позиції організованим роєм.

Віктор Таран, до слова, зауважив в своєму інтерв’ю, що для потреб армії в короткі терміни потрібно підготувати близько 10 тис. операторів дронів. Це дасть змогу більш професійно розпоряджатися тією дорогою технікою, яка потрапляє до воїнів ЗСУ на передову. Давайте просто поміркуємо – один «Мавік» коштує біля 2-3 тис. доларів, і якщо не вміти ним користуватися, в руках недосвідченого оператора, який ще вчора не здогадувався про існування таких апаратів, він проживе 10-15 хвилин. Якщо не розіб’ється в польоті, то з ним легко розправляться ворожі засоби радіоелектронної боротьби.

Ось чому операція дронів настільки затребувана зараз в нашій країні. Але не лише для армії потрібні дрони. Вони стануть у нагоді фермерам та власникам агрофірм, для обприскування полів та моніторингу.

Але приємно усвідомлювати, що в цьому напрямку відчуваються певні зрушення. Приміром, стартували навчання 150 операторів «Армії дронів». Майбутні оператори навчатимуться навичкам маскування, розробкою тактики та пересування дрону, відпрацьовуватимуть справжні польотні завдання. Побажаємо їм успіху, а «пташки», керовані ними, нехай допомагають українській артилерії та усьому нашому славному війську перетворювати ворогів на «хороших росіян».

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору