UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Все про професії
  5. Основні навички професійного сорсера

Основні навички професійного сорсера

25.06.2023 668
Основні навички професійного сорсера

Основні навички професійного сорсера

25.06.2023     668

Останні роки на ринку праці у сфері рекрутингу виокремилась окрема спеціальність - сорсер. Такі спеціалісти грають окрему ключову роль в пошуці та наймі кандидатів на відкриту вакансію. Роль цього фахівця часто недооцінюють, хоч і дарма. Досвідчені сорсери мають глибоке знання ринку праці, актуальну інформацію про доступність талантів, тренди заробітної плати та компенсаційні пакети. Вони добре розуміються на специфічному професійному досвіді, який повинен мати кандидат, і створюють докладний портрет майбутнього співробітника. Також такий робітник коректно передає цінності та корпоративну культуру завдяки просунутій письмовій та усній комунікації.

Хто такий сорсер

Сорсер — це спеціаліст, що досліджує ринок кандидатів, оцінює його, використовує різні канали пошуку найкращих кандидатів. Щоб не витрачати час даремно на неефективні канали й способи комунікації, така людина має добре аналізувати, мати технічні навички й скіли в маркетингу.

Сорсинг настільки ж важливий компонент, як і рекрутинг, і найкращі результати компанія отримує, комбінуючи ці ролі у команді. Звісно, рекрутер може одночасно виконувати обов’язки сорсера — усе залежить від потреб компанії. Якщо обсяг обов’язків спеціаліста наймів невеликий, то спеціаліст може об’єднувати ці функції. Однак великі компанії розподіляють ці обов’язки, щоб забезпечити якісніший сорсинг та рекрутинг. Сорсери ж більше орієнтовані на індивідуальний конкретний пошук відповідної людини та розвитку її чи її інтересу до компанії та вакансії. Кожна з цих позицій доповнює іншу, а не перекриває, і співпраця рекрутера та сорсера призводить до більш ефективного найму працівників.

Що отримує компанія, наймаючи сорсера

Наймаючи сорсера в компанію, компанія економить гроші на спеціалісті. Це зручно та реально, якщо у вас невелика компанія та рекрутер може взяти на себе задачі сорсера. Хоча ви повинні розуміти, що якість виконання завдань значно погіршується. Це скоротить для компанії час пошуку кандидатів в компанію.

Для компанії це можливість виділитись через стиль спілкування із здобувачами та потенційними робітниками, налагодження довгострокових корисних зв’язків. Власники компаній розуміють, що знайти кращих співробітників складніше, ніж хорошим фахівцям знайти роботу, отже боротьба за кращих стає складнішою. Виникає потреба підбору самих незвичайних способів та методів.

Чим займається сорсер в компанії

Перед сорсером стоїть завдання вибудовувати нетворк з кандидатами так, щоб вони, коли подумають про зміну роботи, звернулися саме до нього. В компанії сорсер виконує наступні обов’язки:

  • Досліджує ринок праці
  • Аналізує ринок й створює базу класних профі
  • Веде проактивний пошук кандидатів
  • Залучає пасивних кандидатів
  • Формує резерв крутих спеціалістів.

Більшу частину їх роботи в прямому сенсі займає саме методичний відбір кандидатів у пошуку фахівців для своєї компанії.

сорсер

Навички, якими повинен володіти сорсер

І хоча рекрутинг та сорсинг доволі суміжні спеціальності, робота сорсера не така проста, як здається на перший погляд. Фахівці вважають, що перекваліфікуватися з рекрутера в сорсери за кілька місяців практично неможливо. Адже сорсинг – це не так технології пошуку, як розвинене аналітичне мислення.

Розуміння тенденцій ринку праці у своїй галузі

Безумовно, сорсер повинен вміти вибудовувати нетворк з кандидатами, а для цього йому потрібне розуміння тенденцій ринку праці у своїй галузі. Це дасть йому повне розуміння останніх тенденцій пошуку та оптимізувати власний пошук, щоб він був максимально ефективним та швидким. Щоб знайти найкращого кандидата сорсери використовують Linkedin, Stack overflow, Reddit, Medium, соцмережі, X-ray інструменти, агрегатори інформації з відкритих джерел, різноманітні розширення типу data scrappers, інструменти для пошуку відкритих контактів та багато іншого. Вони дивляться код сторінки та сміють отримувати необхідну інформацію звідти. Розуміння тенденцій ринку допоможе розібратися, який спеціаліст потрібен саме вашій Все частіше сорсери звертаються до нейромережі ChatGPT та використовують його вміння, щоб полегшити свою роботу. Читайте також в статті “Як сорсеру використовувати ChatGPT”.

Аналітичні навички

Сорсер аналізує величезні масиви даних, щоб розшукати справжніх профі, оцінити бекграунд фахівця й знайти активних чи пасивних кандидатів, використовуючи соцмережі, пошукові системи. Він також аналізує ефективність каналів залучення нових співробітників, що дозволяє йому наймати кращих. Так само важливо мати аналітичні здібності, будувати причинно-наслідкові зв’язки, розуміти бізнес. Це допомагає збирати та ефективно використовувати дані для постановки реалістичних цілей, аналізувати свою роботу й адаптувати карти пошуків залежно від ситуації на ринку, кількості кандидатів та своїх конверсій.

Зібраність, організованість

Сорсер має бути максимально зібраним та організованим, щоб знаходити оптимальний баланс між пошуком нових кандидатів і підтримкою поточних та дотримуватися зазначених термінів закриття вакансій. Сорсер повинен розуміти, які завдання потребують негайної уваги та вміти розставляти пріоритети виконання цих завдань. А в цьому йому часто допомагає дотримання таймменеджменту.

Дотримання таймменеджменту

Корисна звичка дотримуватись таймменеджменту призводить до повноцінного work-life-balance в вашому житті. Адже це допомагає розподіляти робочий час та відпочинок, підвищує продуктивність. Декілька важливих принципів тайм-менеджменту, без яких не обійтись сорсеру в повсякденному житті: щоденне планування власної роботи, чітка та зрозуміла постановка цілей, дотримання режиму, плануйте відпочинки, зосередженість на задачі, позбавлення себе пожирачів часу, фіксуйте власну роботу в task-менеджері, виставляйте собі дедлайни та дотримуйтесь їх.

Здатність швидко навчатися

У будь-якій фаховій галузі спеціалісти повинні рости та навчатися задля власного розвитку. У сорсингу завжди з’являються нові інструменти, підходи та прийоми. На деякі з них уходить не один день, щоб їх осягнути. Змінюються й підходи всередині компаній. Усе це необхідно швидко підхоплювати, навчатись і рости без зупинки.

Комунікація

Сорсер - перший контакт потенційної компанії для кандидата, який задає тон очікувань від компанії, та постійно комунікує з рекрутером. Тому важливо знаходити підхід до будь-якої людини, мати високу комунікативність і залишатися відкритим до нових знайомств. Необхідно вести й e-mail комунікацію таким чином, щоб чітко й зрозуміло викладати власну думку, писати небанальні тексти чи заголовки, які б запам'ятовувались та мали вплив.

Отже, сорсер знає, як правильно вибудовувати взаємини та залучити топперформерів. Внесок сорсера в бізнес можна побачити лише з часом по ефективності роботи залучених співробітників. Сорсер повинен мати у власному арсеналі навичок наступні: здатність швидко навчатися, дотримуватися тайм-менеджменту, бути зібраним та організованим, аналітичні навички та вміння розуміти тенденції ринку праці. Все це допоможе спеціалісту на високому рівні справлятися із процесом залучення найкращих фахівців в компанію.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору