UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Навчання, розвиток, підвищення кваліфікації
  4. Поради та рекомендації вступникам
  5. Поради батькам стосовно профорієнтації

Поради батькам стосовно профорієнтації

16.06.2021 632
Поради батькам стосовно профорієнтації

Поради батькам стосовно профорієнтації

16.06.2021     632

Портал Jobs.ua підготував поради для майбутніх вступників і їхніх батьків, які стосуються вибору професії, адже профорієнтація – це не лише майстер-клас у школі чи ярмарка професій. Це значно ширше поняття. Вибір професії – важливий вибір у житті кожної дитини, тому до цього питання батькам варто поставитися з усією відповідальністю.

Профорієнтація: що вона включає в себе?

Профорієнтація – це комплекс заходів, спрямованих на те, щоб допомогти дітям обрати майбутню спеціалізацію. Пам’ятайте, що якісна профорієнтація складається з кількох етапів, тому це помилкова думка – вважати, що один проведений у школі відкритий урок (або ж майстер-клас, як варіант) можна зараховувати вчителям як якісно проведену комплексну профорієнтацію. Насправді це не так.

Але профорієнтація починається вдома, в родинному колі, бо найважливішим джерелом інформації про навколишній світ для підлітка повинні бути саме батьки, а не школа (як би це парадоксально не звучало для деяких батьків). І найкраще, що ви можете зробити для своєї дитини, щоб вона успішно обрала майбутню спеціальність – це створити сприятливе для цього середовище. Звичайно, перевагами вважатиметься таке середовище, яке дасть дитині змогу подорожувати, спілкуватися з іншими людьми за межами родинно-шкільної бульбашки. Контакт з різними сферами життя значною мірою впливає на розширення кругозору у дітей, що в свою чергу може допомогти їм визначитися з професією.

Як ще можна допомогти з профорієнтацією?

Насправді, дуже просто. Батькам, діти яких вступили у підлітковий вік, важливо зрозуміти кілька простих речей. По-перше, так як раніше вже не буде. Підлітки уже починають сприймати себе як окрему особистість, тому починають окреслювати свої кордони навіть у власному помешканні, що батькам дуже часто не подобається. Потрібно прийняти це як даність і з повагою віднестися до нової реальності.

По-друге, навчіться довіряти своїй дитині, поважати і підтримувати її вибір. З талантами ніби все зрозуміло, бо це не дуже й складно – підмічати нахили дитини і розвивати їх. Записати, приміром, дитину в музичну школу і спортивну секцію, а там далі все іде второваною доріжкою. А от навчитися довіряти своїм дітям буває складніше. Але тут є один дієвий спосіб, хоча він дещо екстремальний.

Щоб навчитися довіряти своїй дитині, віддайте їй місячний бюджет на харчування. От просто віддайте своїй дитині на початку місяця значну суму і поясніть їй, що тепер від її рішень залежатиме харчування всієї сім’ї… весь наступний місяць. Звичайно, ви повинні бути готовими до того, що син чи донька частину цих грошей витратять на несуттєві речі, але подумайте про те, наскільки цінним буде для них цей урок! І ви навчитеся довіряти рішенням своєї дитини, і вона вчитиметься відповідальності і фінансовій грамотності. У перспективі виграють і батьки, і діти.

Отже, якісна профорієнтація – це більше про індивідуальний підхід до кожної дитини та винятковість кожної особистості, а не кілька відкритих уроків у школі і один-два майстер-класи. Тому дорогі батьки – не бійтеся довіряти своїм дітям, і нехай вони з вашою допомогою перетворять свої таланти у реальну професію, яка приноситиме їм і фінансовий дохід, і моральне задоволення.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору