UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Підводні камені працевлаштування
  5. Працевлаштування та рекрутинг під час війни: поради

Працевлаштування та рекрутинг під час війни: поради

6.10.2022 430Автор: Лоліта Платошкіна
Працевлаштування та рекрутинг під час війни: поради

Працевлаштування та рекрутинг під час війни: поради

6.10.2022     430Автор: 

Перш ніж роботодавець і здобувач зустрічають один одного, обидва проходять досить складний процес рекрутингу та відбору. Безумовно на нього впливають внутрішні економічні, соціальні зміни. І події воєнного часу є безпосереднім прикладом такого впливу.

Ринок праці під час повномасштабної війни набув серйозних змін, які частково стали для українського бізнесу й проблемою. По-перше, це відтік кваліфікованих кадрів за кордон чи зміна їх фактичного місця перебування. По-друге, повний перехід на дистанційну форму роботи. По-третє, дестабілізація кількості попиту здобувачів та пропозицій роботодавців. По-четверте, подекуди вимушена зміна сфери діяльності чи перекваліфікація задля утримання на плаву бізнесу. Вже не кажучи, що багатьом компаніям довелось фізично змінити місце локації через активні бойові дії. Але попри це, українські компанії та підприємці демонструють високу працездатність та винахідливість навіть в кризовий час. А це значить, що, як і раніше, компанії потребують в кваліфікованих працівниках.

Особливості ринку праці під час війни

Особливості ринку праці в період воєнного часу дуже добре помітні саме рекрутерам та HR-ам, що стикаються з цим майже не кожен день. До них можна віднести:

Роботодавці вимогливіші до пошукачів, адже мають можливість вибирати найкращих та підбирають співробітників на довгий строк, з якими доведеться пройти ще різні життєві ситуації.

Заробітна плата в середньому знизилась, адже багатьом роботодавцям довелось урізати витрати на бюджет, преміальні тощо.

При підборі кадрів роботодавці намагаються скористатися нагодою кризової ситуації та пропонують вакансії за менші гроші.

Все частіше роботодавці пропонують здобувачам віддалену форму роботи, гнучкі умови праці, вільний графік роботи.

Відчуття стресу та нагнітання кризової ситуації не дають багатьом робітникам наразі вирішитись на зміну місця роботи та інших кар’єрних рухів.

Більша частина здобувачів відкрита для закордонних пропозицій в міжнародних компаніях. Вони розглядають різні варіанти, навіть з переїздом на місце фактичного перебування офісу компанії.

Для здобувача дуже важливим критерієм пошуку нового місця роботи стає довіра роботодавцю, адже на тлі складних часів дуже багато з’явилось шахраїв тощо. Вони прискіпливо відшуковують в інтернеті інформацію про компанію та перевіряють детально відгуки.

Для здобувача стала фактично переоцінка цінностей: більш важливий вільний час, який можна присвятити родині; важливість тайм менеджменту та почуття безпеки та комфорту.

пошук роботи

Поради роботодавцям для пошуку співробітників під час війни

Як здобувачі, так і роботодавці відчувають незручності та дискомфорт при пошуці нових співробітників в компанію. Перед ними стоїть декілька важливих завдань: вибрати найбільш кваліфікованого спеціаліста на ринку праці за короткий термін, домовитись з ним про найбюджетніший варіант заробітної плати, на який він згодиться.

Jobs.ua рекомендує роботодавцям дотримуватись наступних рекомендацій, щоб процес пошуку співробітників під час війни не затягувався надовго і приносив якомога менше незручностей:

  • Плануйте рекрутинговий процес пошуку роботи таким чином, щоб вкластися в строки та не порушити при цьому робочі процеси. Або скористайтеся функцію “Гарячі вакансії”, щоб за короткий термін підібрати відповідного співробітника в компанію.
  • Пропонуйте здобувачу зручні гнучкі варіанти співпраці: віддалена робота, частково віддалена робота, гнучкий графік вихідних чи робочого часу.
  • Надавайте перевагу спеціалістам з більшою кількістю здібностей та умінь. Знання англійської мови в пріоритеті.
  • Якщо не маєте часу чи спеціаліста, що відповідає за пошук співробітників, залучайте кваліфікованих рекрутингових агентів, які допоможуть вам в цьому з легкістю.

Поради здобувачам для пошуку нового місця роботи під час війни

Здобувачі так само як і роботодавці знаходяться в кризових умовах. До тих, хто від початку війни втратив роботу за цими причинами, додались ще й переселенці, які також зіштовхуються з певними труднощами пошуку хоч якогось місця роботи. Обов’язково дотримуйтесь наступних порад, щоб максимально спростити цей процес.

  1. Намагайтесь зробити пошук роботи максимально комфортним для себе. Не плануйте багато співбесід на один день. Приймайте пропозиції роботодавців з найменшими затратами зусиль, енергії та нервів.
  2. Визначиться із рівнем заробітної плати заздалегідь, а також мінімальний рівень, на який ви готові згодитись в крайньому разі. Обов’язково дослідіть середній рівень заробітної плати за вашою посадою на ринку праці на цей момент.
  3. Зверніть увагу, що більшість компаній шукає спеціалістів на віддалену роботу, тому заздалегідь потурбуйтесь про комфортне облаштування вашого робочого місця, а також безпеки, якість зв’язку.
  4. Залучіть до пошуку роботи всі можливі ресурси: соцмережі, знайомих, друзів, корисні контакти з минулих місць роботи.
  5. Не зважаючи на те, що співбесіда нерідко відбувається в скайпі, намагайтесь витягти максимальну користь з них: придивіться до роботодавців, слухайте, про що вони говорять, що їм важливе, але не забувайте й самі питати важливі для вас питання.
  6. Потурбуйтесь про рекомендаційний лист з минулого місця роботи. Він додає вам трастовості та робить з вас конкурентного здобувача.
  7. Складіть портфоліо, щоб роботодавець міг ще на етапі знайомства з вашим резюме зрозуміти приблизний рівень ваших здібностей та подивився приклади ваших проєктів та робіт.

Працевлаштування та пошук нових співробітників в компанію непростий, а інколи довгий процес. Головне, не погоджуйтесь на альтернативи, якщо ви точно знаєте, який працівник чи компанія вам потрібні.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


Часто шукають

↑ Вгору