UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Роботодавцю
  4. Все про підбір персоналу
  5. Причини, чому не варто наймати на роботу друзів

Причини, чому не варто наймати на роботу друзів

14.11.2022 412
Причини, чому не варто наймати на роботу друзів

Причини, чому не варто наймати на роботу друзів

14.11.2022     412

Хочеш втратити друга – позич йому гроші. Всім відоме це твердження, і чимало людей втрачали друзів після цього. Але не менш справедливим є ще одне негласне правило: друзів також не варто наймати до себе на роботу. Розглянемо разом із Jobs.ua, чому таке рішення може обернутися значними проблемами в майбутньому.

Друг поводитиметься надто фамільярно

Звичайно, це твердження стосуватиметься не всіх друзів, а лише тих, хто не зможе розділити робочі стосунки та дружні. Але уявіть собі ситуацію: друг візьме за звичку згадувати в присутності ваших підлеглих курйозні випадки з дитинства і таке інше. Це щоразу ставитиме вас в незручну ситуацію, злитиме і дратуватиме. Вам потрібні ці зайві нерви? Звісно, ваш друг може й не усвідомлювати, наскільки це недоречно – розповідати на робочому місці всі ці історії, але хіба вам від того буде легше? Можливо, він у такий спосіб намагатиметься показати, що він з «босом» на короткій нозі. І в якийсь момент ви пошкодуєте про своє рішення взяти його на роботу.

Робочі обов’язки

Знову ж таки, все залежить від людини. Хтось, можливо, й намагатиметься працювати як слід, щоб виправдати довіру свого друга. Але найдуться і такі друзі, для яких стане великою спокусою нехтувати робочими обов’язками. Мовляв, мені все зійде з рук, бо начальник – мій друг. Що він мені зробить? Невже посміє звільнити свого друга? І в результаті почнуться недопрацювання, спізнення на роботу чи тривалі обіди. Зайве говорити, наскільки така поведінка дратуватиме інших працівників.

Гроші і зарплата

Подумайте, як реагуватимете на те, що друг з часом може попросити більшу зарплату. Як поставляться ваші співробітники, якщо дізнаються про це? Цілком очевидно, що їхня мотивація і бажання працювати у вашій компанії підуть вниз. А як почуватиметесь ви, не в змозі відмовити йому? Відмовити в проханні – друг образиться, бо вважатиме, що вам шкода трохи «накинути» йому зверху. Можливо, він навіть захоче помститися вам: саботуватиме свої обов’язки, поводитиметься зверхньо в присутності ваших підлеглих.

Вам буде важче звільнити його

Рішення про звільнення свого друга може остаточно зруйнувати вашу дружбу. В протилежному випадку доведеться тримати на роботі некомпетентного працівника. Така ситуація викликатиме у вас додатковий стрес, а рішення про звільнення призведе до почуття провини.

Як бачимо, змішування дружби та ділових стосунків приховує багато потенційних пасток. Ви не зможете передбачити усе наперед, які наслідки матиме ваше бажання допомогти товаришу. Звичайно, прийом друга на роботу не завжди матиме описані вище наслідки. І все ж, якщо ви готові ризикнути, добре подумайте над своїм рішенням. І чи влаштують вас такі стосунки з другом – приятельські в житті та ієрархічні на роботі?

Словом, якщо ви постали перед таким викликом, одним з найкращих рішень буде чесна і відверта розмова з другом. Обговоріть всі деталі майбутньої співпраці, щоб кожен з вас добре зважив всі «за» і «проти».

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору