UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Навчання, розвиток, підвищення кваліфікації
  4. Вибір професії
  5. Професія – кондитер

Професія – кондитер

17.03.2020 1399
Професія – кондитер

Професія – кондитер

17.03.2020     1399

Здавалося б, все просто: печеш торти, пироги, готуєш тістечка і всілякі солодощі. Але ж, ні... В цій професії важливо точно знати набір певних рецептів, дотримуватися санітарних норм і певних правил, знати види технічного обладнання, а якщо це велике підприємство, тут важливо ще вміти коректно спілкуватися з колегами, при необхідності й з клієнтами та багато ін. Так що, якщо хтось вирішив стати кондитером, не сумнівайтеся ця робота цікава, творча і дуже багатогранна. А знайти вакансію кондитера можна на сайті jobs.ua.

Щоб до кінця зрозуміти, хто такий кондитер, можна уявити собі солодощі як абстрактну продукцію, а подібного фахівця – як майстра, що супроводжує весь процес її виробництва, від закупівлі сировини до надання кінцевому споживачеві.

Важливі особисті якості

Навчання на кондитера і подальша робота в цій сфері припадуть до смаку тільки тим, кого по-справжньому захоплює кулінарія. Крім пристрасті до готування, не завадить відмінне почуття смаку (в буквальному сенсі, мається на увазі відмінна робота смакових рецепторів), нюх, здатність до творчості, хороша пам'ять, і навіть аналітичні здібності. Також майбутньому кондитерові потрібна хороша фізична форма, здатність до концентрації, витривалість, стійкість до стресів.

Як стати кондитером?

Щоб отримати можливість працювати в цій сфері, достатньо середньої спеціальної освіти. Одна з найбільш підходящих спеціалізація – «Кухар, кондитер». Після закінчення 9-го кл. можна поступити в прохфтехучилище або коледж, отримавши при випуску кваліфікацію кондитера 3-ої категорії. Ще можна закінчити спеціалізовані курси, поступово підвищуючи свій рівень кваліфікації кондитера. Але, щоб досягти висот кар'єрного зростання в цій професії, бажано отримати диплом вищого навчального закладу за спеціальністю «Технологія продукції й організації громадського харчування». Правда, у вишах програм підготовки для кондитерів не дуже багато, але вони пов'язані не стільки з кулінарією, скільки з менеджментом і технологіями харчового виробництва.

Місця роботи

Посада кондитера є на підприємствах, які умовно можна поділити на дві категорії:

● кондитерські, кав'ярні, бари, ресторани та ін. – підприємства громадського харчування;

● кулінарні цехи супермаркетів, магазини-кулінарії, фабрики-кухні та ін. – виробництва готових страв і напівфабрикатів.

Вимоги до кондитера

Як правило, до спеціалістів на посаду кондитера вимоги прості: спеціальна освіта; не завжди, але частіше за все роботодавець хоче бачити співробітника вже з досвідом роботи за фахом, а іноді потрібен і досвід роботи з деякими інгредієнтами; мед. книжка (і кожні півроку потрібно проходити медогляд).

Зарплата кондитера

Рівень доходів кондитера залежить, в першу чергу, від місця його роботи. В елітних закладах і на провідних заводах він може бути досить високий, а в більш простих кафе, їдальнях та на менш прибуткових фабриках – приблизно на рівні середньої зарплати по регіону. Також, чим вищий розряд спеціаліста та рівень його професіоналізму, тим на більший прибуток він може претендувати.

З роботою кондитера успішно справляються як прекрасні дами, так і суворі чоловіки. Професія кондитера вимагає творчого підходу, ідеальної чистоти і педантичності. Щоб стати кондитером-професіоналом недостатньо любити солодощі, потрібно вміти і неймовірно любити готувати.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору