UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Навчання, розвиток, підвищення кваліфікації
  4. Вибір професії
  5. Професія – кондитер

Професія – кондитер

17.03.2020 1522
Професія – кондитер

Професія – кондитер

17.03.2020     1522

Здавалося б, все просто: печеш торти, пироги, готуєш тістечка і всілякі солодощі. Але ж, ні... В цій професії важливо точно знати набір певних рецептів, дотримуватися санітарних норм і певних правил, знати види технічного обладнання, а якщо це велике підприємство, тут важливо ще вміти коректно спілкуватися з колегами, при необхідності й з клієнтами та багато ін. Так що, якщо хтось вирішив стати кондитером, не сумнівайтеся ця робота цікава, творча і дуже багатогранна. А знайти вакансію кондитера можна на сайті jobs.ua.

Щоб до кінця зрозуміти, хто такий кондитер, можна уявити собі солодощі як абстрактну продукцію, а подібного фахівця – як майстра, що супроводжує весь процес її виробництва, від закупівлі сировини до надання кінцевому споживачеві.

Важливі особисті якості

Навчання на кондитера і подальша робота в цій сфері припадуть до смаку тільки тим, кого по-справжньому захоплює кулінарія. Крім пристрасті до готування, не завадить відмінне почуття смаку (в буквальному сенсі, мається на увазі відмінна робота смакових рецепторів), нюх, здатність до творчості, хороша пам'ять, і навіть аналітичні здібності. Також майбутньому кондитерові потрібна хороша фізична форма, здатність до концентрації, витривалість, стійкість до стресів.

Як стати кондитером?

Щоб отримати можливість працювати в цій сфері, достатньо середньої спеціальної освіти. Одна з найбільш підходящих спеціалізація – «Кухар, кондитер». Після закінчення 9-го кл. можна поступити в прохфтехучилище або коледж, отримавши при випуску кваліфікацію кондитера 3-ої категорії. Ще можна закінчити спеціалізовані курси, поступово підвищуючи свій рівень кваліфікації кондитера. Але, щоб досягти висот кар'єрного зростання в цій професії, бажано отримати диплом вищого навчального закладу за спеціальністю «Технологія продукції й організації громадського харчування». Правда, у вишах програм підготовки для кондитерів не дуже багато, але вони пов'язані не стільки з кулінарією, скільки з менеджментом і технологіями харчового виробництва.

Місця роботи

Посада кондитера є на підприємствах, які умовно можна поділити на дві категорії:

● кондитерські, кав'ярні, бари, ресторани та ін. – підприємства громадського харчування;

● кулінарні цехи супермаркетів, магазини-кулінарії, фабрики-кухні та ін. – виробництва готових страв і напівфабрикатів.

Вимоги до кондитера

Як правило, до спеціалістів на посаду кондитера вимоги прості: спеціальна освіта; не завжди, але частіше за все роботодавець хоче бачити співробітника вже з досвідом роботи за фахом, а іноді потрібен і досвід роботи з деякими інгредієнтами; мед. книжка (і кожні півроку потрібно проходити медогляд).

Зарплата кондитера

Рівень доходів кондитера залежить, в першу чергу, від місця його роботи. В елітних закладах і на провідних заводах він може бути досить високий, а в більш простих кафе, їдальнях та на менш прибуткових фабриках – приблизно на рівні середньої зарплати по регіону. Також, чим вищий розряд спеціаліста та рівень його професіоналізму, тим на більший прибуток він може претендувати.

З роботою кондитера успішно справляються як прекрасні дами, так і суворі чоловіки. Професія кондитера вимагає творчого підходу, ідеальної чистоти і педантичності. Щоб стати кондитером-професіоналом недостатньо любити солодощі, потрібно вміти і неймовірно любити готувати.

Читайте також

  • Вчитися у всіх, не наслідувати нікого12 листопад, 2024

    Новачок на роботі. До нього завжди придивляються. Від того наскільки новий співробітник уважний, тактовний та обачний залежить, як його прийме колектив, як складатимуться взаємини з керівництвом. Треба докласти чимало зусиль, щоб перше враження було гідним, адже другого шансу може й не бути.

  • Як все пам’ятати, а не забувати?22 жовтень, 2024

    В сучасному ритмі життя, коли треба скрізь встигнути і багато чого зробити, наша пам'ять час від часу дає збій. Не завжди пам'ятаємо, де лежать документи, забуваємо про заплановану зустріч, вийшовши з дому, важко згадуємо, чи вимкнули з розетки праску тощо. А причина такого збою – перевтома, часті хвилювання, і, як не дивно, одноманітність.

  • Читання в юному віці – кар'єра у майбутньому 28 вересень, 2024

    Підвищення по службі чи в іншій діяльності, досягнення популярності, слави тощо – це все кар'єра. А з чого починається це сходження і коли? На це запитання дає відповідь соціолог із Оксфорда Марк Тейлор.

  • Як полегшити вихід на роботу після відпустки? 8 вересень, 2024

    Декілька порад від наших експертів про те, як, повернувшись до роботи, правильно застосувати «відновлений багаж сил».

  • Піднімайся і йди30 серпень, 2024

    Впавши, піднімаємося, обтрушуємо одяг, хочемо зробити крок, але біль у забитих колінах не дає ступити. Адже йти треба, хоча б до медпункту. Одні встають і, перемагаючи біль, йдуть далі, а в інших сил вистачає лише до кабінету лікаря або самому перев'язати собі рани, а деякі не можуть навіть піднятися від сильних забитих місць, розчарування та зневіри. Що робити і як допомогти собі?

↑ Вгору