UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Навчання, розвиток, підвищення кваліфікації
  4. Вибір професії
  5. Професія – кондитер

Професія – кондитер

17.03.2020 1533
Професія – кондитер

Професія – кондитер

17.03.2020     1533

Здавалося б, все просто: печеш торти, пироги, готуєш тістечка і всілякі солодощі. Але ж, ні... В цій професії важливо точно знати набір певних рецептів, дотримуватися санітарних норм і певних правил, знати види технічного обладнання, а якщо це велике підприємство, тут важливо ще вміти коректно спілкуватися з колегами, при необхідності й з клієнтами та багато ін. Так що, якщо хтось вирішив стати кондитером, не сумнівайтеся ця робота цікава, творча і дуже багатогранна. А знайти вакансію кондитера можна на сайті jobs.ua.

Щоб до кінця зрозуміти, хто такий кондитер, можна уявити собі солодощі як абстрактну продукцію, а подібного фахівця – як майстра, що супроводжує весь процес її виробництва, від закупівлі сировини до надання кінцевому споживачеві.

Важливі особисті якості

Навчання на кондитера і подальша робота в цій сфері припадуть до смаку тільки тим, кого по-справжньому захоплює кулінарія. Крім пристрасті до готування, не завадить відмінне почуття смаку (в буквальному сенсі, мається на увазі відмінна робота смакових рецепторів), нюх, здатність до творчості, хороша пам'ять, і навіть аналітичні здібності. Також майбутньому кондитерові потрібна хороша фізична форма, здатність до концентрації, витривалість, стійкість до стресів.

Як стати кондитером?

Щоб отримати можливість працювати в цій сфері, достатньо середньої спеціальної освіти. Одна з найбільш підходящих спеціалізація – «Кухар, кондитер». Після закінчення 9-го кл. можна поступити в прохфтехучилище або коледж, отримавши при випуску кваліфікацію кондитера 3-ої категорії. Ще можна закінчити спеціалізовані курси, поступово підвищуючи свій рівень кваліфікації кондитера. Але, щоб досягти висот кар'єрного зростання в цій професії, бажано отримати диплом вищого навчального закладу за спеціальністю «Технологія продукції й організації громадського харчування». Правда, у вишах програм підготовки для кондитерів не дуже багато, але вони пов'язані не стільки з кулінарією, скільки з менеджментом і технологіями харчового виробництва.

Місця роботи

Посада кондитера є на підприємствах, які умовно можна поділити на дві категорії:

● кондитерські, кав'ярні, бари, ресторани та ін. – підприємства громадського харчування;

● кулінарні цехи супермаркетів, магазини-кулінарії, фабрики-кухні та ін. – виробництва готових страв і напівфабрикатів.

Вимоги до кондитера

Як правило, до спеціалістів на посаду кондитера вимоги прості: спеціальна освіта; не завжди, але частіше за все роботодавець хоче бачити співробітника вже з досвідом роботи за фахом, а іноді потрібен і досвід роботи з деякими інгредієнтами; мед. книжка (і кожні півроку потрібно проходити медогляд).

Зарплата кондитера

Рівень доходів кондитера залежить, в першу чергу, від місця його роботи. В елітних закладах і на провідних заводах він може бути досить високий, а в більш простих кафе, їдальнях та на менш прибуткових фабриках – приблизно на рівні середньої зарплати по регіону. Також, чим вищий розряд спеціаліста та рівень його професіоналізму, тим на більший прибуток він може претендувати.

З роботою кондитера успішно справляються як прекрасні дами, так і суворі чоловіки. Професія кондитера вимагає творчого підходу, ідеальної чистоти і педантичності. Щоб стати кондитером-професіоналом недостатньо любити солодощі, потрібно вміти і неймовірно любити готувати.

Читайте також

  • Тривожні сигнали: 5 рис, які мають насторожити рекрутера17 грудень, 2024

    Так склалося, що в процесі найму більше прийнято звертати увагу на вміння і сильні сторони кандидата. Професійні досягнення і досвід — це чудово, але рекрутер не може знати апріорі, якою людиною є кандидат перед ним. Нижче спробуємо з’ясувати, які риси кандидата мають насторожити рекрутера.

  • Токсичні колеги: 7 життєвих уроків, які працюють на вас11 грудень, 2024

    Токсичні люди становлять більшу проблему, ніж здається на перший погляд. Вони можуть перетворити улюблену роботу на справжнісіньке пекло. Звичайно, якщо працюють поруч з нами. В цій статті пропонуємо поміркувати над життєвими уроками, які можна отримати від спілкування з токсичними колегами.

  • Робота над помилками (у спілкуванні) 8 грудень, 2024

    Окрім того, як і що ми говоримо, важливу роль у спілкуванні відіграють міміка, рухи руками, постановка тіла. Але, на жаль, ми часто забуваємо про це, та й особливого значення не надаємо. А даремно. Від того, як ми поводимося на співбесіді, переговорах, ділових зустрічах, може залежати наша кар'єра.

  • Покоління зумерів: розвінчуємо міфи про їхній підхід до роботи і життя 4 грудень, 2024

    Від попередніх поколінь зумери відрізняються передусім посиленим прагненням до життєвого балансу, гнучкості й свободи у виборі роботи. Та чи варто сприймати на ринку праці їхню амбітність як недолік? Давайте поміркуємо над цим питанням, а ще спробуємо розвінчати міфи про їхній підхід до роботи і життя.

  • Безперебійна робота під час блекаутів: як адаптуватися компаніям та працівникам28 листопад, 2024

    Часті блекаути й аварійні відключення електроенергії висувають нові стандарти до енергонезалежності. Причому як власного житла, так і бізнесу. Дізнайтеся, як компаніям і співробітникам потурбуватися про безперебійну роботу під час блекаутів.


↑ Вгору