UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Все про професії
  5. Професія майбутнього: спеціаліст по Big Data

Професія майбутнього: спеціаліст по Big Data

11.11.2020 1517
Професія майбутнього: спеціаліст по Big Data

Професія майбутнього: спеціаліст по Big Data

11.11.2020     1517

Серед професій майбутнього велику затребуваність матимуть спеціалісти по Big Data. Тому не дивно, що інтерес до цієї професії невпинно зростає. Але для багатьох людей вона досі уявляється чимось надприродним, для опанування якої потрібні ледь не супер здібності. Давайте розберемося, що вона з себе представляє насправді, та які навички і здібності потрібні, щоб опанувати цю цікаву професію майбутнього – фахівець по Big Data.

Що являє з себе ця професія?

Термін «Big Data» є достатньо молодим, роком його появи можна вважати 2008-й. Big Data, або ж Великі дані – це по суті величезні масиви інформації зі складною неоднорідною (чи невизначеною) структурою. І якщо раніше працювати з величезними обсягами інформації було неможливо по причині відсутності достатніх обчислювальних потужностей, то з розвитком комп’ютерних технологій ситуація докорінно змінилася.

Аналітик великих даних вважається універсальним фахівцем, адже для обробки величезних неструктурованих масивів інформації потрібно володіти знаннями з багатьох дисциплін: математики, статистики, бізнесу, економіки, інформатики. Його завдання полягає в тому, щоб досліджувати та аналізувати подекуди розрізнену інформацію, щоб простежити логічний зв’язок і зробити правильні висновки та спрогнозувати подальший розвиток подій. Його робота схожа на роботу детектива, тобто треба вміти побачити те, що приховане від поверхневого погляду.

Але знати все неможливо, тому в командах досить часто працюють вузькоспеціалізовані фахівці, які відповідають лише за певну область аналітики. Наприклад, за візуалізацію даних чи data storytelling. Спільна робота кількох вузькопрофільних спеціалістів буде набагато продуктивнішою, ніж спроба охопити весь масив даних одному фахівцю, навіть першокласному.

В яких сферах потрібні спеціалісти по Big Data

У всіх галузях потрібні ці фахівці. В якості експертів їх потребує великий бізнес, банківська сфера, державне управління. Спеціаліст по Big Data зможе проаналізувати наявні дані з різних точок зору, що дозволить зовсім по-іншому поглянути на проблему, здійснити певні прогнози та висновки.

Фахівець по роботі з великими даними стане в нагоді в будь-якій сфері людської діяльності. Навіть, здавалося б, у самих незвичних, як для такої просунутої професії майбутнього. Наприклад, сільське господарство, для якого завжди велику проблему становило споживання води у великих кількостях. Навіть тут спеціаліст по Big Data зможе продемонструвати свої аналітичні здібності і навички, проаналізувавши, куди і з якою інтенсивністю витрачається життєво важлива рідина, і вкаже шляхи її економії.

Найважливіші навички, щоб стати спеціалістом по роботі з великими даними

Всіх, хто працює з Big Data, можна розділити на дві великі групи: аналітики та інженери. Аналітики відповідають за аналіз великих даних, виявлення взаємозв’язків у проаналізованому масиві інформації. Інженери займаються зберіганням та перетворенням даних, забезпечують швидкий доступ до них.

Аналітика даних


Серед особистих якостей, якими повинні володіти як інженери, так і аналітики, виділимо наступні:

  • Критичне мислення та аналітичний склад розуму;
  • Вміння швидко вчитися та бути уважним до дрібниць;
  • Бути відповідальним і мати широкий кругозір;
  • Бути готовим довести дослідження до кінця, навіть якщо проміжні результати є невдалими;
  • Володіти бізнес-інтуїцією.

Окрім вищеперелічених якостей, спеціалісти в області великих даних повинні володіти перехресною функціональністю. Це означає, що інженери повинні знати, як влаштований і як працює бізнес, а менеджери – розуміти, як здійснюється аналітика даних. Тому, якщо плануєте опанувати цю професію, обирайте такі освітні програми, які будуть поєднувати технічну частину з вивченням бізнес-процесів, менеджментом і т.д.

Основні навички, які слід опанувати, щоб стати висококласним фахівцем в області обробки великих даних:

  • Розбиратися в тій галузі, з якою доведеться працювати;
  • Глибоке знання методів статистичного аналізу даних, побудова математичних моделей;
  • Впевнене володіння SQL;
  • Знання англійської мови, щоб вільно читати технічну документацію;
  • Знати скриптові мови програмування (Python/Ruby/Perl) і вміти працювати в Google big table та Hadoop.

Специфіка підготовки спеціалістів по Big Data

Щоб стати фахівцем у роботі з великими даними, важливо мати технічну чи математичну освіту, знати програмування. Тому що багато вирішує знання математики та інформатики. А також аналітичне мислення, яке дозволить грамотно шукати та аналізувати знайдену інформацію. Вивчення нових технологій також входить в пріоритети підготовки спеціалістів по Big Data, як і вміння працювати в команді. Тобто мультифункціональність в підготовці даних фахівців – це першочергове завдання.

Спеціалісти по Big Data становлять нове покоління професіоналів, робота яких подібна до роботи золотошукачів: щоб знайти щось вартісне, потрібно добре попрацювати. А для цього треба володіти певними якостями і мати необхідний набір інструментів, щоб виявляти ті зв’язки і процеси, які неможливо побачити «неозброєним» оком.

З іншими цікавими і вкрай затребуваними професіями майбутнього радимо ознайомитися у статті Найважливіші професії майбутнього за версією Міністерства освіти і науки України.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору