UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Все про професії
  5. Професія: Тьютор

Професія: Тьютор

15.09.2020 966
Професія: Тьютор

Професія: Тьютор

15.09.2020     966

Мова піде про педагогічну професія, яка відносно недавно з’явилася на ринку праці. ЇЇ представники займаються організацією індивідуального навчання як дітей, так і дорослих. Це, умовно кажучи, посередник між традиційним вчителем і дитиною. Про особливості цієї професії й про те кому вона підходить, розглянемо далі разом з jobs.ua.

Тютор (з лат. Tueor – піклуватися, оберігати) педагог-наставник, який супроводжує учня чи студента в процесі індивідуального навчання, аналізує інтереси, здібності й проблеми дитини, бере участь в розробці індивідуальних освітніх програм для своїх підопічних. Однак роль тьютора набагато більша, відповідальна і масштабніша, ніж проста допомога в отриманні освіти. Професія може підійти тим, кого цікавить психологія. Сьогодні ця професія стає актуальнішою й затребуваною, в якійсь мірі через особливості освітньої системи.

Особливості професії

Цей вид діяльності в педагогіці хоч і новий, але знаходить своє призначення у багатьох напрямках: дитсадки, школи, інклюзивна освіта, дистанційне навчання, соціальна робота з проблемними сім'ями, коледжі та внз.

Тьюторство в освіті – це максимальна індивідуалізація навчального процесу, коли дитині дають знання і вміння, виходячи з її власних інтересів. Якщо традиційний педагог, навіть при індивідуальному підході, може інколи закрити очі на недбальство й недобросовісне навчання учня, то тьютор попри що має знайти до свого учня індивідуальний маршрут освоєння знань. Він допомагає йому сформувати навчальні інтереси, а в результаті – можливо, навіть, знайти своє покликання. Це особливе вміння.

В Європі подібна система широко використовується в вищих навчальних закладах, у нас вона теж знайшла застосування, але поки що тільки в школах. Хоча іноді це схоже на експеримент, оскільки дипломованих фахівців практично немає. Педагогічні вищі лише недавно почали готувати фахівців даного напрямку.

Робота з «особливими» дітьми

Бувають випадки, коли поруч з дитиною присутність тьютора життєво необхідна. Це частіше стосується інклюзивних шкіл і дитячих садів, їх відвідують і цілком здорові діти, й ті, кому потрібні особливі умови. Це діти з так званими обмеженими можливостями здоров'я.

В першу чергу, дитині потрібна фізична допомога. Наприклад, тим, у кого ДЦП, тьютор допомагає пересуватися, тим, хто погано чує допомагає засвоювати інформацію за допомогою спеціальної апаратури або мови жестів. Робота тьютора – це не щохвилинне обслуговування, адже він не нянька. Зі своїм підопічним він спілкується стільки, скільки це насправді необхідно, і тому може опікувати й приділяти увагу відразу декільком дітям в класі. Буває так, що тьютор потрібен лише на уроки чи заняття або просто час від часу, а буває так, що потрібно супроводжувати підопічного постійно. Головне завдання такого педагога – підтримувати у дитини прагнення до самостійності, щоб в подальшому вона могла жити звичайним життям серед однолітків.

В обов’язки тьютор-вихователя також входить координація роботи фахівців, до яких прикріплений його підопічний, – дефектологи, логопеди, психологи, інструктори. Правильна організація спільного навчання здорових і «особливих» дітей корисна і одним, і другим. Здорові діти звикають не ховатися від чужих проблем, і в майбутньому у них не буде бар'єрів у спілкуванні з інвалідами. Відповідно і діти-інваліди виростають повноцінними громадянами, готовими самостійно будувати своє життя серед людей.

Необхідні якості в роботі

Бажання допомагати – це ключова якість в цій професії. А з «особливими» дітьми – це безумовне прийняття їх такими, які вони є. В цій професії недопустимі дратівливість і владність.

Знання та навички

Оскільки спеціальність тьютор належить до педагогічних професій, тому даний фахівець повинен знати педагогічні методики, зокрема індивідуального планування та навчального процесу. При роботі в інклюзивному дитячому садку або школі необхідні знання в галузі спеціальної (корекційної) педагогіки. Сучасний тьютор – це не просто посередник між дитиною й вчителем, це і наставник, і помічник, і друг.

Читайте також

  • Як полегшити вихід на роботу після відпустки? 8 вересень, 2024

    Декілька порад від наших експертів про те, як, повернувшись до роботи, правильно застосувати «відновлений багаж сил».

  • Піднімайся і йди30 серпень, 2024

    Впавши, піднімаємося, обтрушуємо одяг, хочемо зробити крок, але біль у забитих колінах не дає ступити. Адже йти треба, хоча б до медпункту. Одні встають і, перемагаючи біль, йдуть далі, а в інших сил вистачає лише до кабінету лікаря або самому перев'язати собі рани, а деякі не можуть навіть піднятися від сильних забитих місць, розчарування та зневіри. Що робити і як допомогти собі?

  • Розміщення вакансій на сайті Jobs.ua19 серпень, 2024

    Jobs.ua хоче підтримати Кращих Роботодавців і розширити можливості Шукачам роботи у важку хвилину, тому продовжує працювати в галузі працевлаштування та зберігає знижки і можливість безкоштовного розміщення вакансій для роботодавців.

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

↑ Вгору