UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Все про професії
  5. Професія зі смаком шоколаду

Професія зі смаком шоколаду

12.10.2020 1032
Професія зі смаком шоколаду

Професія зі смаком шоколаду

12.10.2020     1032

Шоколатье – від самої назви цієї професії пахне приголомшливим ароматом шоколаду! Майстри цієї справи, ніби, чарівники, які створюють з шоколадної маси цукерки, фігури та неймовірні візерунки за класичними або авторськими рецептами. Разом з jobs.ua пропонуємо ознайомитися з особливостями цієї спеціальності та її історією, а також де можна навчитися цьому ремеслу.

До XVII столітті шоколад тільки пили, а потім з додаванням певних інгредієнтів він став твердим. Так згодом виникла професія – шоколатьє. Сьогодні, як і раніше у шоколаді цінується не тільки оригінальний смак, але й особливий вигляд. Форма повинна відповідати чудовому смаку – це творчий аспект роботи шоколатьє. Завдяки нескінченній фантазії й творчій роботі цих майстрів ми маємо неймовірне розмаїття видів і форм шоколадної продукції.

Справжні професіонали-шоколатьє вважають за краще працювати в маленьких шоколадних крамничках, де процес виготовлення шоколадних шедеврів відбувається вручну, без автоматизованих виробничих ліній. Тільки так можна приготувати справжній шоколад з гармонійно підібраних натуральних інгредієнтів і додаванням душі й любові майстра в кожну цукерку.

Особливості професії

Професія шоколатьє на кондитерських фабриках має назву інженер-технолог цеху шоколадної маси. Такі фахівці добирають необхідні інгредієнти для розробки нової рецептури й обов’язково відпрацьовують технологію виробництва за новим рецептом. Дуже часто шоколатьє слідкують за якістю сировини, а власники такого бізнесу ще й контролюють умови вирощування какао-бобів і займаються їх селекцією.

Майстри-шоколатье працюють на замовлення й виконують побажання клієнтів, як художники. Останнім часом (до спалаху пандемії; сподіваємося, вона скоро мине) дуже популярним було оформляти корпоративні вечірки, весілля та дитячі свята шоколадною фантазійною продукцією – букети шоколадних квітів, незвичайні набори цукерок з логотипом компанії, запрошення у вигляді шоколадної плитки, на яких вказані місце і час проведення заходу. Надзвичайні та своєрідні форми потребують такої ж нестандартної упаковки. Як правило власники подібних шедеврів співпрацюють з перевіреними друкарнями, де якість упаковки відповідає харчовим стандартам і термінам виготовлення.

Плюси й мінуси професії

Виявляється в цій професії лише одні плюси. Назвемо кілька з них: професія хоч рідкісна для нашого часу, але затребувана; робота з одним зі смачних продуктів на землі; високооплачувана, якщо бізнес ведеться успішно й розумно. Мінус один можна назвати: всі майстри цієї справи, щодня дегустуючи шоколад, не можуть в повній мірі насолоджуватися його смаком, на відміну від тих, хто зрідка куштує його. І що цікаво, більшість шоколатьє полюбляють все солоне й кисленьке (мариновані гриби, огірки, оселедець). Ще один мінус – це сезонність. Влітку зазвичай менше замовлені. А от на свята інколи буває справжній аврал.

Найважливіші якості

Шоколатьє, як парфумер, повинен мати гострий нюх, щоб вміти розпізнавати найтонші відтінки ароматів какао-бобів. Крім того, важливі ще такі якості: точний окомір, вміння відрізняти смакові відтінки, багата фантазія, ентузіазм і художній смак, а також можливість працювати в гарячих приміщеннях довгий час стоячи на ногах.

Навчання

Сьогодні для тих, хто з захоплення дивиться на майстрів цієї справи й хоче опанувати науку шоколадного мистецтва є багато можливостей. Переважно це курси, наприклад, навчальний центр «Академія успіху» пропонує курс шоколатьє в Києві. Можна спробувати пройти шоколадні курси в Лабораторії майстрів шоколатьє в Італії. Для підвищення кваліфікації – майстер-класи у відомих шоколатьє світу.

Відомі шоколатьє

Традиційно в цій професії чоловіки.

Творець бренду The Chocolate Line, відомий бельгійський шоколатьє Домінік Персони називає себе Shock-o-latier з акцентом на слові «шок». Адже він насправді займається винаходом екстравагантних, шокуючих смаків: праліне з васабі, саке, пелюстками фіалок, оливками, помідорами, каррі. У нього два бутіки – в Брюгге й Антверпені, які внесені в ресторанний гід Michelin. Шоколадна дизайнерська сукня в натуральну величину, шоколадний шутер для вдихання шоколадного порошку – це також його винаходи.

Габріеле Медзакуі, президент Асоціації шоколатьє Італії ACAI, просуває ідею чистого шоколаду, в якому повинно бути не менше 50% какао-бобів без додавання рослинних або тваринних жирів. Італія та Іспанія – єдині країни в Європі, які не підписали угоду про додавання в шоколадні вироби інших жирів, крім масла какао.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору